Betöltés
loading

Emelkedik a nettója a nyugdíj mellett dolgozóknak. Mit jelent ez hitelfelvételkor?

Július 1-től minden dolgozó nyugdíjasra érvényesek lesznek a kedvező adószabályok, így sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük. Eszerint bruttó 100 ezer forintból 71 ezer Ft helyett 85 ezer forint marad majd meg nettóban.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A jelenlegi szabályok szerint a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasok keresetéből csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) vonják le, a munkavállalói járulékokat nem. 2020. július 1-jétől ez kibővül, így már nem csak a munkaviszonyban álló, hanem foglalkoztatási formától függetlenül minden munkát végző saját jogú nyugdíjas, így például a megbízási jogviszonyban álló is mentesül a biztosítási- és járulékfizetési kötelezettség alól.

A július 1-től életbe lépő változtatás a jelenlegi keresetükhöz képest 14 százalékos megtakarítást jelent az érintetteknek. Számszerűsítve: a havi bruttó százezer forintos megbízási díjból most 71 ezer forint marad a nyugdíjasoknál, ha levonják belőle az szja-t és a járulékokat.  Július 1-től csak az szja-t vonják le, így akkortól 85 ezer forint jár az érintetteknek.

A rendelkezésre álló adatok szerint több mint 36 ezer nyugdíjas dolgozik munkaviszonyon kívül, nekik a szabályváltozás 14 százalékkal emeli júliustól a nettó fizetésüket.

Az új szabályok kiterjednek a nyugdíjas egyéni és a társas vállalkozókra is. 2020. július 1-jétől a nyugdíjas vállalkozók nem fizetnek társadalombiztosítási járulékot, illetve a cégeknek sem kell a nyugdíjas társas vállalkozó után egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.

Mit jelent ez egy hitelfelvétel esetén?

Legyen szó akár lakáshitelről, akár személyi kölcsönről, a felvehető hitelösszeg szempontjából rendkívül fontos az igazolt jövedelem nagysága. A bankok részéről az öregségi nyugdíj – akár a külföldi is – hitelezhető jövedelemnek számít, hiszen kiszámítható, fix bevételt jelent az adós számára. A felvehető hitelösszeget, pontosabban a bevállalható törlesztő maximumát az adott öregségi nyugdíj összege határozza meg, amihez hozzájön a nyugdíj melletti jövedelmek nettója. A JTM-mutató (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) szerint a hiteltörlesztő egy fix kamatú személyi kölcsönnél, illetve egy legalább 10 évre rögzített kamatú lakáshitelnél nem haladhatják meg a jövedelem 50%-át. Eszerint, ha ha valaki a 2019-es átlagnyugdíj (134 900 Ft) mellett 100 ezer ezer Ft bruttót keres, akkor ezekből július 1-től összességében (134 900 Ft + 85 000 Ft) 219 900 Ft nettója marad.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő 2020-ban
Teljes visszafizetés
Törlesztő 2021-től
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Ez 50%-os JTM-korláttal számolva 109 950 Ft havi törlesztőt tesz lehetővé. Ilyen törlesztő személyi kölcsönnél akár 5 millió Ft hitelösszegre is elegendő lehet 6 éves futamidő mellett. A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora szerint egy ilyen hitelnek jelenleg 94 000 és 101 000 Ft között változik a havi törlesztője attól függően, hogy melyik bankot választjuk. Azt azonban tudni kell, hogy a véglegesített öregségi nyugdíjat a bankok minden esetben elfogadják, ám fontos, hogy a Bankmonitor.hu szakértőinek tapasztalata az, hogy a készpénzes jövedelmet a legtöbb pénzintézet jelenleg nem hitelezi. Hogy a jövedelmed után mennyi személyi kölcsönt kaphatsz, azt itt tudod megnézni. 

Lakáshitel kalkulátor
Személyi kölcsön kalkulátor
Csok-hitel kalkulátor
Autóhitel kalkulátor

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló