Elszálltak volna a lakásárak? Dehogy, jön még 10-15%-os drágulás!

szerző: Szabics Zsolt
2017. 04. 19.

Az utóbbi két és fél évben rég nem látott emelkedésbe kezdtek az ingatlanárak, és az átmeneti megtorpanást követően sem látszik fordulat a piacon. A munkaerő most a szűk keresztmetszet az új építésű lakásoknál, ezért nem elképzelhetetlen, hogy újabb kétszámjegyű árnövekedés jön. De az is lehet, hogy elérkezünk egy olyan szintre, ami mellett már a többség inkább elhalasztja a vásárlást. Sajnos, ezt még nem értük el, így érdemes minél gyorsabban lecsapni a kinézett ingatlanra.

El kell ismerni, hogy jelentősen nőttek az árak az ingatlanpiacon az utóbbi bő két évben. Az egyik vezető ingatlanértékesítéssel foglalkozó cég, a Duna House adatai szerint két és fél év alatt országosan a tégla lakások ára 30 százalékkal, míg a paneleké 60 százalékkal nőtt. Érdekes fejlemény, hogy a friss kimutatásuk szerint némi korrekció jött el a piacon, de látva az erőteljes érdeklődést, folytatódni fog az árak emelkedése.

Országos szinten elképesztő különbségeket láthatunk. Egy átlagos panellakás négyzetméterára 320-380 ezer forint között mozgott Budapesten, míg az országos átlag 180 ezer forint volt. Még nagyobb az eltérés, ha a tégla építésű lakásokat nézzük meg. Ebben az esetben az országos átlag 230-240 ezer forint körül található, ellenben Budapesttel, ahol 450-600 ezer forintos átlagárakkal találkozhatunk.

Többségében a vásárlók saját célra vesznek ingatlant, azonban továbbra sem elhanyagolható a befektetési célú lakásvásárlás aránya, ami Budapesten a közelmúltban az 50 százalékot is megközelítette. Ráadásul az látszik a statisztikákból, hogy a fizetőképes kereslet továbbra is magas az ingatlanpiacon, ami arra enged következtetni, hogy csak átmenetileg esett vissza a lakások ára, a jövőben további emelkedésre van kilátás.

Az új építésű lakások ára megállíthatatlan

Különösön azoknál az ingatlanoknál van még tér az akár nagyobb mértékű, kétszámjegyű emelkedésre, amelyeket újonnan építenek a beruházók. A már elkezdett projekteknél megvan a telek, a beszállítók és a munkaerő is, ezek várhatóan el is készülnek, azonban akiknek nem sikerült időben jó fejlesztésre alkalmas területet találniuk vagy az engedélyeztetése kicsúszott, azoknak már jóval magasabb lesz az ingatlan megépítési költsége.

Egy egyszerű példával szemléltetve, ha a nagy keresletre való tekintettel egy pék csak drágábban hajlandó több kenyeret készíteni, akkor sok mindent nem tehetünk, de az áremelkedést nem állíthatjuk meg, vagyis végső soron a munkaerő-költségek emelkedését nekünk fogyasztóknak kell megfizetnünk. Persze nem lehet egy az egyben átültetni ezt a példát az ingatlanpiacra, de jól mutatja a háttérben mozgó folyamatokat.

Gondoljunk csak bele, a mostani ingatlan fejlesztéseknél a munkaerő lehet az egyik szűk keresztmetszet. Sok helyről mi is úgy értesültünk, hogy egyre nehezebb olyan szakembert találni, aki meg tudná építeni az új társasházakat. Az évekkel ezelőtt külföldre ment szakembereket, vállalkozókat nehéz lesz visszaszerezni, vagy ehhez lényegesen nagyobb munkaerő-költséget kell társítani.

Az ingatlanpiacon járatos elemzők szerint csak ezért rövid időn belül 10-15 százalékos áremelkedés is bekövetkezhet. A legnagyobb kérdés ezzel kapcsolatban, hogy a már most is igen magas árak mellett hajlandóak lesznek-e az emberek/családok többet áldozni a leendő otthonukért.

Vegyünk egy 50 négyzetméteres új építésű lakást példaként, amit most 600 ezer forintos négyzetméter áron árulnak. Mindez már aktuálisan is azt jelenti, hogy valahogy elő kell teremteni 30 millió forintot a lakás megvásárlásához. Esetlegesen, ha erre még rájönne 3-4,5 millió forint plusz költség, akkor vélhetően sokan elgondolkoznának azon, hogy valóban megvásárolják-e az ingatlant.

Összehasonlításképpen, ma a legolcsóbban egy 10 millió forintos lakáshitelt 20 évre havi 55 ezer forintos törlesztőrészlettel kapunk meg. Ha az ingatlanárak emelkedését hitelből tudnánk csak fedezni, akkor 13 millió forintot már csak 70 ezerért vehetünk fel. A teljes visszafizetés utóbbi esetben 4 millió forinttal lesz több a 20 éves futamidő alatt.

Nézd meg egyszerűen, hogy ki adja a legolcsóbb hitelt!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Egyelőre nagyon nehéz lenne megmondani, hogy a fővárosban és azon kívül pontosan hol van az a pont az embereknél, amikor már a vásárlás helyett inkább a kivárást választják. Ez kulcsfontosságú, hiszen már a piaci pletykák arról szólnak, több ingatlanépítési projekt sem fog megvalósulni. Egyszerűen azért, mert olyan áron lehetne csak megépíteni, amire rászámolva a haszonkulcsot, várhatóan nem lesz fizetőképes vevőkör.

Ennek fényében, aki teheti, érdemes még a kedvező lakáshitelhez jutási kondíciókat kihasználni a lakás megvásárlására rövid távon. Esetleg, ha az árak számunkra kedvezőtlen irányba változtak, akkor például Budapesten belül másik kerületet választani, ahol ugyanolyan paraméterekkel, akár sokkal olcsóbban új lakásba költözhetünk. Egyben biztosak vagyunk, történjen bármi is, hamarosan kifogynak az ingatlanpiac mögötti tartalékok, vagyis a rég nem látott drágulás csak ideig-óráig folytatódhat.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. realestate

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

 • alapblog

  180 ezer forint nettóért sem

  Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.