Betöltés
loading

Előtörlesztené most a lakáshitelét? Megmutatjuk, mennyit nyerhet vele

A jelenlegi helyzetben sokan tapasztalják azt, hogy a havi kiadásuk kevesebb a megszokottnál, ami az otthon tartózkodásból, valamint a beszűkült költési lehetőségből következik. Ennek apropóján megnéztük, mennyi pénzt nyerhetnek azok, akik az így felszabaduló összeget hitelük előtörlesztésére fordítják. szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A hitelek előtörlesztése gyakran az egyik legjobb elérhető befektetés: alacsony kamatkörnyezetben – amilyen az elmúlt években itthon uralkodott – nem könnyű olyan jó hozamot elérni, amit a banknak egyébként fizetünk egy régebbi hitelünk után. A mai példákban olyan élethelyzeteket vizsgálunk, amelyekben az adósok a járvány idején is stabil jövedelemmel rendelkeznek, a havi kiadásaik azonban lecsökkennek, így jelentős pénzösszeget tudnak felszabadítani. Az így keletkező megtakarítást a lehető legjobb megtérüléssel szeretnék felhasználni, ezért úgy döntenek, hogy beletörlesztik a korábban felvett lakáshitelükbe.

Egy 4 évvel ezelőtt felvett, 10 millió forintos lakáshitel tőketartozásának alakulása az évek során, ha az adós most előtörlesztene 1 millió forintot

Egy teljesen életszerű szituáció szerint egy család 4 évvel ezelőtt, 2016. tavaszán vett fel 10 millió forint lakáshitelt. Az akkori kamatok jóval magasabbak voltak a jelenleginél: a 20 évre felvehető, 10 éves kamatperiódusú ajánlatok közül még a legkedvezőbb is 6,22%-os éves kamatot számított fel, ami a 13 bank ajánlatait összehasonlító Bankmonitor lakáshitel-kalkulátora szerint kb. duplája a közelmúltban megszokott értékeknek. A család a mostani helyzetben úgy ítéli meg, hogy nélkülözni tudnának 1 millió forintot, és arra kíváncsiak, mennyi pénzügyi előnyre tehetnének szert akkor, ha a magas kamaton ketyegő lakáshitelük tőketartozását csökkentenék a segítségével.

Az ábrán piros vonal mutatja a tőketartozásuk alakulását az eredeti esetben, tehát akkor, ha a 20 éves futamidő során egyáltalán nem teljesítenek előtörlesztést. A sárga vonal akkor lép életbe, ha a 4. év után, azaz ma előtörlesztenek 1 millió forintot, és ezt a futamidő megtartása mellett, a havi törlesztőrészlet lecsökkentésével teszik. A zöld vonallal jelzett esetben ugyancsak 1 millió forint az előtörlesztett összeg, azonban azt a futamidő lecsökkentésére használják, miközben a havi törlesztőrészlet változatlan marad. Jól látszik, hogy az előtörlesztések miatt a hátralévő 16 évben jóval alacsonyabban fog húzódni a tőketartozásuk mértéke az eredeti állapothoz képest. Ez azért nagyon jó hír, mert a kevesebb adósság kevesebbet is kamatozik: az így megnyert kamatok adják a „befektetés” hasznát.

Mi történne akkor, ha nem 1 millió, hanem 3 millió forint lenne az előtörlesztés összege? A következő ábra ezt mutatja meg.

Egy évveé ezelőtt felvett, 10 millió forintos lakáshitel tőketartozásának alakulása az évek során, ha az adós most előtörlesztene 3 millió forintot

Látható, hogy az alternatív (sárga és zöld) vonalak itt még gyorsabban csökkennek az eredeti (piros) esethez képest, és a megnyert összegek is ennek megfelelően alakulnak, hiszen 3 millió forintnyi tőke már a teljes fennálló tartozás egyharmadát jelenti a 4. év végén!

Mennyi a pontos pénzügyi nyereség az előtörlesztések hatására? Természetesen ezt is kiszámoltuk.

Különböző mértékű előtörlesztések hatása egy 4 évvel ezelőtt felvett, 10 millió forintos lakáshitel teljes visszafizetésére

Az első oszlop 17,5 millió forintos értékkel azt mutatja, mennyi lenne a vizsgált lakáshitel teljes visszafizetendő összege akkor, ha valaki csak a havi törlesztőrészleteket fizeti a futamidő során, és soha nem alkalmaz előtörlesztést. A sárga oszlopok az 1 millió forintos előtörlesztés hatását ábrázolják: attól függően, hogy a futamidőt vagy a havi törlesztőrészlet összegét tartják meg az adósok, 15,9 millió, illetve 15,1 millió forintra tud lecsökkenni a teljes visszafizetés, ami 1,6 és 2,4 millió forint körüli nyereséget eredményez. A zöld oszlopok pedig a 3 millió forintos előtörlesztés esetét szemléltetik: aszerint, hogy a futamidő vagy a törlesztő marad-e az eredeti szinten, a teljes visszafizetés 12,8 és 11,1 millió forint is lehet, ami már 5,7 millió és 6,4 millió forintnak megfelelő pénzügyi előnyt jelent!

Igaz, hogy az előtörlesztésnek van némi költsége, jellemzően a betörlesztett összeg 1-2%-a, de ez ezekben az esetekben egészen eltörpül az így megnyerhető több millió forintos összegek mellett. A dologba egyedül a fizetési moratórium tud bekavarni. Ugyanis, ha valaki úgy döntött, hogy év végéig nem fizeti a hitelét, akkor egy előtörlesztés során először a moratórium alatt összegyűlt kamatokat csökkenti a bank, és csak ezután faraghat le a tőketartozásból. Ennek a pénzügyi hatásairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Donald Trump csodás ajándék volt a világ „erős embereinek”

    Mi lesz velük, ha elveszik tőlük az ajándékot? Rosszat vagy inkább nagyon rosszat hozhat az úgynevezett populista autoriter rezsimek számára, ha Donald Trump távozni kényszerül... The post Donald Trump csodás ajándék volt a világ „erős embereinek” appeared first on alapblog.

  • KonyhaKontrolling Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés?

    Szerintem lassan mindenkinek volt már dolga „pénzügyi tanácsadóval”, aki azt ígéri, hogy 20 év múlva gazdag lesz. De akkor miért is nem vagyunk még gazdagok? Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. A mai bejegyzés célja nem egy iparág, vagy egyes emberek megélhetésének lehúzása. Arra keresem a választ, hogy Tovább olvasom "Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés?" → The post Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés? appeared first on KonyhaKontrolling.