Betöltés
loading

Minden eddiginél kedvezőbb lesz a szuperállampapír

November 4-től csökken az Egyéves Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír kamata. A változások a Magyar Állampapír Plusz legfőbb riválisait érintik, így a szuperállampapír még vonzóbb lesz a befektetők számára. Cikkünkben megmutatjuk, hogy mekkora pénzügyi előnyre tehetünk szert a Magyar Állampapír Plusz megvásárlásával. Szerző: Csábráki Dávid

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A 2019. novemberétől kibocsátott sorozatok esetében az Egyéves Magyar Állampapír kamata 3%-ról 2,5%-ra csökken. Az inflációhoz kötött kamatozású Prémium Magyar Állampapír hozamcsökkenésének hátterében a kamatprémium változása áll. A 3 éves futamidejű papír esetében 1,4%-ról 1%-ra, míg az 5 éves futamidejű papír esetében 1,7%-ről 1,4%-ra csökken a kamatprémium. Az új kibocsátású sorozatoknál így hiába emelkedik 2,8%-ról 3,1%-ra az első kamatfizetési időszakra érvényes kamatbázis, a kamatprémium csökkenése ellensúlyozza a növekvő infláció hatását.

Hogyan befolyásolja a kamatváltozás a befektetések értékét?

A kamatcsökkentések következtében természetesen változik az állampapírügyleteken elérhető hozam. Példaképpen megnéztük, hogy mekkora összeg felvételére lehetünk jogosultak akkor, ha 1 millió Ft-ért vásárolnunk Egyéves Magyar Állampapírt, Prémium Magyar Állampapírt vagy Magyar Állampapír Pluszt 1, 2, 3 illetve 5 évre.

A jelenlegi kondíciók szerint 1, 2, 3 és 5 éves időtávon egyaránt a szuperállampapírral érhetjük el a legnagyobb nyereséget. Ráadásul nem csak akkor bizonyul a legjobb választásnak, ha lejáratig megtartjuk: a kamatfizetéseket követő 5 munkanapon belüli 100%-os visszavásárlási árfolyamnak köszönhetően lejárat előtti visszaváltás esetén is a legnagyobb hozammal kecsegtet. Nem jelent így problémát, ha a futamidő lejárata előtt a pénzünkhöz szeretnénk jutni, ugyanis a jelenlegi kondíciók szerint mindenképp a MÁP+ bizonyul a legjobb döntésnek.

1 millió forint Magyar Állampapír Pluszba történő befektetése esetén 3 év alatt csupán 5 244 Ft, 5 év alatt azonban már 23 743 Ft pénzügyi előnyre tehetünk szert a legnagyobb rivális prémium papírral szemben. Júniusban még arról számoltunk be, hogy 3 éves időtávon megverheti a prémium kötvény a szuperállampapírt. Július óta viszont a visszavásárlási árfolyam 99%-ról 98%-ra történő csökkentésével már drágábban lehet kiszállni a Prémium Magyar Állampapírból, ami a MÁP+ irányába tereli a befektetőket. Ez a folyamat az aktuális változások következtében még erőteljesebbé válik, ugyanis az új feltételek mellett nem akad kihívója a szuperállampapírnak.

Mi várható a jövőben?

A Magyar Állampapír Plusz már a bevezetését követő 2 hónapban is éles változásokat okozott az állampapírpiacon, ugyanis jelentősen hozzájárult a magyar lakossági állampapírok állományának növeléséhez és összetételének megváltozásához. A MÁP Plusz iránti kiemelt lelkesedést jól mutatja, hogy az ősz első két hónapjában is átlagosan heti 86 milliárd forintértékben jegyeztek belőle. Ennek eredményeképpen a június óta értékesített mennyiség elérte a 2 499 milliárd forintot, miközben a vetélytárs állampapírok piaci állománya visszaesett. Mivel a jelenlegi változások is a Magyar Állampapír Plusz vásárlására ösztönzik a lakosságot, így továbbra is ennek térnyerése várható. Olyannyira, hogy az értékesítési statisztikákat alapul véve hamarosan a legnagyobb piaci állománnyal bíró lakossági állampapírrá válik a MÁP Plusz.

A Magyar Állampapír Plusz a Magyar Államkincstár mellett a bankfiókokban is jegyezhető. (Sőt, a Magyar Posta november 4-én megkezdte a MÁP Plusz értékesítését nyomtatott formában is. A nyomdai állampapír hat címletben, tízezer forinttól kétmillió forintig vásárolható meg közel 2200 postán.) Ha nem a papír változatot választanád, akkor nem mindegy azonban, hogy melyik bankot választod, ugyanis a vásárlási költségek között nagy eltérések vannak. A vásárláshoz kapcsolódó díjak áttekintése mellett érdemes a bankszámlához tartozó költségeket is összehasonlítani. A legjobb ajánlat felkutatásához a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorát hívhatod segítségül.

Bankszámla kalkulátor
Milyen bankszámlára van szükséged?
Ft
Ft
db
Ft
db
Legolcsóbb összköltség havonta
Havonta
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő találatot.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Állampapír körkép: minden, amit tudnod kell, ha ebbe fektetnél

A hazai kisbefektetők egyértelmű favoritja az állampapír, hiszen már több ezer milliárd forintot tartanak ennek valamelyik változatában. Teljesen érthető, mert biztonságos, egyszerű és kielégítő hozamot termelő befektetésről beszélünk. Most összegyűjtöttünk...

Megint aktívabbak a befektetési csalók

A koronavírus veszélyhelyzet hatása nagyon kettős: egyrészt több százezren maradtak munka nélkül, vagy kényszerültek fizetés nélküli szabadságra, valamint sok vállalkozás került csődközeli helyzetbe, miközben akinek van munkája, az kevesebbet költ,...

Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein

Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein, amivel azt szeretnék elérni, hogy ahhoz valóban kizárólag forint megtakarítással rendelkező magánszemélyek juthassanak hozzá, illetve ne lehessen a jövőben lombard hitelt és hasonló lakossági...

Blogajánló
  • alapblog Nyúl Sándor, új vadászmezőkön

    Mindig több tervem volt, mint időm… Lassít Nyúl Sándor. Demján Sándor üzlettársa és évtizedes bizalmi embere a vírus miatti karantén meghirdetésével egyidőben lépett hátra, és költözött... The post Nyúl Sándor, új vadászmezőkön appeared first on alapblog.