Ennyivel költhetsz többet az idén: csökkennek az adók, nőnek a bérek

 • 2016.01.06.
 • szerző: bankmonitor

Akár 100 ezer forintos nagyságrendben költhet többet egy áltag magyar 2016-ban, köszönhetően az idei adócsökkentéseknek, illetve a minimálbér és a nyugdíjak emelésének. A bruttó bérének mindenki nagyobb részét kapja kézhez januártól, a kétgyermekes családok pedig éves szinten akár 60 ezer forinttal kaphatnak többet, mint tavaly. Ráadásul fontos termékek ára még csökkenni is fog. A további részleteket az alábbiakban olvashatod el!

Eljött 2016. és mindenki a 10+10 millió forintos CSOK-ról beszél. Számos olyan pozitív változás lesz azonban még az idén, ami

 • nem csak a nagycsaládosokat érinti, és
 • akár 100 ezres nagyságrendű összegekkel dobja meg a magyar lakosság elkölthető pénzét.

 Az alábbiakban áttekintjük, mik is lesznek ezek.

Csökken az SZJA, csökken a kamatadó

Egy személy/család pénzügyei két okból fordulhatnak jobbra: több pénz jön be vagy kevesebb megy ki, mint korábban. Szerencsére az idén – többségében adócsökkentések hatására – mindkettőre lesz példa.

A legtöbbeket a személyi jövedelemadó (SZJA) csökkentése érinti. Ez azt jelenti, hogy 2016-tól bruttó béreik nagyobb részét kapják kézhez a dolgozók. Bár túlzás lenne azt állítani, hogy a változás mértéke őrületesen nagy lenne: az eddigi 16%-os levonás helyett január 1-től 15%-ot kell befizetni az államnak SZJA címén.

A bruttó béreknek tehát 1 százalékponttal magasabb része marad a dolgozók zsebében, ami a 243 600 forintos átlagos bruttó bérek mellett havi 2 436 forintos elkölthető többletet jelent. Éves szinten ez közel 30 ezer forinttal egyenlő, amiből bár magánrepülőt nem lehet venni, egy bőséges hétvégi bevásárlás így is kijön majd belőle.

Az SZJA-val együtt ráadásul a kamatadó is ugyanakkora mértékben csökken. A bankbetétek, állampapírok, befektetési alapok hozamából 2016-ban 1 százalékponttal alacsonyabb lesz a levonás.

Befektetnél, de nem tudod, mibe? Az alábbi kalkulátorunkkal könnyen megtalálhatod a legjobb lehetőségeket!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

A csökkentett kamatadó csak a megtakarítások 2016. január 1-je utáni hozamára vonatkozik, a 2016 előtt elért nyereség után továbbra is 16%-os adót kell majd fizetni.

(Ne felejtsd el, hogy az egészségügyi hozzájárulás (EHO) nagysága nem változott, tehát a megtakarításaid kamatainak/hozamainak 21%-a (15%+6%) így is az államé lesz. Kivéve az állampapírok többségénél, ahol nincs EHO, illetve a kellően hosszan megtartott TBSZ számlák esetén.)

Hogy mekkora hatása lesz ennek? Nézzünk egy példát! Tegyük fel, hogy egy olyan befektetési alapba fektettél 5 millió forintot, ami 1 év alatt 10%-os hozamra volt képes.

kamatadó csökkenésének hatása

Jól látható, hogy az 5 millió forintos megtakarítás és a kockázatmentesnél jóval magasabb hozam esetén 5 ezer forintot hoz az adócsökkentés.

Örülhetnek a kétgyermekes családok

2016. jó év lesz a kétgyermekes családoknak is. Jelentős mértékben nő ugyanis számukra a gyermekenként járó maximális adómegtakarítás. Az állam célja, hogy az eddig gyermekenként járó havi 10 ezer forintos maximumot 2019-ig a duplájára emelje. Ennek első lépése, hogy idén már 12 500 forint kapható el gyerekenként (vagyis összesen havi 25 ezer forint).

Havonta ez 5 ezer forintos pluszt jelent azoknak, akik a maximális összeget kaphatják. A két gyermekes családok ezzel éves szinten 60 ezer forinttal lehetnek előrébb, mint egy évvel ezelőtt.

Nő a nyugdíj és a minimálbér is

Némileg emelkedik a nyugdíjak nagysága is az idén, a bejelentett 1,6%-os emelés a kormány által várt infláció mértékével egyenlő. Ezzel tehát lényegében a nyugdíjak vásárlóerejének szinten tartása történik meg. (Ehhez természetesen az inflációnak is az előrejelzések szerint kell viselkednie.)

Az átlagos nyugdíj jelenleg 120 ezer forint körül mozog, az emelés hatására ez havi 2000 forinttal fog emelkedni, vagyis évente 24 ezer forinttal.

A minimálbérért dolgozók viszont ennél jóval nagyobb emelést kapnak az idén. A nettó minimálbért 73 815 forintra emelték, így a tavalyi 68 775 forinthoz képest 7%-kal magasabb lesz a keresetük. Havonta több mint 5 ezer forinttal költhetnek így többet, éves szinten pedig 60 480 forinttal érkezik több a számlájukra az emelésnek köszönhetően.

Olcsóbb lesz az építkezés és a disznóhús is

A bevételek emelkedése mellett bizonyos kiadások is csökkenhetnek 2016-ban. A sertéshús és az építkezések áfáját 27-ről 5%-ra csökkenti ugyanis az állam. Ez azonban sajnos nem jelenti egyben azt is, hogy a sertéskaraj vagy az új építésű ingatlanok ára is ennek megfelelően esik majd vissza.

A tényleges árváltozás nagysága majd a boltokban illetve az ingatlanpiacon derül ki az év során.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.02.28.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 1,40% 6,13% 5,35% 8,38% 1
  OTP Supra Alap 10,23% 9,03% 5,16% 16,40% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 9,32% 8,14% 6,17% 8,39% 3
  OTP Fundman Alap 18,87% 13,01% n.a. 8,20% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 4,41% 5,01% 4,96% 5,89% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 6,08% 13,50% 9,44% 6,88% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,48% 0,67% 4,26% 4,26% 7
  OTP Trend Alap 16,32% 8,61% 16,71% 14,34% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kereskedelmi háború

  Trumpnak igaza van a védővámokkal, bármennyire is nem tetszik ez a szabadkereskedelem híveinek. Kína ugyanis csal. A világ Kínát azért vette be a WTO-ba, mert...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.