Betöltés
loading

Előtörlesztené most a lakáshitelét? Megmutatjuk, mennyit nyerhet vele

A jelenlegi helyzetben sokan tapasztalják azt, hogy a havi kiadásuk kevesebb a megszokottnál, ami az otthon tartózkodásból, valamint a beszűkült költési lehetőségből következik. Ennek apropóján megnéztük, mennyi pénzt nyerhetnek azok, akik az így felszabaduló összeget hitelük előtörlesztésére fordítják. szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A hitelek előtörlesztése gyakran az egyik legjobb elérhető befektetés: alacsony kamatkörnyezetben – amilyen az elmúlt években itthon uralkodott – nem könnyű olyan jó hozamot elérni, amit a banknak egyébként fizetünk egy régebbi hitelünk után. A mai példákban olyan élethelyzeteket vizsgálunk, amelyekben az adósok a járvány idején is stabil jövedelemmel rendelkeznek, a havi kiadásaik azonban lecsökkennek, így jelentős pénzösszeget tudnak felszabadítani. Az így keletkező megtakarítást a lehető legjobb megtérüléssel szeretnék felhasználni, ezért úgy döntenek, hogy beletörlesztik a korábban felvett lakáshitelükbe.

Egy 4 évvel ezelőtt felvett, 10 millió forintos lakáshitel tőketartozásának alakulása az évek során, ha az adós most előtörlesztene 1 millió forintot

Egy teljesen életszerű szituáció szerint egy család 4 évvel ezelőtt, 2016. tavaszán vett fel 10 millió forint lakáshitelt. Az akkori kamatok jóval magasabbak voltak a jelenleginél: a 20 évre felvehető, 10 éves kamatperiódusú ajánlatok közül még a legkedvezőbb is 6,22%-os éves kamatot számított fel, ami a 13 bank ajánlatait összehasonlító Bankmonitor lakáshitel-kalkulátora szerint kb. duplája a közelmúltban megszokott értékeknek. A család a mostani helyzetben úgy ítéli meg, hogy nélkülözni tudnának 1 millió forintot, és arra kíváncsiak, mennyi pénzügyi előnyre tehetnének szert akkor, ha a magas kamaton ketyegő lakáshitelük tőketartozását csökkentenék a segítségével.

Az ábrán piros vonal mutatja a tőketartozásuk alakulását az eredeti esetben, tehát akkor, ha a 20 éves futamidő során egyáltalán nem teljesítenek előtörlesztést. A sárga vonal akkor lép életbe, ha a 4. év után, azaz ma előtörlesztenek 1 millió forintot, és ezt a futamidő megtartása mellett, a havi törlesztőrészlet lecsökkentésével teszik. A zöld vonallal jelzett esetben ugyancsak 1 millió forint az előtörlesztett összeg, azonban azt a futamidő lecsökkentésére használják, miközben a havi törlesztőrészlet változatlan marad. Jól látszik, hogy az előtörlesztések miatt a hátralévő 16 évben jóval alacsonyabban fog húzódni a tőketartozásuk mértéke az eredeti állapothoz képest. Ez azért nagyon jó hír, mert a kevesebb adósság kevesebbet is kamatozik: az így megnyert kamatok adják a „befektetés” hasznát.

Mi történne akkor, ha nem 1 millió, hanem 3 millió forint lenne az előtörlesztés összege? A következő ábra ezt mutatja meg.

Egy évveé ezelőtt felvett, 10 millió forintos lakáshitel tőketartozásának alakulása az évek során, ha az adós most előtörlesztene 3 millió forintot

Látható, hogy az alternatív (sárga és zöld) vonalak itt még gyorsabban csökkennek az eredeti (piros) esethez képest, és a megnyert összegek is ennek megfelelően alakulnak, hiszen 3 millió forintnyi tőke már a teljes fennálló tartozás egyharmadát jelenti a 4. év végén!

Mennyi a pontos pénzügyi nyereség az előtörlesztések hatására? Természetesen ezt is kiszámoltuk.

Különböző mértékű előtörlesztések hatása egy 4 évvel ezelőtt felvett, 10 millió forintos lakáshitel teljes visszafizetésére

Az első oszlop 17,5 millió forintos értékkel azt mutatja, mennyi lenne a vizsgált lakáshitel teljes visszafizetendő összege akkor, ha valaki csak a havi törlesztőrészleteket fizeti a futamidő során, és soha nem alkalmaz előtörlesztést. A sárga oszlopok az 1 millió forintos előtörlesztés hatását ábrázolják: attól függően, hogy a futamidőt vagy a havi törlesztőrészlet összegét tartják meg az adósok, 15,9 millió, illetve 15,1 millió forintra tud lecsökkenni a teljes visszafizetés, ami 1,6 és 2,4 millió forint körüli nyereséget eredményez. A zöld oszlopok pedig a 3 millió forintos előtörlesztés esetét szemléltetik: aszerint, hogy a futamidő vagy a törlesztő marad-e az eredeti szinten, a teljes visszafizetés 12,8 és 11,1 millió forint is lehet, ami már 5,7 millió és 6,4 millió forintnak megfelelő pénzügyi előnyt jelent!

Igaz, hogy az előtörlesztésnek van némi költsége, jellemzően a betörlesztett összeg 1-2%-a, de ez ezekben az esetekben egészen eltörpül az így megnyerhető több millió forintos összegek mellett. A dologba egyedül a fizetési moratórium tud bekavarni. Ugyanis, ha valaki úgy döntött, hogy év végéig nem fizeti a hitelét, akkor egy előtörlesztés során először a moratórium alatt összegyűlt kamatokat csökkenti a bank, és csak ezután faraghat le a tőketartozásból. Ennek a pénzügyi hatásairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Joe Biden „német kiadásban”: Armin Laschet

  A meghatározó német kormánypárt új elnöke amolyan személyi garanciája annak, hogy folytatódjék a Merkel-korszak. Németország – földrajzi, geopolitikai, politikai, világgazdasági és pénzügyi értelemben egyaránt– maga...

 • KonyhaKontrolling Lesz még Föld a gyerekeinknek?

  Sokszor találkozom azzal az állásponttal, hogy elértük a föld teljesítőképességének határát, innentől kezdve csak rosszabb, sötétebb és szomorúbb jövő vár ránk. Mégis, amikor körbenézek, azt látom, hogy pár kivételtől eltekintve a világ egyre jobb hely. Jogos az ún. klímaszorongás, vagy nincs mitől félni? Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről Tovább olvasom "Lesz még Föld a gyerekeinknek?" →