Betöltés
loading

Hogyan lehet idő előtt kiszállni a Magyar Állampapír Pluszból?

Az új lakossági állampapírt a kamatfizetést követő 5 napon belül 100%-os árfolyamon tudjuk eladni. Ezen kedvezményes időszakon kívül információink szerint a Magyar Államkincstár 99,75%-os árfolyamon vásárolja vissza a kötvényt. De vajon kedvező ez az eladási lehetőség?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Az új Magyar Állampapír Plusz forgalmazása megkezdődött 2019. június 3-án. Az első héten pedig a lakosság 500 milliárd forintot fektetett be az új papírba. Ez köszönhető a papír kamatozásának is, hiszen az 5 éves futamidejű kötvény kamatozása lépcsőzetesen emelkedik, az induló kamatszint 3,5%, ami fél évre rá 4%-ra emelkedik. Ezt követően minden évben további 0,5%-kal növekszik a kamat, ami az utolsó évben eléri a 6%-ot.

Ennél eddig sokkal kevesebb szó esett a papír eladási lehetőségiről. A kamatfizetést követő 5 munkanapon belül a forgalmazó 100%-os árfolyamon visszavásárolja tőlünk a kötvényt, ezen időszakon kívül pedig a forgalmazó által jegyzett aktuális árfolyamon tudjuk értékesíteni az új lakossági állampapírt. Információink szerint a Magyar Államkincstár jelenleg 99,75%-os árfolyamon biztosít visszavásárlási lehetőséget, és ettől a többi forgalmazó bankok sem térnek el jelentős mértékben. Ahhoz, hogy meg tudjuk ítélni kedvező-e ez az eladási lehetőség nézzük meg hogyan is működik egy kötvény vásárlása-eladása a futamidő alatt.

Egy standard kötvény eladási árának alakulása a futamidő alatt

Egy kötvény vételáránál nagyon fontos szempont, hogy mennyi idő van még a következő kamatfizetésig hátra, ugyanis a teljes kamatot az kapja meg, akinek a kötvény kamatfizetéskor a tulajdonában volt. Ha egy héttel a kamatfizetés előtt vásároljuk a papírt mi kapjuk meg a teljes összeget, ezért cserébe többet is kell fizetnünk vásárláskor az eladónak a kötvényért, mint ha kamatfizetést követően vettük volna meg. Mondhatjuk azt is, hogy kifizetjük az eladónak az időarányos kamatot, vagyis azt az összeget, amit akkor kapna meg, ha éppen most lenne kamatfizetése az értékpapírnak. A Magyar Állampapír Plusz 99,75%-os visszavásárlási árfolyamában ez az időarányos kamat még nincsen benne, ezt pluszban megkapjuk amennyiben értékesítjük kötvényünket.

A másik fontos eleme a kötvény árfolyamának az, hogy milyen nyereséget, hozamot várok el egy hasonló paraméterekkel rendelkező megtakarítástól. Ez az elvárt hozam azt hivatott megmutatni, hogy jelenleg egy ugyanilyen kockázatú és futamidejű új kötvény milyen kamattal vásárolható. Ez azért fontos, mert amikor azt szeretnénk eldönteni, hogy befektessünk-e egy kötvénybe vagy sem, akkor megnézzük milyen alternatívák vannak még a piacon. Ha egy nagyon hasonló értékpapíron több nyereséget, magasabb kamatot érhetünk el, akkor természetesen azt fogjuk választani. Mindaddig e mellett a új befektetés mellett döntünk, amíg a két kötvényen a nyereség nem lesz azonos szintű.

Egy már elindult fix kamatozású papírnál azonban ismert a kamatszint és a névérték is, ezeket fogjuk megkapni a futamidő alatt, illetve lejárakor. Mégis hogyan lehet az, hogy a nyeresége a befektetésemnek hozzáigazodjon egy új kibocsátású hasonló kötvény eltérő kamat mértékéhez? Csakis úgy, ha a vételár eltér névértéktől. (Egy kötvény névértéke a kamat kifizetésének az alapja, illetve lejáratkor ez kerül kifizetésre számunkra.)

