Betöltés

Építésre CSOK és hitel – Van remény külterületen is

szerző: Bankmonitor.hu
2018-06-15

„Szeretnénk felvenni CSOK-os építési hitelt, azonban ahová építkeznénk, az külterületen van és a helyi szabályok szerint tanyának van besorolva (MK4). Két banktól is azt a választ kaptuk, hogy nem adnak ilyen területre építési hitelt. A kérdésünk az, hogy az összes bank így viselkedik hasonló esetben, vagy van remény, hogy kapjunk mástól hitelt?” A felmerült kérdésre egy szakértőnk adja meg a választ.

A kalkulátorunk megmondja, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

A kérdés egyszerűnek tűnik, azonban annál bonyolultabb és érdemes ezért két részre választani. Mivel a kérdésfelvetésből kiderül, új ház építésre vennének fel vissza nem térítendő állami támogatást és hitelt is, mi a két dolgot kettévennénk, vagyis egyrészt megnéznénk a CSOK-ot, másrészt az ehhez kapcsolódó hitelt.

A családi otthonteremtési kedvezménynél van könnyebb dolga a családnak. A hatályos kormányrendeletben ugyanis benne szerepel, hogy új lakásnak számít a tanyán található lakóépület is. Ez szó szerint szerepel a jogszabályban, vagyis itt nincs kérdés, a CSOK-ot meg kell kapniuk, mert a törvényi feltételnek ilyen formában megfelelnek (persze vannak más feltételek is, de azokat úgy vesszük, hogy teljesítik).

Nem tudjuk, hogy hány gyermek után vennék igénybe a CSOK-ot, esetleg terveznek-e még gyermeket, de a vissza nem térítendő támogatáson túl egészen biztosan komolyabb összegű építési hitelre is szüksége lesz a családnak. Ebből a szempontból viszont már korántsem olyan egyértelmű a helyzet.

A hitel esetében csakis a banktól függ, hogy miként járnak el és például a saját üzletpolitikájuk szerint milyen fedezetet (ingatlan-besorolást) fogadnak el. Erre vonatkozóan nincs kormányrendelet, így teljes egészében banki hatáskörbe tartozik a kérdés eldöntése.

Sajnos nem tudunk jó hírrel szolgálni, mert a tapasztalataink szerint a bankok többsége külterületen épülő házra nem ad lakáshitelt. Ez persze még nem jelenti azt, hogy teljesen reménytelen lenne a helyzet. Van olyan bank tudomásunk szerint, akinek beleférhet ilyen körülmények között a hitel kiadása.

Értesüléseink szerint viszont ehhez olyan feltételeket támasztanak, amit a legtöbb esetben nem tud az adós teljesíteni. Ilyen például, hogy a 80% helyett maximum 50%-ig finanszírozzák az építkezést, és a felvehető hitelösszeg minimum 10 millió forint. Tehát, nem látjuk nagy esélyét annak, hogy a kérdező számára megvalósítható lesz a projekt.

Kalkulátorunkkal megnézheted, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
  • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
Címkék:

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hitel nélkül is kijöhet egy ház a falusi CSOK-ból

2019. 02. 22.

Konkrétumok derültek ki az úgynevezett „falusi CSOK”-ról. Megnéztük, számszerűsítve milyen előnyt jelent ez a már most is elérhető otthonteremtési támogatáshoz képest. Kikre vonatkozik a falusi CSOK? Fontos, hogy a falusi...

Kiszámoltuk a 10 milliós “ingyen” hitel törlesztőit

2019. 02. 15.

Írtunk már a fiatal házasok gyermekvállalását támogató 10 millió Ft-os állami támogatású (kamatmentes) hitelről. A szabadfelhasználású kölcsön célja az, hogy több gyermek szülessen, a feltételrendszert is ennek megfelelően alakították ki....

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.