Betöltés

Elámulsz azon, hogy milyen rugalmas a lakástakarék!

szerző: Bankmonitor
2018-03-27

Hozhatja úgy az élet, hogy a lakástakarékot idő előtt fel kell használnod, vagy éppen a lejáratkor még nincs olyan lakáscél, amire felhasználható lenne a pénz. Ebben az esetben sem kell pánikba esned, hiszen a lakástakarék kellően rugalmas ahhoz, hogy a legjobbat tudd kihozni a helyzetből és az állami támogatásból. Nézzük is a legfőbb tudnivalókat, hogy mikor szükséges futamidőt módosítani és mikor lehet változatlanul hagyni a szerződést!

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Mi a teendő, ha lejáratkor még nincs lakáscélom?

Először is vegyük példának azt az esetet, hogy 20 ezer forintos 4 éves szerződést kötöttél, ami most jár le, viszont most nincs olyan lakáscél, amire azt elkölthetnéd. Ekkor megoldásként két eshetőség jöhet szóba, amiket érdemes nagyon alaposan átgondolni.

Amennyiben módosítasz a futamidőn, a magasabb szerződéses összeg miatt ki kell fizetni a különbözetre eső számlanyitási díjat. Például ha a 4 éves havi 20 ezres lakástakarék számlanyitási díja 25 ezer forint volt és a választott 10 éves futamidőnél 75 ezer, akkor neked 50 ezer forintot kell megfizetned és néhány ezer forintos adminisztrációs díjat.

Ha lejár a lakástakarék (és nem kéred még a kiutalását), akkor szerződésmódosítás nélkül is tovább fizetheted a megtakarítást, vagy szimplán felhasználásig bent hagyhatod a pénzt. Továbbfizetésnél, a maximum 10 éves lejáratig ugyanúgy jár a befizetésekre az állami támogatás (és a kamat is), ha pedig további befizetés nem történik, akkor a betéti kamatokat kapod tovább a bent lévő összegre.

A módosítás hiányában a szerződéses összeg nem nő, hanem a befizetés aránya nő meg a hitelhez képest, így csak korlátozottan tudsz hitelt felvenni (elképzelhető, hogy egy idő után hitelt sem vehetsz fel). Ergo nagy hátránnyal indulsz, ha mégis kiderül, hogy a lakáskölcsönre is szükséged van, hiszen arra az eredeti módozatnak megfelelő összegben vagy jogosult.

Érdekességképpen megemlítenénk, hogy bár lakástakarékpénztártól függően, de az is lehetséges, hogy végül mégis meg kell fizetned a számlanyitási díj különbözetét. Ha ez valóban így lenne, akkor persze hozzájuthatsz a megemelt szerződéses összeg alapján járó hitelhez.

A következő kalkulátorral nézz utána, hogy mennyivel járulhat hozzá a lakástakarék a lakáscélodhoz!

Lakástakarék kalkulátor
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Mit tegyek, ha lejárat előtt már szükségem lenne a megtakarításra?

Sokan lehetnek abban a cipőben, hogy kötöttek egy lakástakarékot, viszont a pénzre már a futamidő vége előtt szükség van. Amennyiben még a 4 évet nem érte el a szerződés és feltöröd a lakástakarékot, akkor a saját befizetéseid ugyan visszakapod, de az állami támogatást elbukod. Ráadásul, ha számlanyitási díj akció keretében nyitottad a szerződést, akkor a kapott kedvezményt is vissza kell fizetned.

Ha sürgősen lakáscélra kell az összeg (például lakásvásárlásra), akkor érdemes megfontolni az áthidaló kölcsön igénybevételét. Ezzel a teljes szerződéses összeghez hozzá lehet férni idő előtt, tehát a megtakarítás mellett a lakáskölcsön összegéhez is.

Az is lehet, hogy egy hosszabb, például 8 éves szerződést nyitottál, de éppenséggel már a 6. megtakarítási évnél tartasz, és akkor lenne szükséged a pénzre. Ekkor, ha felmondod a szerződést, akkor az állami támogatásra teljes mértékben jogosult vagy abban az időszakban, amely alatt befizetést teljesítettél. Viszont, ha számlanyitási díj akciót vettél igénybe, akkor a kedvezményt részben vagy egészben elbukhatod, vagyis az eredeti számlanyitási díjhoz mérten különbözetet szükséges fizetni.

Amennyiben ez utóbbi esetnél a hitelt is szeretnéd felvenni, akkor két út áll előtted. Egyrészt választhatod, hogy a 8 éves futamidejű lakástakarék teljes szerződéses összegét felveszed, akkor áthidaló kölcsönhöz kell folyamodnod. Másrészt, azt is megteheted, hogy az eredeti 8 éves szerződést 6 évesre módosítod, és akkor a 6 évesnek megfelelő szerződéses összeg szerinti hitelt veheted fel.

Ezt vedd figyelembe, ha most kötnél lakástakarékot

A felvázoltak alapján, ha most kötnél lakástakarékot a legrövidebb, 4 éves futamidővel is nekivághatsz, hiszen elég rugalmasnak bizonyul a lakástakarék a futamidő szempontjából. Ugyanakkor még egy dolgot célszerű lehet átgondolnod, ez pedig számlanyitási díjon elérhető kedvezmény.

A Bankmonitornál jelenleg bármilyen kapcsolt termék igénybevétele nélkül akciós az Erste Lakástakarék termékeire a számlanyitás, sőt ezen felül Erzsébet-utalvány formájában visszatérítést is adunk. A legalább 6 éves lakástakarékoknál egységesen 20 ezer forint a számlanyitási díj, ugyanakkor Erzsébet-utalvány az összes futamidőre jár, ez 4-40 ezer forint közötti lehet.

Ez alapján, ha bizonytalan vagy a 4 év utáni felhasználásban, akkor akciónk keretében érdemes lehet egy 6 éves szerződést kötni. A 4 éves lakástakaréknál 28 ezer forint a számlanyitási díj és visszajár 4 ezer forint Erzsébet-utalvány formájában. Ugyanakkor a 6 évesnél 44 ezer forint helyett 20 ezer a számlanyitás, valamint 24 ezer forint Erzsébet-utalványt is kapsz, vagyis a számlanyitási díjon felül 4 ezer forintot.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
Változás az Aegon Lakástakarék ügyfeleinél!
2019. 10. 28.

Október 25-től az Erste Lakástakarék kezeli az Aegon Lakástakarék portfólióját. A mostani tranzakció eredményeként 57 ezer szerződés került át a társasághoz. Mostantól az átvett szerződések esetében már az Erste Lakástakarék...

Hitel + állampapír: 10% feletti éves hozam kockázatmentesen
2019. 10. 24.

Konkrét bizonyítás, hogyan érhetünk el 10% feletti éves hozamot (kamatot) kockázatmentesen egy szabadfelhasználású hitel és a szuperállampapír kombinálásával. Egy újabb aranyat érő pénzügyi megoldás a Bankmonitortól. És ami nagyon fontos,...

Blogajánló
  • alapblog Szuperunalmas szuperkedd

    Március 3-ai szuperkedden egyszerre tartják nagyon sok amerikai államban a demokrata előválasztást. Március közepére pedig nagy valószínűséggel eldől, hogy Trump kihívója egy radikálisabb, vagy mérsékelt... The post Szuperunalmas szuperkedd appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.