Betöltés

Jelentős változások az állampapírpiacon!

szerző: Argyelán József
2019-08-30

A Magyar Állampapír Plusz igazán kedvező feltételeket biztosít a befektetők számára, éppen ezért már a bevezetése előtti időszakban is kiemelt figyelem övezte. A szuperállampapír sikerességét az értékesítési statisztikák is kitűnően mutatják, a papírból a megjelenését követő első 2 hónapban 1416,6 milliárd Ft értékben jegyeztek. A MÁP+ bevezetése jelentősen hozzájárult a magyar lakossági állampapírok állományának növeléséhez és számottevően megváltoztatta annak összetételét. Csábráki Dávid írása

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

A Magyar Állampapír Plusz bevezetése előtt az Egyéves Magyar Állampapír volt a magyarok kedvence, közvetlen a MÁP+ megjelenése előtt a teljes állomány közel 40%-át adta a fix kamatozású, egy éves futamidejű konstrukció. Ezen felül a Prémium Magyar Állampapír bírt még kiemelkedő, 37%-os részesedéssel. Az infláció mértékétől függő változó kamatozású papír az utóbbi időben emelkedő tendenciát mutató inflációs értékek miatt egyre magasabb hozammal kecsegtet.

A MÁP+ bevezetésének célja, hogy elősegítse az Állami Adósságkezelő Központ (ÁKK) azon törekvését, hogy a lakossági állampapír állomány 2023-ra elérje a 11 ezer milliárd Ft-ot, ami közel másfélszerese a 2019. májusi 7 453 milliárd Ft-os értéknek. E cél elérése érdekében a kibocsátó lépcsősen növekvő fix kamatozást, kamatadómentességet és a kamatfizetéseket követő 5 munkanapon névértéken történő visszaváltást biztosít MÁP+ vásárlása esetén, ami igencsak egyedinek számít az állampapírok piacán.

Mi változott a Magyar Állampír Plusz bevezetése óta?

A szuperállampapír megjelenése óta a legtöbb állampapír esetében jelentős csökkenést figyelhetünk meg. A Féléves Magyar Állampapír és a Kétéves Magyar Állampapír állománya 96-96 milliárd Ft-tal, a Kincstári Takarékjegyeké 17,4 milliárd forinttal, míg a Bónusz Magyar Állampapíré 3,6 milliárd forinttal csökkent július végéig. Ehhez szükséges hozzátenni, hogy ezen értékpapírok kibocsátása 2019. május 31-gyel megszűnt, de a statisztikákból az is látszik, hogy az állománycsökkenés hátterében nem csak az egyes sorozatok lejárata áll, hanem a befektetők meglevő megtakarításaik egy részét is feltörték, hogy pénzüket Magyar Állampapír Pluszba fektethessék.

Jelentős visszaesést tapasztalhatunk az Egyéves Állampapír esetében is, melynek állománya több, mint 200 milliárd forinttal csökkent a vizsgált időszakban. A magyarok kedvenc állampapírja el is veszítette első helyét az állampapírpiacon, részesedését tekintve jelenleg a második legnagyobb lakossági államkötvény. Az állampapír továbbra is jegyezhető, így a nagymértékű visszaesés mögött itt is az állhat, hogy a lakosság lejárat előtt váltotta vissza papírjait a MÁP+ nevű konstrukcióba történő befektetés érdekében. Ez logikus lépés is a befektetők részéről, hiszen az Egyéves Állampapír esetén 1 év alatt 3%-os, míg a MÁP+ esetén ugyanennyi idő alatt 3,785%-os hozamot érhetünk el. Sőt, a rövid lejáratú befektetések kedvelői körében már a Magyar Állampapír Plusz jelenti a legjövedelmezőbb megoldást az állampapírpiacon. Mindössze 1 év leforgása alatt akár 15 850 Ft-tal magasabb hozamot is elérhetünk, ha a szuperállampapírt választjuk.

Az utóbbi 2 hónapban csupán a Babakötvény és a Prémium Magyar Állampapír állománya volt képes minimális növekedést elérni. Ezek közül a MÁP+ igazi kihívója a Prémium Állampapír, amely az MNB inflációs várakozásait alapul véve 3 éves időtávon megverheti a szuperállampapírt. Feltéve, ha a futamidő végéig megtartjuk papírjainkat, ugyanis július óta a PMÁP sorozataiból drágábban lehet kihasználni, mivel az Államkincstár 99% helyett 98%-ra csökkentette a visszavásárlási árfolyamot. Az alacsonyabb visszavásárlási árfolyam miatt nagyobb megtérülést érhetünk el lejárat előtti visszaváltás esetén MÁP+ vásárlásakor, ami szintén a szuperállampapír vételére ösztönözheti a lakosságot.

A nyár első két hónapjában több, mint 1000 milliárd Ft-tal nőtt a lakossági állampapírok állománya, amely szinte teljes egészében a Magyar Állampapír Plusz bevezetésének köszönhető. A papír körüli lelkesedés a bevezetést követő 3. hónapban sem tűnt el, augusztusban hetente átlagosan közel 80 milliárd Ft értékben jegyzeték, aminek eredményeképpen az értékesített mennyiség átlépte az 1700 milliárd Ft-ot. A Magyar Állampapír Plusz nem csak az ÁKK célkitűzésének teljesítését segíti elő, hanem a lakosság számára is igazán jövedelmező, biztonságos, kiszámítható befektetést kínál. Ennek köszönhetően a továbbiakban is a Magyar Állampapír Plusz térnyerése várható, mely egyre nagyobb részarányát teszi ki a lakossági állampapírok állományának.

Ha a rövid és közepes lejáratú befektetések mellett hosszútávon is gondolkodnál, akkor érdemes már most a nyugdíjas éveidre félretenni, és védekezni az alacsonyan növekvő nyugdíjak negatív hatásai ellen. Ehhez a Bankmonitor Nyugdíj-megtakarítás Kalkulátorát hívhatod segítségül.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyebb lesz nyugdíj megtakarítást választani

2019. 10. 15.

Az MNB új ajánlása alapján jövő év elején bevezetésre kerül a TKM mutató az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében is. Mi az a TKM? Mire jó? Mennyivel lesz könnyebb az átlagembernek...

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy nyugdíjasnak?

2019. 09. 27.

Egyre több nyugdíjas kapja havi juttatását bankszámlára. Nem mindegy azonban, hogy milyen számlát nyitunk, mert akár több ezer forintot spórolhatunk évente, ha megtaláljuk a számunkra legjobb konstrukciót. Viszont mindannyian mások...

Blogajánló

 • alapblog

  Hold-on: Már megint 10.000 dollár környékén a Bitcoin!

  Kollégáink, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek arról, hogy mi a különbség a 2017-es és a 2019-es 10 ezer dolláros Bitcoin közt és, hogy hogy jön... The post Hold-on: Már megint 10.000 dollár környékén a Bitcoin! appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.