loading
Hírdetés

Magyar Állampapír Plusz vagy Prémium Magyar Állampapír? Melyik most a nyerő?

Argyelán József
szerző: Argyelán József

Elkezdődött az új lakossági állampapír forgalmazása, ami eddig igazi sikertörténetnek tűnik. Ezzel egy időben bevezették a Prémium Magyar Állampapír kamatadómentes sorozatát is, mely továbbra is a legnagyobb vetélytársa lehet az új kötvénynek. Megnéztük, melyik lehet a jobb választás!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

A Magyar Állampapír Plusz bevezetését óriási figyelem övezte. Nem meglepő, hiszen az 5 éves futamidejű kötvény kamatozása lépcsőzetesen emelkedik, az induló kamatszint 3,5%, ami fél évre rá 4%-ra emelkedne. Ezt követően minden évben további 0,5%-kal növekszik a kamat, ami az utolsó évben eléri a 6%-ot.

A hatalmas várakozásokat is felülmúlta az első pár nap értékesítési eredménye, a június 3-7 közötti jegyzési időszak első két napján 20 milliárd forintnyi papírt vásároltak, ami az egyhetes időszakban eladni tervezett mennyiség ötöde.

Az új kötvény bevezetésével egy időben megkezdődött az eddig is meglévő lakossági állampapírok új kamatadómentes sorozatainak forgalmazása is. A befektetőknek kifejezetten jó hír, hogy a Prémium Magyar Állampapír alapvető kondíciói nem változtak. Ez a kötvény változó kamatozású, az éves kifizetések nagysága az éves infláció mértékéhez kötött. Az infláció feletti felárt azonban az új sorozat kibocsátásával nem változtatták meg: a 3 éves Prémium Magyar Állampapírnál 1,4%, míg az 5 éves esetében 1,7% maradt.

Így az 5 éves Prémium Magyar Állampapír induló kamata 4,5% továbbra is, ugyanakkor kamatadót már nem kell fizetnünk utána. (A 2018-as infláció mértéke 2,8% volt.) Az adó megszüntetése miatt 1 millió Ft befektetése esetén az első évben 6 750 forinttal több hozamot érhetünk el.

Hírdetés

Hírdetés

Melyik állampapírt érdemes választanunk?

Ennek eldöntéséhez meg kell vizsgálni, hogy menyi hozamot érhetünk el a különböző kötvényeken. Érdemes különböző futamidőket is összehasonlítani, így megtudhatjuk, a lépcsőzetesen emelkedő kamatozású új lakossági kötvény rövidebb futamidőnél jó alternatívája lehet-e a többi állampapírnak.

Mint látható, az új kötvény mind 3, mind 5 éves befektetési időtávon jobban teljesít az inflációkövető állampapírnál. Még abba az esetben is, ha a prémium kötvénynél a kamatok újra befektetésével kalkulálunk. (A Magyar Állampapír Plusz esetében kamatfizetéskor automatikusan kötvényt kapunk, és csak a papír eladásakor, vagy a futamidő végén történik ténylegesen pénzkifizetés. A Prémium Magyar Állampapírnál kamatfizetéskor is pénzt kapunk, ezen összegek nem kerülnek automatikusan újra befektetésre.)

A különbség 5 éves futamidő esetében válik igazán jelentőssé, 1 millió forintos befektetésnél a hozam több mint 25 ezer forinttal nagyobb akkor is, ha újra befektetést feltételezünk mindkét papír esetében. Ugyanakkor a számításnál a teljes időszak alatt fix 2,8%-os inflációt feltételeztünk. Ez eléggé életszerűtlen, hiszen az áprilisban az infláció mértéke 3,9% volt, ezzel kalkulálva már eléggé más eredményre juthatunk.

Milyen infláció mellett érné meg inkább a Prémium Magyar Állampapír?

Érdemes lehet megnézni, hogy milyen inflációnál lehet nagyobb a nyereségünk a változó kamatozású papírt választva. A számítások során azt feltételeztük, hogy az infláció a második kamatfizetésre megváltozik, de onnantól további elmozdulás nem történik.

A Prémium Magyar Állampapírnál normál kamatfizetést feltételeztünk, mivel az újra befektetéshez ténylegesen a mi új megbízásunk szükséges. A teljes hozam 4,01%-os infláció esetén lenne azonos mértékű, ennél magasabb éves inflációnál már a prémium kötvény vásárlása érné meg jobban. (Természetesen az infláció további elmozdulása az eredményt megváltoztatná.)

Az áprilisi inflációs érték 3,9% volt, de ennek mértéke a 2019-es évre az elemzői várakozások alapján nem fogja elérni a 4%-os szintet, sőt inkább a 3%-os értékhez lesz közelebb. Így kijelenthetjük, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a Magyar Állampapír Plusz választása valóban jó döntés, ha valaki mérsékelt kockázatok mellett szeretne elérni relatív magasa hozamokat. Ugyanakkor a többi lakossági állampapír vonzereje is megnövekedhetett a kamatadó eltörlésével, például a betétekkel szemben.

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

0 Ft

ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mésZ
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
  • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés