Betöltés

Elképesztő összeget kérnek el az új lakásokért – Mutatjuk a kiutat!

szerző: Bankmonitor
2017. 03. 29.

Egyre nagyobb a pezsgés az ingatlanpiacon, amit jól mutat az új építésű ingatlanok számának felfutása és a visszatérő vásárlási kedv is. Ugyanakkor a fokozott érdeklődés, továbbá az építőipari szakemberhiány, és az alapanyagok árának emelkedése az új építésű ingatlanok árának további emelkedése felé mutat. Nehéz ilyen feltételek mellett a családoknak új lakást vásárolni, de a CSOK kihasználásával közelebb kerülhetnek hozzá. Ráadásul, a CSOK mellé felvehető kedvezményes hitelen kívül az alacsony kamatoknak köszönhetően, még piaci alapon is kedvező feltételekkel juthatunk lakáshitelhez.

Az ingatlanpiacon körbenézve hónapról-hónapra magasabb árakkal találkozni, viszont ez nem véletlen, hiszen hatalmas érdeklődés is van országszerte az ingatlanokra. Az új építésű ingatlanok is gombamód szaporodnak, többek közt a lakásépítési áfa csökkenésének, és a CSOK hatásának köszönhetően. Tavaly közel 10 ezer új lakás épült, de a lakásépítési engedélyek száma is elérte 31 ezret. Emellett egyértelműen a főváros az ingatlanfejlesztők fő célterülete, a népszerűbb lokációiban meglepően sok építési projektet látni.

Viszont az is tiszta sor, hogy az új lakások árai nem fognak a jelenlegi szinten megállni. Nagy hiány van az építőipari szakemberekből, ami a munkaerő árát hajtja fel, de a kapacitáshiány és az emelkedő alapanyagárak is mind a további áremelkedést erősítik meg. Mit tehet ilyenkor az a család, aki új ingatlant vásárolna? Természetesen az egyik lehetséges megoldást a CSOK és egy nagyobb összegű lakáshitel bevállalása jelentheti.

Sok család számára a CSOK jelenti a megoldást

A fővárosban járva számos kerületben találkozunk ingatlanfejlesztési projektekkel, amelyek esetében a lakások árai széles skálán, 500 ezer és 1,5 millió forint/négyzetméter között mozognak. Ilyen árak mellett nem könnyű ingatlant vásárolni, mégis azt látjuk, hogy a befektetési célú vásárlás mellett már azok kezdenek többségbe kerülni, akik saját célra vásárolnak ingatlant.

Ma azon családok számára, akik lakást vásárolnának az állam által nyújtott otthonteremtési támogatás játszhat meghatározó szerepet. Tavaly már mintegy 26 000 család is igényelte a CSOK-ot, amiből 8000 kérelem kifejezetten új lakásvásárlásra és építésre vonatkozott.

A CSOK szabályainak értelmében attól függően, hogy milyen lakáscélt szeretnének megvalósítani és hány meglévő gyermekük van, vagy mennyit vállalunk, a támogatás 600 ezer forinttól 10 millió forintig is terjedhet. Emellett abban is megkötés van, hogy a családok a gyermekek számától függően mekkora ingatlanba költözhetnek. Egy gyermekkel például legalább 40 négyzetméteres lakásban szükséges gondolkodni, de három gyermekkel már 60 négyzetmétert meghaladó ingatlant kell választani.

A támogatásra talán nagyobb szükség van, mint valaha, hiszen sok család számára e nélkül nem is lenne elérhető a lakásvásárlás a jelenlegi árak mellett. Ráadásul az új építésű ingatlanok árai még magasabb szintre kerülhetnek, vagyis minden perc számít.

A következő kalkulátor segítségével pillanatokon belül kiderül, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Még drágábbak lesznek az új építésű ingatlanok?

Sokat hallhattunk arról az utóbbi időszakban, hogy a legtöbb hazai iparág munkaerőhiánnyal küzd, ez alól pedig az építőipar sem kivétel. Mivel az ingatlanpiac felfutásával az építkezések is megugrottak, egyre nagyobb kapacitáshiány is alakult ki, ami természetesen a munkaerő drágulását is magával hozza. Ugyanakkor azt látjuk, hogy az alapanyagárak is emelkedtek, ami pedig az építkezéseknél felmerülő kivitelezési költségeket dobja meg.

