Kiterjesztik a kamatstopot a vállalkozói hitelekre – Folytatódik a Széchenyi Kártya Program

Kiterjesztik a kamatstopot a vállalkozói hitelekre – Folytatódik a Széchenyi Kártya Program
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-22 Frissítve: 2022-10-23
 

Három új gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be a kormány: kamatstopot vezetnek be a változó kamatozású vállalkozói hitelekre, meghosszabbítják a Széchenyi Kártya Programot és gyármentő program indul. Előbbi kettő részleteit a szombat déli kormányinfón ismertették.

November 15-étől kamatstopot vezetnek be a változó kamatozású vállalkozói hitelekre is a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kérésére. Ezeknek a kölcsönöknek a kamata jellemzően a Budapesti Bankközi Hitelkamatlábhoz (a Buborhoz) kötött: ügyleti kamatuk Bubor plusz kamatfelár összegeként állapítják meg. Az elmúlt hónapokban a referenciakamat rendkívüli mértékben emelkedett, a 3 hónapos Bubor például már 16,69 százalékon jár. Ennek következményeként ezeknek a hiteleknek az ügyleti kamata 20-25 százalék, ami nem megengedhető Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter által a kormányinfon elmondottak szerint.

Hirdetés

Hirdetés

Automatikusan életbe lép a kamatstop november közepén

A kormány a helyzetre reagálva ezen hiteleknél az ügyleti kamat megállapításakor figyelembe vett referencia értéket a június 28-i szinten rögzíti. (Ez az érték az adott napon a 3 hónapos Bubor esetében 7,77 százalék volt.) A hitel ügyleti kamata tehát június 28-i referenciaérték plusz a kamatfelár alapján határozzák majd meg a kamatstop életbe lépését követően. A részletszabályokon még dolgoznak, de a kamatstop november 15-én automatikusan életbe lép majd az érintetteknél (nem kell majd külön kérni) és 2023. júliusáig marad érvényben.

Az intézkedés a hitellel rendelkező hazai kisvállalkozások 40-45 százalékát érintheti a miniszter által elmondottak szerint: mintegy 60 ezer cég 100 ezer hitelszerződését. Ezek összértéke 2000 milliárd forint körüli összeget jelent.

Júliusig meghosszabbították a Széchenyi Kártya Programot

Lesz folytatása a Széchenyi Kártya Programnak is – közölte a miniszter. A kamat a jelenlegi 3,5 százalékról 5 százalékra emelkedik majd januártól, a jelenlegi kamatkörnyezetben ugyanakkor ez még mindig nagyon kedvező. A választható termékek köre is mérsékelten szűkül: a beruházási, a forgóeszköz-, a turizmus-, a mikrohitel-, az agrárhitel- és a folyószámlahitel marad meg. A későbbiekben részletezésre kerülő feltételek a mostani bejelentés szerint június végéig lesznek majd érvényben.

A kamattámogatást itt is a kormány vállalja majd át, a bankokat pedig ösztönözni fogják arra, hogy folytassák a programot. Ennek módjára vonatkozóan a miniszter egyelőre annyit közölt, hogy tárgyalnak a Magyar Bankszövetséggel arról, hogy a bankadó mértékét valamilyen formában a pénzintézetek hitelezési aktivitásához kötik majd.

Fontos
A Széchenyi Kártya Program Max hitelek az esztendő végéig 0,5-3,5 százalékos kamat mellett érhetőek el. Fontos azonban figyelni arra, hogy eddig az időpontig aláírt hitelszerződéssel kell rendelkezniük azoknak a vállalkozásoknak, akik ilyen kamatok mellett szeretnének hitel felvenni, amihez minél előbb el kell indítani a hitelkérelmeket. A gyors és zökkenőmentes hiteligénylést segíthetik a Bankmonitor szakértői. Nézd meg mennyi Széchenyi hitelt igényelhet a céged! Használd ehhez a Bankmonitor kalkulátorát!
Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés