Betöltés

Ennyi jövedelmet kell igazolnod az új támogatott hitelekhez

szerző: Sándorfi Balázs
2019-02-17

Talán nem túlzás, hogy egy hete tartja lázban az országot a használt lakásokra kiterjesztett CSOK kedvezményes hitel (10 millió Ft két gyermekkel) és az új, ugyancsak 10 millió Ft-os kamatmentes hitel. A Bankmonitor rengeteg érdeklődést kapott, hogy mekkora jövedelemmel vehető fel majd a július 1-től elérhető két új hitel. Kiszámoltuk és alábbiakban részletesen bemutatjuk. (Cikkünk megírását követően derült ki, hogy a 10 millió Ft-os életkezdési támogatás igénybevételéhez nem lesz szükség hitelminősítésre, vagyis jövedelmi elvárások sem lesznek.)

Két új hitel

1. 2019 június 30-ig csak új építésű lakásokra érhető el a fix 3%-os kamatozású kedvezményes CSOK hitel. 3 gyermek esetében 15 millió Ft összegben, két gyermekeseknek 10 millió Ft-ig. Július 1-től azonban ez a hitel használt lakások vásárlására is elérhető lesz.
2. Ugyancsak júlis 1-től elérhető maximum 20 éves futamidőre az úgynevezett életkezdési kölcsön , mely ingatlan fedezet nélkül elérhető házaspárok részére (bár a nő igényelheti), amennyiben legalább egy gyermek születését vállalja.

Mindkét esetben hatalmas a pénzügyi előny:
– A CSOK kedvezményes hitel 10 millió Ft összegnél is 3 millió Ft-tal kisebb teljes visszafizetést jelent.
– A kamatmenetes életkezdési hitel 6,3 millió Ft-tal kisebb teljes visszafizetéssel rendelkezik, mint a bankok piaci (nem kamattámogatott) hitelei.
– Ez összesen több, mint 9 millió Ft anyagi előny!

 

Milyen igazolt jövedelem mellett lesz elérhető?

Hitelekről van szó, még akkor is, ha támogatott hitelekről. Ebből adódóan elengedhetetlen lesz a bankok klasszikus hitelképességi vizsgálatán történő megfelelés. Ennek legfontosabb szempontjai:
Nem szereplünk a negatív KHR (leánykori nevén BAR) listán vissza nem fizetett korábbi hitelünkkel.
Van megfelelő igazolt jövedelmünk.
– A kedvezményes CSOK hitelhez megfelelő fedezetet jelent a megvásárolni kívánt ingatlan (és a vásárláshoz rendelkezünk önerővel is).
Bankszámla kivonatunk nem mutat „extra kockázatot” a bank számára: pl. jövedelmünk 50%-ának elköltését szerencsejátékra.

A legfontosabb: mekkora jövedelem lesz szükséges 20 millió Ft hitelhez?

Két gyermekes család esetét vizsgáljuk, akik használt lakás vásárlásához igénybe kívánják venni 10-10 millió Ft-os értékben a kedvezményes CSOK hitelt és a kamatmentes életkezdési kölcsönt is. A szükséges jövedelem meghatározásához „hátulról” kell elindulnunk, azaz a két hitel havi törlesztését kell először számszerűsíteni:
– A CSOK hitel havi törlesztő részlete (20 éves futamidővel) 47 421 Ft lesz
– Az életkezdési hitel havi törlesztő részlete (20 éves futamidővel) 41 667 Ft lesz
Összesen: 89 088 Ft/hó a család hiteltörlesztése

A jelenlegi szabályozás értelmében a család az igazolt havi jövedelmének 50%-ig vállalhat fel hiteltörlesztést (amibe minden hitel, az esetlegesen korábban felvett hitelek törlesztőrészletei is beleszámítanak). Ebből egyenesen következik, hogy a családnak 178 176 Ft igazolt havi jövedelmet kell tudnia felmutatni.

Ez azonban inkább csak az elmélet, mivel a bankok ezen jövedelemszintnél nem mennek el a szabályozó által megengedett maximumig, sokkal inkább az igazolt jövedelem 35-40%-át kitevő törlesztőrészletet engednek csak. Mindez egyet jelent azzal, hogy 220-255 ezer Ft havi jövedelem lesz a szükséges minimális havi családi összkereset, amivel a 20 millió Ft-ot (20 évre) fel tudjuk venni.

Fontos megemlítenünk, hogy a bankok a hiteligénylők minősítésénél a támogatott hitelek esetében is eltérően járhatnak el (ahogy teszik ezt ma is, a jelenleg elérhető CSOK kedvezményes hiteleknél). Az adós hitelvisszafizetésének kockázatát ezen hiteleknél is a bankok viselik, így ha az adós nem fizet, az a bank vesztesége lesz.

Az új kedvezményes hitelekkel kapcsolatban most is fontosnak tartjuk kiemelni, hogy vélhetően újabb áremelkedést fog okozni az ingatlanpiacon. Ezúttal főként a használt lakások piacán, hiszen itt bővül jelentősebben az elérhető kedvezményes hitelek köre és ezek teljes felhasználható összege. Így azok számára, akik nem lesznek jogosultak az új/kiterjesztett kedvezményes hitelekre, de ingatlan vásárlási szándékuk van, nem érdemes halogatni a vásárlást.

Az aktuálisan elérhető lakáshiteleket érdemes áttekinteni Magyarország legjobb lakáshitel kalkulátorában

Korábbi írásaink a témában:

https://bankmonitor.hu/cikk/10-millio-ft-kamatmentes-hitelt-kap-minden-friss-hazas-hasznalt-lakasra-is-jar-majd-a-csok-hitel/
https://bankmonitor.hu/cikk/lakasvasarlas-es-az-uj-tamogatasok-most-vagy-fel-ev-mulva-erdemes-venni/

Kiszámoltuk a 10 milliós “ingyen” hitel törlesztőit

25 millió Ft-tal több pénzt jelent az új CSOK

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kedvező változások a lakáshiteleknél

Jelentősen csökkentek a lakáshitel kamatok az elmúlt hónapokban, ráadásul az új támogatott konstrukciók megjelenése érdemben befolyásolhatja a jó döntést. A részleteket járjuk körül. Bár a jegybanki alapkamat változatlanul 0,9 százalékon...

Blogajánló

  • alapblog

    Bécs, Prága, Budapest? Helló turiszt!

    A turizmus riasztó bővüléséről már többször volt szó, ebből, mint látható a régiónk sem marad ki. Azt talán meglepetés lehet, hogy ilyen magasan Prága vezeti... The post Bécs, Prága, Budapest? Helló turiszt! appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.