A hivatalos adatok csak 2016 3. negyedévéig érhetők el, de már ez alapján is látszik a növekvő trend a lakásépítéseknél jelentkező munkaerő- és anyagköltségben. A 2010-es szintekhez képest átlagosan mintegy 30 százalékkal kerültek magasabb szintre a munkaerőköltségek, míg az alapanyagoknál 12 százalék körüli az emelkedés.

Vélhetően az elmúlt félévben az építkezések számának növekedésével még magasabb szintre kerültek ezek a költségek, ami miatt idén további drágulás várható az új építésű ingatlanoknál, aminek a mértéke szakértők szerint legalább 5-10% lehet. Ugyanakkor nem elhanyagolható tényező, hogy az igény is egyre nagyobb ezekre az ingatlanokra.

Ilyen feltételek mellett sokak számára nem marad más, mint hogy a CSOK nyújtotta feltételek kihasználásával, illetve nagyobb hitel igénylésével próbáljanak meg új lakáshoz jutni. Az egyébként is gyermekvállalást tervező házaspároknál például a 3 gyermek vállalása 10 millió forintos támogatást jelenthet, amihez még ugyanennyi összegben kedvezményes hitel is felvehető. Márpedig ez az összeg most különösen jól jöhet, emellett még az egyéb támogatások adhatnak számunkra némi mozgásteret.

De mivel egy 60 négyzetméteres új építésű ingatlan ára 35-40 millió forint feletti, ezért azt látjuk, hogy nagyobb összegű hitelre is szükségük lesz a családoknak. Szerencsére most még a hitelkamatok is történelmi mélységben vannak, így nagyobb lakáshitelt is ki tudunk gazdálkodni a családi költségvetésből. Némileg szerencsésebb helyzetben vannak azok, akik nem a fővárosban szeretnének lakást vásárolni, de az állami támogatás számukra is óriási segítséget jelent.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. szerg

  Minden lakásépítést serkentő állami beavatkozásnál előkerülnek a befektetők. Nagyon sok pénz várja a jó lehetőséget, ahol sokat lehet kaszálni.
  Beindulnak az építkezések, olcsó hitel, támogatások. nagyon sok lakás épül, már tervezőasztalom és félkészen beszállnak a vevők. Természetesen megemelik az árakat, hiszen sok milliós ingyen többlet kerül a vásárlók kezébe.
  Túlépítkezés következik be.
  Mikor kimerül a fizetőképes kereslet, akkor sok befektető bajba kerül, nem tudják már eladni, a pénzt kiszívják, és sok lakótömböt nem tudnak befejezni.
  Az előre kifizetett lakásokat megvevők nem jutnak lakáshoz, a pénzük elvész, az ingatlanra hitelt vett fel a beruházó, esetleg azt is rajtuk követeli a bank.
  Magyarországon eddig minden ilyen esetben (az első orbáni kedvezményes lakáshiteleknél is) így történt. (pl Narancsliget, de több tucat kisebb nagyobb bedőlés volt) A beruházók csődöt jelentenek, a hasznot már kivették. Adókat nyilván már nem fizetik be. Ezt majd a magyar lakosság pótolja a saját zsebéből más adókon keresztül.
  Ilyen hullámzásokkal működik az építőiparunk, ha az állam durván beavatkozik a természetes folyamatba.

  2017.03.29.10:33

 2. gewinner

  SZERG !…igen én is így látom, a piac erősen túlárazott a kamathiány miatt, de ha lesz infláció, akkor a dolog megfordul…ja és a jog a bérlőt védi , ha nem fizet,mert rosszhiszemű, akkor ennyi, évek mire kitehető-LEGÁLISAN ! -.

  2017.03.29.11:17

 3. spt

  szerg! A hozzászólásod jobban tetszik, mint maga a cikk 😀

  2017.04.04.14:14

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Megindultak a kamatok, mi lesz a hitelemmel?

2018. 07. 12.

A lakáshitelek törlesztői az utóbbi két hónapban emelkedésnek indultak, ami azért érdekes jelenség egy laikus számára, mert a jegybanki alapkamat eközben egy tapodtat sem mozdult. Joggal tehetné fel egy hitelesben...

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

A lakáshitelek is a forint sorsára jutnak?

2018. 07. 11.

Nagyot fordult a világ a lakáshitelt igénylőkkel, a hozamok emelkedése magával húzta a hitelkamatokat is felfelé május és július között. Gyűjtésünkben azt néztük meg, mekkora érvágásról van szó. Mint kiderül,...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.