3 éves időtávon már megverheti a Prémium Magyar Állampapír az új Szuperkötvényt

3 éves időtávon már megverheti a Prémium Magyar Állampapír az új Szuperkötvényt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-06-28 Frissítve: 2019-07-02
 

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank inflációs várakozásait tartalmazó jelentése. Ha ennek megfelelően fog alakulni az infláció, akkor 3 éves időtávban már jobban megérheti a prémium állampapírt választani.

Az új Magyar Állampapír Plusz lakossági kötvényről már sokat olvashattunk különböző fórumokon. Az idei nyár legjobban várt megtakarítási termékének legnagyobb vetélytársa a Prémium Magyar Állampapír. 5 éves futamidő esetében az inflációnak 4,01%-os szintre kellene emelkednie ahhoz, hogy a két papír hozama megegyezzen. (A prémium állampapír kamata ugyanis az inflációhoz kötött, annak emelkedésekor magasabb hozamot érhetünk el.) Mivel az új Szuperkötvény kamata a futamidő előrehaladtával emelkedik, ezért rövidebb befektetési idő esetében már kisebb inflációnál is jobban járhatunk a prémium kötvénnyel.

Az MNB júniusi Jelentése alapján az infláció az idei évben 3,2% míg a következő évben 3,4% lesz várhatóan. Ezen adatokkal már a 3 éves prémium állampapír hozamát érdemes lehet kiszámolni, hiszen ezek a jegybank várakozásain alapulnak.

Az új lakossági állampapíron elért hozamunk 3 év alatt 1 millió forint befektetés esetében 138 ezer forint lenne, az inflációkövető kötvényünk hozama pedig 136 ezer forint lenne abban az esetben, ha azt feltételezzük, hogy az évente kifizetett kamatokat nem fektetjük be újra. Ha minden évben a megkapott kamaton újra ugyanilyen prémium kötvényt tudnánk vásárolni, akkor a 3. év végére 142 ezer forint lehetne az inflációkövető megtakarításunk hozama. Vagyis körülbelül 4 ezer forinttal többet tudnánk nyerni milliónként a prémium kötvénnyel 3 éves befektetési időtávban.

Bankmonitor tipp:

  • Ha rövidebb futamidejű, relatív alacsony kockázatú megtakarítást keresel, akkor már a 3 éves Prémium Magyar Állampapír jó alternatívája lehet a Magyar Állampapír Plusznak.
  • Ha hosszabb befektetési időben gondolkodsz, akkor az új állampapír még mindig jó megoldás lehet.
  • Amennyiben nem tudod eldönteni, hogy milyen időtávra fektetnéd be a pénzed, akkor érdemes lehet megosztanod megtakarításaid a különböző futamidejű és típusú kötvények között.
    Kérd részletes
    eredményeidet email-ben!
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
    Ft
    Bankmonitor
    0 Ft
    ennyi pénzed lesz
    mire nyugdíjba mész
    A részletes eredményedet
    e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

    Szeretnéd megtudni:
    • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
    • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
    • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
    Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés