Betöltés
loading

Eljön a vevők ideje a magyar ingatlanpiacon?

A Babaváró támogatásnak és a csok kibővítésének is köszönhető erősebb őszi hónapok után nyári mélypontjára esett az ingatlanpiac novemberben, vagyis idén 10 945 adásvétel történt, szemben az egy évvel ezelőtti 12 ezerhez képest. Mindez azt jelzi, hogy bekövetkezett a fordulat a hazai ingatlanpiacot, amiből a vevők profitálhatnak!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A Duna House adatai szerint az októberhez viszonyított novemberi 17 százalékos visszaesés azt jelzi, hogy a szeptemberi és októberi fellendülés csak átmeneti volt és komolyabb átalakulások, változások okozzák az alacsonyabb ingatlanpiaci forgalmat. Az elemzés szerint a 11 ezer alatti novemberi tranzakciószám nemcsak az előző hónaphoz, hanem az előző évek ugyanezen időszakához képest is erős visszaesést mutat, a tavalyi adatoknál 9, a 2017-es évhez képest 7 százalékos a csökkenés. Az elmúlt két évben csak az ingatlanpiaci szempontból mindig is gyengébb decemberi és januári forgalom volt ilyen alacsony szinten.

A nyári és a novemberi visszaesés két tényező együttes hatásának tudható be főleg:

  1. A Magyar Állampapír Plusz miatt az ingatlanbefektetés vonzereje jelentősen csökkent, így a befektetők egy része elfordult az ingatlanpiactól. A befektetőket eladásra sarkallhatja az is, hogy az ingatlanok drágulása lassul, sőt bizonyos helyeken már csökkenést látni, ami kiszállási pontot jelenthet.
  2. A magas árak miatt sokan egyszerűen nem képesek ingatlant vásárolni, ugyanis vagy a jövedelmük nem bírja el a szükséges hiteltörlesztőt, vagy a minimálisan elvárt 20%-os önerőt (ami sokszor inkább 25-30% mostanság) nem képesek előteremteni.

A fizetőképes kereslet visszaesése miatt fordulat következhet be az ingatlanpiacon, és az eddigi keresleti piac egyre inkább kínálatira válthat, ami minden esetben árkorrekcióval szokott járni. Ez a leginkább túlértékeltnek mondható budapesti belvárosi ingatlanok esetében már most érezhető. Némileg változtathat a helyzeten az, ha a kormány a Világbank (IMF) javaslatát megfogadva esetleg csökkentené a Szuperállampapír jelenlegi hozamszintjét, esetleg limitálja a jegyezhető mennyiséget.

Az ingatlant vásárlók azonban most és a következő hónapokban valamelyest jobb pozícióba kerülnek, nagyobb tere van ugyanis az alkunak, illetve enyhült az a nyomás is, hogy ha nem foglalózzák le azonnal a nekik tetsző lakást, akkor más szinte biztosan elhappolja majd az orruk elől azt. Ráadásul a lakáshitel-kamatok jelenleg nagyon kedvezőek, így amennyiben rendelkezésre áll a szükséges önerő és jövedelem, kedvező áron lehet finanszírozáshoz jutni.

Sokat jelent ugyanakkor, hogy megtaláld a számodra elérhető legkedvezőbb lakáshitelt, amihez elengedhetetlen, hogy megversenyeztesd a banki ajánlatokat, amit a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával díjmentesen megtehetsz.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mennyiért vehetünk fel most lakáshitelt?

A kijárási korlátozások feloldása után ismét erőre kapott az ingatlanpiac: szakértők szerint most megjelentek a keresleti oldalon mindazok, akik eddig kivártak a lakásvásárlással. Ennek apropóján megnéztük, hogy jelenleg milyen feltételekkel...

Társasházak, lakásszövetkezetek is igényelhetik a szuperolcsó NHP Hajrá hitelt

Az NHP Hajrá konstrukció friss módosításainak köszönhetően nagyobb mértékben fogja elősegíteni a hazai vállalkozások külföldi beruházásait, rugalmasabb forgóeszközhitelezést tesz lehetővé, továbbá társasházak és lakásszövetkezetek is igénybe vehetik korszerűsítési beruházások finanszírozáshoz....

Blogajánló
  • alapblog Újra múzeumban

    A mai nyugati értelmiség civilizációkritikája és jövőpesszimizmusa is ősrégi, ezt bizonyítja Max Peintner képe 1970-ből – nincs új a nap alatt. Azért a világ döcögve,... The post Újra múzeumban appeared first on alapblog.