Betöltés

Elámulsz azon, hogy milyen rugalmas a lakástakarék!

szerző: Bankmonitor
2018-03-27

Hozhatja úgy az élet, hogy a lakástakarékot idő előtt fel kell használnod, vagy éppen a lejáratkor még nincs olyan lakáscél, amire felhasználható lenne a pénz. Ebben az esetben sem kell pánikba esned, hiszen a lakástakarék kellően rugalmas ahhoz, hogy a legjobbat tudd kihozni a helyzetből és az állami támogatásból. Nézzük is a legfőbb tudnivalókat, hogy mikor szükséges futamidőt módosítani és mikor lehet változatlanul hagyni a szerződést!

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Mi a teendő, ha lejáratkor még nincs lakáscélom?

Először is vegyük példának azt az esetet, hogy 20 ezer forintos 4 éves szerződést kötöttél, ami most jár le, viszont most nincs olyan lakáscél, amire azt elkölthetnéd. Ekkor megoldásként két eshetőség jöhet szóba, amiket érdemes nagyon alaposan átgondolni.

Amennyiben módosítasz a futamidőn, a magasabb szerződéses összeg miatt ki kell fizetni a különbözetre eső számlanyitási díjat. Például ha a 4 éves havi 20 ezres lakástakarék számlanyitási díja 25 ezer forint volt és a választott 10 éves futamidőnél 75 ezer, akkor neked 50 ezer forintot kell megfizetned és néhány ezer forintos adminisztrációs díjat.

Ha lejár a lakástakarék (és nem kéred még a kiutalását), akkor szerződésmódosítás nélkül is tovább fizetheted a megtakarítást, vagy szimplán felhasználásig bent hagyhatod a pénzt. Továbbfizetésnél, a maximum 10 éves lejáratig ugyanúgy jár a befizetésekre az állami támogatás (és a kamat is), ha pedig további befizetés nem történik, akkor a betéti kamatokat kapod tovább a bent lévő összegre.

A módosítás hiányában a szerződéses összeg nem nő, hanem a befizetés aránya nő meg a hitelhez képest, így csak korlátozottan tudsz hitelt felvenni (elképzelhető, hogy egy idő után hitelt sem vehetsz fel). Ergo nagy hátránnyal indulsz, ha mégis kiderül, hogy a lakáskölcsönre is szükséged van, hiszen arra az eredeti módozatnak megfelelő összegben vagy jogosult.

Érdekességképpen megemlítenénk, hogy bár lakástakarékpénztártól függően, de az is lehetséges, hogy végül mégis meg kell fizetned a számlanyitási díj különbözetét. Ha ez valóban így lenne, akkor persze hozzájuthatsz a megemelt szerződéses összeg alapján járó hitelhez.

A következő kalkulátorral nézz utána, hogy mennyivel járulhat hozzá a lakástakarék a lakáscélodhoz!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Állami támogatás
288 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig
Ingatlanra fordítható
Összbefizetés:
Betéti kamat:
Állami támogatás:
Teljes megtakarítás
A kötés mellé jár egy Erzsébet utalvány, kizárólag a Bankmonitornál!

Most állami támogatással
gyűjthető össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mit tegyek, ha lejárat előtt már szükségem lenne a megtakarításra?

Sokan lehetnek abban a cipőben, hogy kötöttek egy lakástakarékot, viszont a pénzre már a futamidő vége előtt szükség van. Amennyiben még a 4 évet nem érte el a szerződés és feltöröd a lakástakarékot, akkor a saját befizetéseid ugyan visszakapod, de az állami támogatást elbukod. Ráadásul, ha számlanyitási díj akció keretében nyitottad a szerződést, akkor a kapott kedvezményt is vissza kell fizetned.

