Betöltés
loading

Jelentős változások az állampapírpiacon!

A Magyar Állampapír Plusz igazán kedvező feltételeket biztosít a befektetők számára, éppen ezért már a bevezetése előtti időszakban is kiemelt figyelem övezte. A szuperállampapír sikerességét az értékesítési statisztikák is kitűnően mutatják, a papírból a megjelenését követő első 2 hónapban 1416,6 milliárd Ft értékben jegyeztek. A MÁP+ bevezetése jelentősen hozzájárult a magyar lakossági állampapírok állományának növeléséhez és számottevően megváltoztatta annak összetételét. Csábráki Dávid írása

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

A Magyar Állampapír Plusz bevezetése előtt az Egyéves Magyar Állampapír volt a magyarok kedvence, közvetlen a MÁP+ megjelenése előtt a teljes állomány közel 40%-át adta a fix kamatozású, egy éves futamidejű konstrukció. Ezen felül a Prémium Magyar Állampapír bírt még kiemelkedő, 37%-os részesedéssel. Az infláció mértékétől függő változó kamatozású papír az utóbbi időben emelkedő tendenciát mutató inflációs értékek miatt egyre magasabb hozammal kecsegtet.

A MÁP+ bevezetésének célja, hogy elősegítse az Állami Adósságkezelő Központ (ÁKK) azon törekvését, hogy a lakossági állampapír állomány 2023-ra elérje a 11 ezer milliárd Ft-ot, ami közel másfélszerese a 2019. májusi 7 453 milliárd Ft-os értéknek. E cél elérése érdekében a kibocsátó lépcsősen növekvő fix kamatozást, kamatadómentességet és a kamatfizetéseket követő 5 munkanapon névértéken történő visszaváltást biztosít MÁP+ vásárlása esetén, ami igencsak egyedinek számít az állampapírok piacán.

Mi változott a Magyar Állampír Plusz bevezetése óta?

A szuperállampapír megjelenése óta a legtöbb állampapír esetében jelentős csökkenést figyelhetünk meg. A Féléves Magyar Állampapír és a Kétéves Magyar Állampapír állománya 96-96 milliárd Ft-tal, a Kincstári Takarékjegyeké 17,4 milliárd forinttal, míg a Bónusz Magyar Állampapíré 3,6 milliárd forinttal csökkent július végéig. Ehhez szükséges hozzátenni, hogy ezen értékpapírok kibocsátása 2019. május 31-gyel megszűnt, de a statisztikákból az is látszik, hogy az állománycsökkenés hátterében nem csak az egyes sorozatok lejárata áll, hanem a befektetők meglevő megtakarításaik egy részét is feltörték, hogy pénzüket Magyar Állampapír Pluszba fektethessék.

Jelentős visszaesést tapasztalhatunk az Egyéves Állampapír esetében is, melynek állománya több, mint 200 milliárd forinttal csökkent a vizsgált időszakban. A magyarok kedvenc állampapírja el is veszítette első helyét az állampapírpiacon, részesedését tekintve jelenleg a második legnagyobb lakossági államkötvény. Az állampapír továbbra is jegyezhető, így a nagymértékű visszaesés mögött itt is az állhat, hogy a lakosság lejárat előtt váltotta vissza papírjait a MÁP+ nevű konstrukcióba történő befektetés érdekében. Ez logikus lépés is a befektetők részéről, hiszen az Egyéves Állampapír esetén 1 év alatt 3%-os, míg a MÁP+ esetén ugyanennyi idő alatt 3,785%-os hozamot érhetünk el. Sőt, a rövid lejáratú befektetések kedvelői körében már a Magyar Állampapír Plusz jelenti a legjövedelmezőbb megoldást az állampapírpiacon. Mindössze 1 év leforgása alatt akár 15 850 Ft-tal magasabb hozamot is elérhetünk, ha a szuperállampapírt választjuk.

Az utóbbi 2 hónapban csupán a Babakötvény és a Prémium Magyar Állampapír állománya volt képes minimális növekedést elérni. Ezek közül a MÁP+ igazi kihívója a Prémium Állampapír, amely az MNB inflációs várakozásait alapul véve 3 éves időtávon megverheti a szuperállampapírt. Feltéve, ha a futamidő végéig megtartjuk papírjainkat, ugyanis július óta a PMÁP sorozataiból drágábban lehet kihasználni, mivel az Államkincstár 99% helyett 98%-ra csökkentette a visszavásárlási árfolyamot. Az alacsonyabb visszavásárlási árfolyam miatt nagyobb megtérülést érhetünk el lejárat előtti visszaváltás esetén MÁP+ vásárlásakor, ami szintén a szuperállampapír vételére ösztönözheti a lakosságot.

A nyár első két hónapjában több, mint 1000 milliárd Ft-tal nőtt a lakossági állampapírok állománya, amely szinte teljes egészében a Magyar Állampapír Plusz bevezetésének köszönhető. A papír körüli lelkesedés a bevezetést követő 3. hónapban sem tűnt el, augusztusban hetente átlagosan közel 80 milliárd Ft értékben jegyzeték, aminek eredményeképpen az értékesített mennyiség átlépte az 1700 milliárd Ft-ot. A Magyar Állampapír Plusz nem csak az ÁKK célkitűzésének teljesítését segíti elő, hanem a lakosság számára is igazán jövedelmező, biztonságos, kiszámítható befektetést kínál. Ennek köszönhetően a továbbiakban is a Magyar Állampapír Plusz térnyerése várható, mely egyre nagyobb részarányát teszi ki a lakossági állampapírok állományának.

Ha a rövid és közepes lejáratú befektetések mellett hosszútávon is gondolkodnál, akkor érdemes már most a nyugdíjas éveidre félretenni, és védekezni az alacsonyan növekvő nyugdíjak negatív hatásai ellen. Ehhez a Bankmonitor Nyugdíj-megtakarítás Kalkulátorát hívhatod segítségül.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Állampapír körkép: minden, amit tudnod kell, ha ebbe fektetnél

A hazai kisbefektetők egyértelmű favoritja az állampapír, hiszen már több ezer milliárd forintot tartanak ennek valamelyik változatában. Teljesen érthető, mert biztonságos, egyszerű és kielégítő hozamot termelő befektetésről beszélünk. Most összegyűjtöttünk...

Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein

Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein, amivel azt szeretnék elérni, hogy ahhoz valóban kizárólag forint megtakarítással rendelkező magánszemélyek juthassanak hozzá, illetve ne lehessen a jövőben lombard hitelt és hasonló lakossági...

Blogajánló
 • alapblog Áregyeztetés a csirkehús piacán

  Azzal vádolnak több nagy amerikai csirketenyésztőt, hogy összejátszottak az árak magasan tartásának céljából és árajánlatok adásánál folyamatosan egyeztettek. Ez nyilvánvalóan tiltott tevékenység, hiszen korlátozza a... The post Áregyeztetés a csirkehús piacán appeared first on alapblog.