Betöltés

Hol érdemes megvenni a Magyar Állampapír Pluszt?

szerző: Argyelán József
2019-06-26

Az új lakossági állampapír jó befektetési lehetőség mindenkinek, aki relatív alacsony kockázat mellett szeretne jó hozamot elérni, de nem mindegy hol vásároljuk meg a kötvényt. Ugyan számos fogalmazónál elérhető a papír, de az egyes szolgáltatók kondíciói, költségei jelentősen eltérhetnek egymástól.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

A sokak által csak szuperállampapírnak nevezett kötvény a nyár egyik leginkább várt befektetése. Ez nem is meglepő, hiszen 5 éves futamideje alatt a kifizetett kamat fokozatosan emelkedik, mely az kötvény utolsó évében eléri a 6 százalékot.

Az új lakossági állampapír a többi lakossági papírhoz képest is jól teljesít: a Prémium Magyar Állampapír hozamát a jelenlegi inflációs környezetben meghaladja. 4,01%-os infláció esetén érhetné utol a prémium papír hozama az új kötvény nyereségét, ha azt feltételezzük, hogy a prémium papír nyereségét nem fektetjük be újra. (Amennyiben a prémium állampapír hozamából minden alkalommal újra hasonló kötvényt vásárolnánk, akkor már 3,30-3,40 százalékos inflációnál azonos lenne a két kötvény hozama).

A Magyar Állampapír Pluszt a futamidő alatt végig el lehet adni az Államkincstár részére, mégpedig garantált 99,75 százalékos árfolyamon. (A kamatfizetést követő 5 munkanapon belül 100 százalékos árfolyamon adható el.) Vagyis relatív alacsony veszteség mellett pénzzé tudjuk tenni bármikor a kötvényünk.

Eddigi tapasztalataink alapján az Államkincstár mellett a többi forgalmazó is hasonló árfolyamon biztosít visszaváltási lehetőséget. Így joggal merülhet fel a kérdés, hol vegyük meg az értékpapírunkat? Ennek megválaszolásához meg kellene néznünk a vásárláshoz, értékpapírszámla vezetéséhez kapcsolódó költségeket.

Értékpapírszámlához kapcsolódó költségek

Az egyes bankok értékpapírszámlákhoz kapcsolódó díjai eléggé eltérőek attól függően, milyen ügyfél, mekkora értékpapír állományt tart a kérdéses számlán. Ezért mi egy átlagos lakossági befektetőt vettünk, aki 5 millió forintért vásárol Magyar Állampapír Pluszt. Azt megvizsgáltuk meg, hogy ehhez a tranzakcióhoz milyen költségek kapcsolódhatnak egy év alatt.

A számlanyitáshoz, illetve lakossági állampapír vásárlásához nem kapcsolódnak költségek. Kivonat küldésnek sincsen jellemzően díja, legalábbis akkor, ha elektronikus kivonatot kérünk. Viszont majd minden bank felszámolt az értékpapírszámlán lévő értékpapírok után valamilyen állomány alapú százalékos díjat. Ennek megnevezése az egyes szolgáltatóknál eltérő (letétkezelési díj, számlavezetési díj…), mi most egységesen állomány alapú díjnak hívjuk a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében.

Látható, hogy éves szinten a díjak 6-12 ezres sávban mozognak, azaz olyan 6 ezer forintot spórolhatunk évente, ha jól választunk. Egy nagyon fontos díjtétel azonban nem szerepel a táblázatunkban, ez pedig a folyószámlavezetés díja.

Az értékpapírszámlához kapcsolódó pénzszámla díjai

Nem véletlen, hogy a táblában nem szerepel, a szolgáltatók nagy részénél ugyanis szinte bármilyen lakossági számla kapcsolódhat az értékpapírszámlához. (Az Erste Befektetési Zrt. esetében a 350 Ft/hó díjú számla tartalmazza a pénzszámlát is.)

Ezek választása döntő lehet, hiszen az értékpapírkezelés miatti díjkülönbözet egy hónapra visszaosztva nagyságrendileg 500 Ft, a lakossági bankszámlák költségei között pedig akár havi több ezer forint is lehet a különbség.

Először döntsük el, hogy milyen céllal szeretnénk a számlát. Nem mindegy ugyanis, hogy mindennapi pénzügyeinket szeretnénk ezen keresztül lebonyolítani, vagy ténylegesen csak a megtakarításunk kezelése miatt nyitnánk. Előbbi esetben valamennyi rendszeres tranzakciónk költségét figyelnünk kell vennünk, utóbbi esetben viszont a számla havi díja, valamint a készpénzfelvétel/átutalás költsége lehet lényeges.

Bankmonitor tipp:

 • Nézd meg, hogy melyik bank forgalmazza az általad vásárolni kívánt értékpapírt.
 • A Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátorával hasonlítsd össze a különböző bankszámlákat.
 • Nézd meg, hogy a számodra legkedvezőbb számlát kínáló bank milyen költségekkel vezet értékpapírszámlát.
  Bankszámla kalkulátor
  Milyen bankszámlára van szükséged?
  Ft
  Ft
  db
  Ft
  db
  Legolcsóbb összköltség havonta
  Havonta
  Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő találatot.
  Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi
  Veled a kapcsolatot
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi
  Veled a kapcsolatot
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
  Bankmonitor

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Ön a felső középosztályba tartozik?

  Hol mennyien gondolják magukról, hogy a felső középosztályhoz tartoznak, tehát a társadalom átlagánál jobb anyagi viszonyok között élnek? A percepcióban mindig vannak meglepő dolgok.  ... The post Ön a felső középosztályba tartozik? appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.