Ha sürgősen lakáscélra kell az összeg (például lakásvásárlásra), akkor érdemes megfontolni az áthidaló kölcsön igénybevételét. Ezzel a teljes szerződéses összeghez hozzá lehet férni idő előtt, tehát a megtakarítás mellett a lakáskölcsön összegéhez is.

Az is lehet, hogy egy hosszabb, például 8 éves szerződést nyitottál, de éppenséggel már a 6. megtakarítási évnél tartasz, és akkor lenne szükséged a pénzre. Ekkor, ha felmondod a szerződést, akkor az állami támogatásra teljes mértékben jogosult vagy abban az időszakban, amely alatt befizetést teljesítettél. Viszont, ha számlanyitási díj akciót vettél igénybe, akkor a kedvezményt részben vagy egészben elbukhatod, vagyis az eredeti számlanyitási díjhoz mérten különbözetet szükséges fizetni.

Amennyiben ez utóbbi esetnél a hitelt is szeretnéd felvenni, akkor két út áll előtted. Egyrészt választhatod, hogy a 8 éves futamidejű lakástakarék teljes szerződéses összegét felveszed, akkor áthidaló kölcsönhöz kell folyamodnod. Másrészt, azt is megteheted, hogy az eredeti 8 éves szerződést 6 évesre módosítod, és akkor a 6 évesnek megfelelő szerződéses összeg szerinti hitelt veheted fel.

Ezt vedd figyelembe, ha most kötnél lakástakarékot

A felvázoltak alapján, ha most kötnél lakástakarékot a legrövidebb, 4 éves futamidővel is nekivághatsz, hiszen elég rugalmasnak bizonyul a lakástakarék a futamidő szempontjából. Ugyanakkor még egy dolgot célszerű lehet átgondolnod, ez pedig számlanyitási díjon elérhető kedvezmény.

A Bankmonitornál jelenleg bármilyen kapcsolt termék igénybevétele nélkül akciós az Erste Lakástakarék termékeire a számlanyitás, sőt ezen felül Erzsébet-utalvány formájában visszatérítést is adunk. A legalább 6 éves lakástakarékoknál egységesen 20 ezer forint a számlanyitási díj, ugyanakkor Erzsébet-utalvány az összes futamidőre jár, ez 4-40 ezer forint közötti lehet.

Ez alapján, ha bizonytalan vagy a 4 év utáni felhasználásban, akkor akciónk keretében érdemes lehet egy 6 éves szerződést kötni. A 4 éves lakástakaréknál 28 ezer forint a számlanyitási díj és visszajár 4 ezer forint Erzsébet-utalvány formájában. Ugyanakkor a 6 évesnél 44 ezer forint helyett 20 ezer a számlanyitás, valamint 24 ezer forint Erzsébet-utalványt is kapsz, vagyis a számlanyitási díjon felül 4 ezer forintot.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék megoldások, ha versenyt futsz az idővel

2018. 08. 13.

Sokszor előfordul, hogy a lakástakarékunk futamidejének vége nincs összhangban a felhasználás időpontjával. Akár hamarabb, akár később szeretnénk elkölteni a pénzt, mindkét esetre van megoldás. Egy 6 éves futamidejű lakástakarék példáján...

A hozam maximalizálása lakástakarékkal

2018. 08. 08.

Sokan szeretnének a lakástakarékokkal minél magasabb hozamot elérni. Ehhez az állami támogatás maximalizálására, minél rövidebb időtávra, ingyenes számlanyitásra és minél magasabb betéti kamatra van szükség. Megmutatjuk, melyik lakástakaréknál milyen lehetőségeink...

Mutatjuk az optimális lakáshitel receptjét

2018. 08. 07.

Mostanában nagyon gyakran eszünkbe jut a lakástéma. Az ingatlanárak elszabadultak, a hitelköltségek a mélypontjuk közelében tartózkodnak. Nagyon fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő, kiszámítható hitelt, és éljünk még az olcsó hitel...

Blogajánló

  • alapblog

    Olasz bánat

    Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.