Ekkora zuhanást még nem mértek az amerikai hitelpiacon!

Ekkora zuhanást még nem mértek az amerikai hitelpiacon!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-13
 

A hitelezés drámai visszaesését indította el a márciusi bankpánik az Egyesült Államokban. A piaci szereplők az aktivitás további csökkenésére és a hitelezési feltételek szigorodására számítanak. Mire készüljünk Magyarországon – merül fel a kérdés.

A kereskedelmi banki hitelezés közel 105 milliárd dollárral esett március utolsó két hetében az Egyesült Államokban az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) közlése szerint – ilyen mértékű zsugorodást korábban még nem mértek (a Fed statisztikái 1973-ig nyúlnak vissza). A csökkenés valamennyi szegmenst (ingatlan-, kereskedelmi és ipari hiteleket) egyaránt érintette. Sem a pandémia kezdetén, sem 2008-as válság idején, sem a dotkomlufi kipukkadásakor nem léptek ilyen hirtelen a fékre a hitelintézetek az USA-ban.

Óvatosabbá váltak a bankok

A Bloomberg beszámolója szerint a folyamat egyértelműen a Silicon Valley Bank és a Signature Bank összeomlását követően indult el. A bankok jóval óvatosabbá váltak: az Amerikai Bankfelügyelet hitelfeltételek alakulását mérő indexe a legalacsonyabb szintre esett a koronavírus-járvány kitörése óta. A szakértők szigorítást várnak a bankoktól.

Az elmúlt hetekben a bankcsődök miatt kialakult pánikhangulat itthon is sokakban aggodalmat keltett. Viszonylag gyors megnyugvást hozott azonban a jegybankok gyors közbelésése, illetve azok a nyilatkozatok, amelyek igyekeztek egyértelművé tenni, hogy mostani helyzet számos ponton tér el a korábbi válságoktól: a banki szabályozás erősödött, a bankok pedig sokkal jobb állapotban vannak. (Ezekről korábban részletesen írtunk.)

Az amerikai hitelpiac adatait látva ismét felmerülhet ugyanakkor a kérdés, hogy hasonlóan drasztikus változásokra lehet-e számítani a hazai hitelpiacon is?

Hirdetés

Hirdetés

Folyamatosan zsugorodik a hazai hitelpiac, de…

A hazai hitelpiac visszaesése a márciusi eseményeknél jóval korábban elindult. Az ezt kiváltó okok között nagyon sok tényezőt lehet ugyanakkor felsorolni a kamatok emelkedésétől, a kedvezményes programok változásával kapcsolatos várakozások alakulásán keresztül, az infláció erősödésén át. Ezek között persze számos olyan is van, amelyekre a nemzetközi események is érdemben hatnak legyen szó a hazai ingatlan- és lakáshitelpiacoról, vagy épp a vállalati hitelezést befolyásoló tényezőkről.

A bankpánik közvetlenül egyelőre nem érintette a hazai hitelpiacot, közvetett hatásai azonban lehetnek. A kedvezőtlen nemzetközi környezetben, későbbre tolódhat a rendkívül magas hazai kamatszintek mérséklődése. A banki forrásköltségek esetleges emelkedése miatt lassulhat az a folyamat, amelynek jeleit egy-egy területen már láthatóak voltak (februárban például több bank is csökkentette a személyi hitelek kamatát). Ennél erőteljesebb következményekre utaló jelek ugyanakkor egyelőre nem látszanak.

A kedvezményes hitelprogramok mozgatják a vállalati piacot

A vállalati hitelpiac nagy szereplői számára a kérdés az, hogy a bizonytalan környezet mennyire erősen nyomja majd rá a bélyegét a forrásköltségek (ezen keresztül a kamatok) esetleges emelkedésére. A mikro-, kis- és középvállalatok hitelezését ugyanakkor már az elmúlt időben is elsősorban a kedvezményes programok jövőjével összefüggő kérdések mozgatták.

Lesz-e a Baros Gábor Újraiparosítási Hitelporgramhoz hasonlóan kedvező kamattal a vállalkozások széles köre számára elérhető olcsó forrás? (A program kerete lényegében kevesebb mint egy hónap alatt kimerült.)

Miként folytatódik majd az idén a második félévtől a Széchenyi Kártya Program. (A jelenlegi feltételekkel a Széchenyi MAX+ konsturkciók június végéig állnak rendelkezésre.)

Meddig marad majd fenn az egyelőre június végéig érvényes vállalkozói hitelekre kiterjesztett kamatstop?

A hitelfeltételeket illetően pedig már egy ideje a szigorítást vetítik előre a felmérések. Ez elsősorban az ügyfélmonitoringra, illetve a fedezeti követelményekre vonatkozóan jelentett változást. Magyarán a cégeknek alaposabb átvilágításra kell készülniük a hitelbírálat során, ami mellett az elvárt fedezetek, biztosítékok, kezesség kérdéseiben is kevésbé megengedő a bankok hozzáállása.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés

    Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

    Hirdetés