Betöltés
loading

Elbukhatjuk a CSOK-ot egy meglévő hitel miatt!

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) egy lakáscélú támogatás, melyet a jogszabályi feltételek teljesülése esetén megkaphatunk. Nincsen se banki hitelminősítés, se jövedelemvizsgálat, akkor mégis hogyan bukhatjuk el a támogatást egy hitel miatt?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok kalkulátorunk.

A válasz a CSOK ingatlanra vonatkozó feltételeiben keresendő. A kormányrendelet alapján ugyanis a támogatással vásárolt ingatlan tulajdoni lapjára zálogjog kerül bejegyzésre. Ez az állam biztosítéka arra az esetre, ha nem teljesítenénk a vállalt feltételeket – eladjuk idő előtt házunk, vagy jogosulatlanul kaptuk meg a támogatást.

Egy házat több zálogjog is terhelhet, ebben az esetben azonban lényeges a bejegyzés sorrendje. Ha egy ingatlanfedezetet értékesítenek, akkor a legelőször az első zálogbejegyzés jogosultja kapja meg a pénzét, ő van tehát a „legbiztonságosabb” pozícióban. Éppen ezért a kormányrendelet kifejezetten az első helyi zálogjog alapítását várja el CSOK támogatásnál.

Ez alól természetesen vannak kivételek:

  • A CSOK zálogjogát megelőzheti a lakáscél megvalósításához – a támogatás és önerőnk kiegészítésére – igényelt lakáscélú hitelünk zálogjoga.
  • Lakásépítésre igényelt CSOK zálogjogát megelőzheti az építkezés helyszínéül szolgáló telek megvásárlására igényelt lakáshitel zálogjoga.

Példaként, ha CSOK-t és lakáshitelt is igénybe vennénk egy lakásvásárláshoz, akkor elfogadható az, hogy a hitelt nyújtó bank zálogjoga kerül elsőként, míg a támogatást biztosító zálogjog másodikként bejegyzésre.

Mikor okozhat gondot CSOK igénylésnél egy meglévő hitel?

Ez alapján azért látható, hogy az esetek nagy részében nem jelent gondot egy meglévő hitel. Egy vásárlásanál az ingatlant terhelő eladói hitelek lekerülnek a tulajdoni lapról, míg a vásárláshoz kért lakáshitel zálogjoga megelőzheti a támogatást biztosító terhet.

Ugyanakkor előfordulhat, amikor igenis számít egy meglévő jelzáloghitel. Ha bővítenénk, korszerűsítenénk meglévő ingatlanunk – mely célok népszerűségét a falusi CSOK bevezetése elősegítheti – akkor egy korábban felvett felújítási, vagy szabad felhasználású hitel már komoly gátja lehet a támogatás felvételének. Hiszen van már az ingatlanon olyan zálogjog, mely nem felel meg a fenti kivételeknek.

Hogyan lehetne elhárítani ezt az akadályt?

Természetesen lehet megoldás erre a problémára. Ha a fennálló tartozás kevés, akkor végtörleszthetjük hitelünk, ezzel a zálogjogot is törlik az ingatlanról. Ezt követően már jogosultak lehetünk a támogatásra.

Ha nem tudjuk előtörleszteni a hitelünk, de van másik fedezetként elfogadható ingatlanunk, akkor kérvényezhetjük bankunktól a fedezetcserét. A bank engedélye után szerződésmódosítást kellene kötnünk, melyet követően a zálogjog átkerülne egy másik ingatlanra. Ezzel elhárulna a támogatás igénylésének akadálya.

Mindkét megoldásért fizetnünk kellene – előtörlesztési, szerződésmódosítási díjat kérhet a bank -, ráadásul nem mindenkinek van szabadon elég pénze, vagy még egy lakása. Emiatt érdemes lehet előzetesen tanácsadónk segítségét kérni, aki ingyen segít megtalálni a legjobb megoldást.

Amennyiben a támogatás mellé lakáshitelt is szeretnél igényelni, akkor érdemes a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát használni, melynek segítségével megtalálhatod a számodra legkedvezőbb banki ajánlatot.

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
2019.07.01-től érvényes szabályok szerint
Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted akár 10 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted akár 15 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted kedvező kamatozású lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Ha kíváncsi vagy mekkora lakáshitelre lehetsz jogosult kalkulátorunkkal ezt is megtudhatod.
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőségedet és segítünk a CSOK igénylés, valamint hitelfelvétel során!
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyebben lehet CSOK támogatást igényelni

A Babaváró hitel igénylési feltételeinek egyszerűsítése mellett a CSOK támogatás (családi otthonteremtési kedvezmény) feltételeit is könnyebb lesz a jövőben teljesíteni. Ha Angliában dolgozol sokkal egyszerűbb lesz megfelelni a támogatás feltételeinek....

Lakást vásárolnál? Mutatjuk az elmúlt hét nap híreit!

A Bankmonitor szakértőitől a héten megtudhattad hogyan lehet nyaralót vásárolni lakáshitelből. Kiderült mennyibe kerül egy lakáshitel igénylése, illetve mennyit spórolhatsz a legkedvezőbb ajánlat kiválasztásával. Jelentősen csökkenhetnek havi kiadásaid, ha kölcsönöd...

Blogajánló
  • alapblog Vége a visszaesésnek

    Áprilisban jött a nagy ütés a boltokra. Skandinávok jól megúszták, ahogy a németek is, a magyar visszaesés is kicsi a körülményekhez képest. Ezeken a helyeken... The post Vége a visszaesésnek appeared first on alapblog.