Tegyük fel, hogy az elvárt hozam magasabb lett, mint egy korábban kibocsátott fix kamatozású kötvény kamata. Csak úgy érhetünk el az előre meghatározott kamatnál magasabb nyereséget ennek az étékpapírnak a vásárlásakor, ha azt a névérték alatt vásároljuk meg. Mivel a megígért kamatok mellett lejáratkor a névérték is kifizetése kerül, ezért a kamatnyereségünkhöz hozzáadódik a vételár és a lejáratkor kifizetett névérték különbségéből eredő plusz bevételünk is.

Nézzük meg hogyan alakulna az árfolyama egy 5 millió forintos 5 éves futamidejű, fix 4,5%-os kamatozású kötvénynek, ha az első év végén megváltozik az elvárt hozam.

Jól látható, ha az elvárt hozam azonos a kötvénykamat nagyságával, akkor a kötvény névértéken lehetne megvásárolni. Az elvárt hozam elmozdulásának irányával ellentétesen változik a kötvény árfolyama, ha az elvárt hozam emelkedik, akkor a kötvény vételára csökken. Ez logikus is, hiszen csak úgy érhetünk el magasabb nyereséget, ha olcsóbban tudjuk megvenni a papírt. Ha példa kötvényünknél az elvárt hozam megemelkedik 5%-ra, akkor a papírért 4,911 millió forintot, ha az elvárt hozam lecsökkenne 4%-ra, akkor 5,09 millió forintot kellene fizetnünk. (Ez hozamemelkedésnél 98,23%-os, míg hozamcsökkenésnél 101,81%-os árfolyamot jelentene.)

Az eladó szempontjából természetesen szintén igaz ez a helyzet, kicsit furcsán hangzik, de ha emelkednek a hozamok, akkor eladóként rosszul járhatunk, hiszen olcsóbban tudjuk eladni meglévő papírunkat. Ez jól mutatja azt is, hogy egy fix kamatozású kötvény, állampapír is lehet veszteséges abban az esetben, ha idő előtt szükségünk lenne a befektetett összegre.

Megéri a 99,75%-os eladási árfolyam?

Erre nem lehet egyértelmű választ adni, az elvárt hozam elmozdulásának iránya és nagysága alapján lehetne megmondani, hogy jobban járunk-e ezzel visszavásárlási árral, vagy sem. Érdemes lehet inkább abból a szempontból megközelíteni, hogy a 100%-os árfolyamhoz, a névértékhez képest 0,25%-os díj ellenében nyújt egy védelmet az Államkincstár a hozamok és árfolyamok emelkedésével esésével szemben. Ráadásul a kamatfizetést követő 5 munkanapos időszakban ez a “díj” sem merül fel az eladás során. Így eléggé kiszámítható áron tudjuk eladni a papírt a futamidő alatt bármikor.

Nem minden megtakarítási célhoz lehet ideális az új lakossági állampapír. Ha nyugdíjas éveinkre szeretnél megtakarítani, akkor érdemes lehet a Bankmonitor Nyugdíj-Megtakarítás Kalkulátorával megnézned milyen speciális állami támogatást is tartalmazó konstrukciók közül lehet választani.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
 • Kézzelfogható nyugdíj-kiegészítés időskorban
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Havi -ból -od lehet.
E-mailben elküldjük a számítás részleteit!
Ha személyre szabott nyugdíjmegoldást szeretnél, a Bankmonitor nyugdíjszakértője felhív
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Állampapír körkép: minden, amit tudnod kell, ha ebbe fektetnél

A hazai kisbefektetők egyértelmű favoritja az állampapír, hiszen már több ezer milliárd forintot tartanak ennek valamelyik változatában. Teljesen érthető, mert biztonságos, egyszerű és kielégítő hozamot termelő befektetésről beszélünk. Most összegyűjtöttünk...

Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein

Szigorítanak a magyar állampapírok vásárlási feltételein, amivel azt szeretnék elérni, hogy ahhoz valóban kizárólag forint megtakarítással rendelkező magánszemélyek juthassanak hozzá, illetve ne lehessen a jövőben lombard hitelt és hasonló lakossági...

Blogajánló
 • alapblog Pénznyomtatás limit nélkül, bitcoin feleződés

  A bitcoin feltalálója és első bányásza, az ismeretlen Satoshi Nakamoto, a blokklánc legelső, genezis blokkjába egy üzenetet kódolt bele. Az üzenet a The Times 2009.... The post Pénznyomtatás limit nélkül, bitcoin feleződés appeared first on alapblog.