loading

Elveszítjük az LTP állami támogatását, ha moratóriumos lakáshitelt törlesztünk elő belőle?

Azzal kereste meg egy olvasó a Bankmonitor szakértőit, hogy problémái adódtak akkor, amikor lakástakarék-pénztári megtakarításból szerette volna előtörleszteni a moratóriumban lévő lakáshitelét. Szerencsére tudtunk segíteni, ám a tanulság sokakat érinthet.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Érdekes dologgal szembesülhetnek azok, akik idő előtt fizetnék vissza a moratóriummal érintett lakáshitelük egy részét vagy egészét. Amennyiben még moratóriumban vannak, akkor azt tapasztalhatják, hogy fennálló tartozásuk kisebb mértékben csökken, mint amekkora összeget befizettek.

Arról van szó ugyanis, hogy a törlesztési moratórium alatt meg nem fizetett havi részletek kamattartalma a moratórium alatt folyamatosan gyűlik, amit a bank elkülönítve tart nyilván. Ha lejár a moratórium 2021. június 30-án – vagy az adós idő előtt kilép belőle -, akkor ezt az összeget egyenlő részletekben szétosztják a hátralévő futamidő alatt megfizetendő részletek között, és így kell azt majd visszafizetni. (Ennek fontos előnye az, hogy a kamattartozás már nem kamatozik tovább.)

Elő vagy végtörlesztéskor – az első részbeni, az utóbbi teljes visszafizetést jelent – azonban a bank először a kamattartozást csökkenti, ha pedig ez már elfogyott, akkor faragható le a tőketartozás. Ez egyébként a moratóriumot követően is igaz, vagyis bármikor is fizessünk be a hitelbe, mindig a fennálló kamattartozás fogy először. A dologról részletesebben ebben a cikkünkben, írtunk, így ha szeretnél képben lenni, mindenképpen olvasd el.

Különösen izgalmas azonban a kérdés akkor, ha valaki lakástakarék-pénztári megtakarításból kívánja csökkenteni a lakáshitelét, ami teljesen racionális döntés, hiszen ez lakáscélú felhasználásnak minősül. Igen ám, de a Bankmonitorhoz érkező információk szerint némely banknál úgy gondolják, kizárólag a tőketartozás előtörlesztése számít lakáscélú felhasználásnak, emiatt csak erről állítanak ki igazolást a lakástakarék-pénztár számára. Ez pedig bizony azt jelenti, hogy nem teljesül a lakáscélú felhasználás, így elveszik az LTP-hez járó állami támogatás, ami havi 20 ezer forintos befizetésnél évi 72 ezer Ft bukta.

A Bankmonitor szakértői a jogszabályt elemezve már korábban megírták, hogy a moratóriumos lakáshitel tőke- és kamattartozása egyaránt lakáscélnak minősül ebben az esetben, ám a Magyar Nemzeti Bank ezt kérésünkre most meg is erősítette. Ha a bank mégis máshogy járna el, akkor az MNB keretein belül működő Pénzügyi Békéltető Testületnél (amely az ügyfél és a bank közötti jogviták ingyenes és gyors rendezését végzi), illetve polgári peres úton szerezhet jogorvoslatot az adós.

Bankmonitor tipp: egy babaváró hitel, személyi kölcsön vagy szabad felhasználású jelzáloghitel elő- vagy végtörlesztése akkor sem számít lakáscélú felhasználásnak az LTP szempontjából, ha ezek összegét egyébként lakásvásárlásra fordítottuk.

Kapcsolódó tartalmak
Rekord összegű lakáshitelt folyósítottak márciusban!

Soha nem folyósítottak annyi lakáshitelt a bankok, mint  2021. márciusában. A Bankmonitor várakozásainak megfelelően az egy hónap alatt kifizetett hitelösszeg meghaladta a 100 milliárd forintot. De jól teljesített a személyi...

Blogajánló
 • alapblog Durran a SPAC buborék?- De buborék ez egyáltalán?

  Reneszánszukat élik napjainkban a „biankó csekk cégek” utódjaiként ismert SPAC-ok, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban, egy újabb buboréktól tartanak. Az egymillió dolláros kérdés viszont az,...

 • KonyhaKontrolling Ha az interneten azt mondták, biztos igaz!

  Azt már tudjátok, hogy a könnyű pénz mindig is érdekelt. Az interneten járva pedig rendszeresen botlok bele a legnagyobb (ön-) átverésekbe (na jó, keresem őket). Benne vagyok különféle csoportokban, de lassan már a legnagyobb hirdetőportálok is megtanulják, hogy mit kell nekem mutatni. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre Tovább olvasom "Ha az interneten...

 • Haszon.hu Itt a lista, jelen állás szerint így alakul a nyári fesztiválszezon

  A Sziget Fesztivál szervezői hivatalosan is bejelentették, hogy a járvány miatt idén is elmarad a rendezvénysorozat. A VOLT Fesztivált és a Balaton Soundot már korábban lefújták. A hvg.hu összegyűjtötte, hogy a jelenlegi állás szerint hogyan alakul a nyári fesztiválszezon. A listán sok a bizonytalanság, de az összesítéséből kiderül, hogy mi az, ami már biztosan elmarad, mi az, ami megmarad, illetve...