Betöltés
loading

Magyar Állampapír Plusz vagy Prémium Magyar Állampapír? Melyik most a nyerő?

Elkezdődött az új lakossági állampapír forgalmazása, ami eddig igazi sikertörténetnek tűnik. Ezzel egy időben bevezették a Prémium Magyar Állampapír kamatadómentes sorozatát is, mely továbbra is a legnagyobb vetélytársa lehet az új kötvénynek. Megnéztük, melyik lehet a jobb választás!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

A Magyar Állampapír Plusz bevezetését óriási figyelem övezte. Nem meglepő, hiszen az 5 éves futamidejű kötvény kamatozása lépcsőzetesen emelkedik, az induló kamatszint 3,5%, ami fél évre rá 4%-ra emelkedne. Ezt követően minden évben további 0,5%-kal növekszik a kamat, ami az utolsó évben eléri a 6%-ot.

A hatalmas várakozásokat is felülmúlta az első pár nap értékesítési eredménye, a június 3-7 közötti jegyzési időszak első két napján 20 milliárd forintnyi papírt vásároltak, ami az egyhetes időszakban eladni tervezett mennyiség ötöde.

Az új kötvény bevezetésével egy időben megkezdődött az eddig is meglévő lakossági állampapírok új kamatadómentes sorozatainak forgalmazása is. A befektetőknek kifejezetten jó hír, hogy a Prémium Magyar Állampapír alapvető kondíciói nem változtak. Ez a kötvény változó kamatozású, az éves kifizetések nagysága az éves infláció mértékéhez kötött. Az infláció feletti felárt azonban az új sorozat kibocsátásával nem változtatták meg: a 3 éves Prémium Magyar Állampapírnál 1,4%, míg az 5 éves esetében 1,7% maradt.

Így az 5 éves Prémium Magyar Állampapír induló kamata 4,5% továbbra is, ugyanakkor kamatadót már nem kell fizetnünk utána. (A 2018-as infláció mértéke 2,8% volt.) Az adó megszüntetése miatt 1 millió Ft befektetése esetén az első évben 6 750 forinttal több hozamot érhetünk el.

Melyik állampapírt érdemes választanunk?

Ennek eldöntéséhez meg kell vizsgálni, hogy menyi hozamot érhetünk el a különböző kötvényeken. Érdemes különböző futamidőket is összehasonlítani, így megtudhatjuk, a lépcsőzetesen emelkedő kamatozású új lakossági kötvény rövidebb futamidőnél jó alternatívája lehet-e a többi állampapírnak.

Mint látható, az új kötvény mind 3, mind 5 éves befektetési időtávon jobban teljesít az inflációkövető állampapírnál. Még abba az esetben is, ha a prémium kötvénynél a kamatok újra befektetésével kalkulálunk. (A Magyar Állampapír Plusz esetében kamatfizetéskor automatikusan kötvényt kapunk, és csak a papír eladásakor, vagy a futamidő végén történik ténylegesen pénzkifizetés. A Prémium Magyar Állampapírnál kamatfizetéskor is pénzt kapunk, ezen összegek nem kerülnek automatikusan újra befektetésre.)

A különbség 5 éves futamidő esetében válik igazán jelentőssé, 1 millió forintos befektetésnél a hozam több mint 25 ezer forinttal nagyobb akkor is, ha újra befektetést feltételezünk mindkét papír esetében. Ugyanakkor a számításnál a teljes időszak alatt fix 2,8%-os inflációt feltételeztünk. Ez eléggé életszerűtlen, hiszen az áprilisban az infláció mértéke 3,9% volt, ezzel kalkulálva már eléggé más eredményre juthatunk.

Milyen infláció mellett érné meg inkább a Prémium Magyar Állampapír?

Érdemes lehet megnézni, hogy milyen inflációnál lehet nagyobb a nyereségünk a változó kamatozású papírt választva. A számítások során azt feltételeztük, hogy az infláció a második kamatfizetésre megváltozik, de onnantól további elmozdulás nem történik.

A Prémium Magyar Állampapírnál normál kamatfizetést feltételeztünk, mivel az újra befektetéshez ténylegesen a mi új megbízásunk szükséges. A teljes hozam 4,01%-os infláció esetén lenne azonos mértékű, ennél magasabb éves inflációnál már a prémium kötvény vásárlása érné meg jobban. (Természetesen az infláció további elmozdulása az eredményt megváltoztatná.)

Az áprilisi inflációs érték 3,9% volt, de ennek mértéke a 2019-es évre az elemzői várakozások alapján nem fogja elérni a 4%-os szintet, sőt inkább a 3%-os értékhez lesz közelebb. Így kijelenthetjük, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a Magyar Állampapír Plusz választása valóban jó döntés, ha valaki mérsékelt kockázatok mellett szeretne elérni relatív magasa hozamokat. Ugyanakkor a többi lakossági állampapír vonzereje is megnövekedhetett a kamatadó eltörlésével, például a betétekkel szemben.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
 • Kézzelfogható nyugdíj-kiegészítés időskorban
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Havi -ból -od lehet.
E-mailben elküldjük a számítás részleteit!
Ha személyre szabott nyugdíjmegoldást szeretnél, a Bankmonitor nyugdíjszakértője felhív
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Állampapír körkép: minden, amit tudnod kell, ha ebbe fektetnél

A hazai kisbefektetők egyértelmű favoritja az állampapír, hiszen már több ezer milliárd forintot tartanak ennek valamelyik változatában. Teljesen érthető, mert biztonságos, egyszerű és kielégítő hozamot termelő befektetésről beszélünk. Most összegyűjtöttünk...

Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein

Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein, amivel azt szeretnék elérni, hogy ahhoz valóban kizárólag forint megtakarítással rendelkező magánszemélyek juthassanak hozzá, illetve ne lehessen a jövőben lombard hitelt és hasonló lakossági...

szerződés

Érdemes 1 millió Ft-ból Szuperállampapírt venni?

Mit tud a Szuperállampapír, kinek és mikor éri ez meg? És hogyan lehet ebből a lehető legtöbbet kihozni, akár 1 millió Ft befektetésével? Mi történik akkor, ha váratlanul szükséged volna...

ingatlanbefektetés

Minden eddiginél kedvezőbb lesz a szuperállampapír

November 4-től csökken az Egyéves Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír kamata. A változások a Magyar Állampapír Plusz legfőbb riválisait érintik, így a szuperállampapír még vonzóbb lesz a befektetők...

Blogajánló
 • alapblog Pénznyomtatás limit nélkül, bitcoin feleződés

  A bitcoin feltalálója és első bányásza, az ismeretlen Satoshi Nakamoto, a blokklánc legelső, genezis blokkjába egy üzenetet kódolt bele. Az üzenet a The Times 2009.... The post Pénznyomtatás limit nélkül, bitcoin feleződés appeared first on alapblog.