loading

Ekkora most a havi törlesztője egy 10 millió Ft-os OTP lakáshitelnek

A Bankmonitor.hu szakértői megnézték, milyen kamatokkal kínálja lakáshiteleit Magyarország legnagyobb bankja.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Amikor lakáshitelt keres valaki, akkor első körben jellemzően a számlavezető bankjától kér ajánlatot, hiszen azzal van kapcsolata, illetve ha korábban jó tapasztalatai voltak más szolgáltatásokat illetően, akkor joggal gondolja, hogy lakáshitelre is kedvező ajánlatra számíthat. Ebből a szempontból rendkívül előnyös helyzetben van az OTP Bank, hiszen Magyarország legnagyobb pénzintézeteként a legkiterjedtebb fiókhálózatot tudhatja magáénak, ezzel együtt ügyfelei száma is messze a legtöbb. Éppen ezért rendkívül sok embert érdekel, hogy az OTP Bank milyen feltételekkel kínál lakáshiteleket.

OTP lakáshitelek különböző kamatperiódusokra

Ahhoz, hogy megnézhessük a konkrét banki ajánlatokat, néhány dolgot mindenképp rögzítenünk kell. Fontos például a hitelösszeg nagysága, valamint a bank felé igazolt jövedelem összege, de a megvásárolni kívánt ingatlan becsült forgalmi értéke is sokat nyom a latban. A kalkulációnk során mi 10 millió forintos – nagyjából átlagosnak tekinthető – hitelösszeggel számoltunk, valamint nettó 300 ezer Ft családi jövedelmet feltételeztünk, ami egy kétkeresős családban legtöbbször teljesíthető. Bár a hitel összege elméletileg a megvásárolni kívánt ingatlan becsült forgalmi értékének akár 80%-a is lehet, mi 50%-os aránnyal számoltunk, vagyis azt feltételeztük, hogy egy 20 millió forintos ingatlan megvásárlására kerülne sor.

Mivel a Bankmonitor.hu szakértőinek tapasztalatai szerint a hitelfelvevők többsége igyekszik mindent megtenni az alacsonyabb kamatok  – ezzel együtt pedig kisebb hiteltörlesztők – érdekében, mi a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorában beállítottuk a jövedelemérkeztetést (a munkáltató ide utalja a fizetést), az aktív számla- és kártyahasználatot, valamint azt, hogy az adós a hitelező bankon keresztül köt majd lakásbiztosítást. (Lakásbiztosítást egyébiránt mindenképpen kötni kell a lakáshitelek mellé.)

Milyen lakáshiteleket kínál az OTP Bank?

Az általunk megadott keresési feltételekre az OTP Bank 3 hónapos, 1 éves, 5 éves és 10 éves kamatperiódussal, valamint végig fix kamattal kínál jelzáloghitelt – derül ki az OTP Lakáshitel kalkulátor találati listájából. Ezek közül a legalacsonyabb (3,78%) az 1 éves kamatperiódusú Otthonteremtési hitel thm-e (teljes hiteldíj-mutatója), amit az 5 éves kamatperiódusú OTP Fix5 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel követ 4,41%-os thm-mel. Ahogy az természetes az úgynevezett hosszú – legalább 5 éves – kamatperiódusú hitelek esetében, az OTP Banknál is azt látjuk, hogy minél tovább rögzített a kamat, annál drágább a kölcsön. A hosszabb kamatperiódus azonban alacsonyabb kamatkockázatot jelent, hiszen ezen idő alatt a bank egyoldalúan  – az adós számára hátrányosan – nem módosíthatja a kamatot, vagyis nem nőhet a havi törlesztő összege sem.

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
6 dolog, amit tudnod kell, ha lakást- vagy házat vásárolnál!

Egy új lakás, családi ház vagy nyaraló megvásárlása sokszor életünk legjelentősebb pénzügyi projektje, ami számos buktatóval járhat. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat a teljesség igénye nélkül.  1. Nagyon figyelj, hogy...