Betöltés

Eltűnik, vagy megerősödik a legjobb magyar megtakarítás, a lakástakarék?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-01-25

Az év eleji fagyok mellé varázsolt szauna hangulatot a kormány azzal, hogy át akarja alakítani a lakástakarékok szabályozását. Egészen pontosan meg fog jelenni a Nemzeti Otthonteremtési Közösség, mely a lakástakarékok alternatívája lenne. A hétvégén kiderült néhány alapvető információ Rogán Antal nyilatkozatából. A Bankmonitor gyors értékelése következik arról, hogy mire számíthatnak a jelenleg lakástakarék szerződéssel rendelkezők és a jövőben ilyen szerződést kötni kívánók.

Mit mondott Rogán Antal?

Az ATV-nek nyilatkozva elmondta, hogy

 1. a jelenlegi lakástakarékok helyzete nem változik. A szerződéssel rendelkezők továbbra is megkapják a 30%-os állami támogatást (évente maximum 72 ezer Ft/szerződés erejéig)
 2. az újonnan felállítandó Nemzeti Otthonteremtési Közösséggel (NOK) szerződők is 30%-os állami támogatást kapnak befizetéseik után, de az éves maximális limit magasabb lesz 72 ezer Ft-nál. Ennek fejében viszont a megtakarítás kizárólag új ingatlan építésére, vagy vásárlására fordítható.

És akkor most mit tegyen az „átlagember”?

Szigorúan pénzügyi megközelítésből vizsgáljuk a helyzetet. A lakástakarékok 30%-os állami támogatása 11-13%-os effektív éves kamat elérését teszi lehetővé 4 éves időtávon. Ez a jövőben sem változik. A jelenleg is működő lakástakarékok felhasználása a lejáratkor kizárólag lakáscélú lehet (építés, bővítés, felújítás, használt ingatlan vásárlás, beépített bútorok/berendezések vásárlása, lakáscélú hitel törlesztése – csak a legfontosabbakat említve).

Tekintettel arra, hogy a NOK előnye kizárólag 20 ezer Ft/hó havi befizetés felett jelentkezik (ekkor éri el a szerződő a 72 ezer Ft/év állami támogatási maximumot), csak ezen megtakarítási összeg felett lesz racionális NOK-ot választani lakástakarékkal szemben. Ezen értékhatár alatt ugyanis a lakástakarék tágabb felhasználási lehetőséget jelent (nem csak új építésű ingatlant támogat). Sőt, egy személy családon belül, közvetlen hozzátartozókra további lakástakarék szerződést is köthet, így az effektív NOK-ba lépési ösztönző akár 80 ezer Ft/hó megtakarítási szintnél jelentkezhet.

Nem zárhatjuk ki azt a lehetőséget, hogy alacsonyabb költségszinttel fog működni a NOK, mint a lakástakarék és így ugyanakkor állami támogatás mellett magasabb hozamot ad majd. Kérdés, hogy a különbség érdemi lesz-e és kompenzálja-e majd a megtakarítókat a szűkebb felhasználási lehetőségért.

Játszunk el a gondolattal: ma meg tud takarítani a család 20-40 ezer Ft-ot havonta. Tudja, hogy 4-8 éven belül fog költeni ingatlan célra. Feltételezve, hogy konkrétan vásárolni kívánnak majd ingatlant, mennyire reális előre látni, hogy a család igényét kizárólag új építésű ingatlan fogja kielégíteni? Viszonylag nehéz előre látni az árakat és kérdés, hogy az új építésű lakások 50-75%-os ártöbbletét meg tudják/akarják-e fizetni majd?

Fentiekből egyenesen következik, hogy

 • állami garancia mellett
 • 11-13%os éves effektív kamattal és
 • viszonylag széles ingatlan célú felhasználási lehetőséggel

a lakástakarék pénztár továbbra is verhetetlen megtakarítási forma marad. Azok, akik már most látják, hogy 4-8 éven belül új ingatlant fognak venni, a normál lakástakarék szerződés mellett köthetnek majd NOK szerződés(eket) is.

Kalkulálj magadnak, nézd meg, milyen megtakarításra tehetsz szert lakástakarékkal:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

2018. 07. 12.

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

Vidéken többet ér a pénzünk, hát még a lakástakarékunk

2018. 07. 10.

Az ingatlanárak országszerte jelentős emelkedésen vannak túl, az ingatlanok iránti vásárlói éhség viszont ettől még nem múlt el. Ellenben egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy saját megtakarításból vásároljanak, az esetek...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.