Betöltés

Érdekes, mi most a legjobb személyi kölcsön

szerző: Bankmonitor
2018-03-22

A jelzálogfedezet nélkül igénybe vehető hitelek tipikus képviselője a személyi kölcsön, ugyanakkor a diákhitel nem feltétlenül ugrik be elsőre ebben a kategóriában. Ugyan ez a hiteltípus egy speciális élethelyzetben nyújt megoldást, mégis azt látjuk, hogy a Diákhitel1 kamata messze a legjobb a szabadon felhasználható ajánlatok között. Állami támogatással aktuálisan mindösszesen 2,3% a kamat, amivel a felsőoktatásban a legkedvezőbb feltételek mellett finanszírozhatjuk a tanulmányokat.

A hiteleket többféleképpen sorolhatjuk kategóriákba, az egyik fő megkülönböztető jegy, hogy áll-e mögöttük fedezet, és hogy konkrét hitelcélra szükséges-e őket költeni. A jelzáloghitelek és fedezet nélküli hitelek közötti különbséget könnyen érezni lehet, ha a lakáshitel és a személyi kölcsön példáját vesszük alapul. A lakáshitelnél a bank jelzálogjogot jegyez be az ingatlanodra, ugyanakkor a személyi kölcsönnél ilyen elvárás nincs, a jövedelem az a tényező, amire a bank nagy hangsúlyt fektet.

A személyi kölcsön előnyeként azzal összefüggésben, hogy nincs jelzálogfedezet, megemlíthetjük a szabad felhasználást és gyors hitelbírálatot. Természetesen a fedezet hiányának is van egy szembetűnő hátránya, ami a lakáshitelekhez viszonyított magasabb hitelkamatban ütközik ki.

Van egy speciális hitelforma is a piacon, amit a fedezet nélküli és az áruhitelek közé egyaránt be tudunk sorolni, ez pedig a diákhitel. Ezt elsősorban a diploma megszerzéséhez és az azzal járó költségek finanszírozására tették elérhetővé, tehát felsőoktatási hallgatói jogviszony szükséges hozzá. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a diákhitelnek két fajtája is létezik, amelyek a felhasználásban különböznek. Mégpedig a szabadon felhasználható Diákhitel1 illetve a felsőoktatási képzés költségeire fordítható Diákhitel2.

A Diákhitel2-t leginkább egy áruhitelhez lehet hasonlítani, ugyanakkor a Diákhitel1 főbb jellemzőiben a személyi kölcsönökkel vethető össze. A Diákhitel2 kamata az állami szerepvállalásnak köszönhetően 0%-ra csökkent, ugyanakkor a Diákhitel1 is rekord alacsony, 2,3%-os kamattal érhető el. A személyi kölcsönök ma már felvehetők akár 7-10%-os kamat mellett is, ehhez képest viszont sokkal kedvezőbb a Diákhitel1.

Ugyanakkor nagy különbség a diákhitelnél a személyi kölcsönökhöz képest, hogy itt nincsen hitelbírálat és az aktuális jövedelem sem feltétel. A hitelösszeg tekintetében azért szembesülünk korlátokkal, hiszen havonta maximum 70 ezer, vagy félévente 350 ezer forint szabadon elkölthető összeghez érkezhet az igénylő bankszámlájára a Diákhitel1-gyel.

A rendszer lényege, hogy a törlesztést elegendő a tanulmányok befejeztével (de legfeljebb 40 éves korban) elkezdeni, a hitelnek pedig konkrét futamideje nincsen. A törlesztés első két évében elegendő az előző éves minimálbér 6%-át elérő törlesztőt megfizetni, ezután pedig a tényleges előző évi jövedelem 6%-a lesz a havi törlesztőrészlet.

Ez alapján jól látszik, hogy ugyan bármire költhető az összeg és a kamat is nagyon vonzó, mégis leginkább úgy érdemes felhasználni, hogy az valamilyen módon a tanulmányokat szolgálja (például a lakhatás fedezése). A Diákhitel1 a türelmi idő és az alacsony kamatnak köszönhetően nyilvánvalóan nem jelent akkora terhet, mintha a szülőnek egy személyi kölcsönt kellene felvennie a költségek fedezésére.

Ugyanakkor a diákhitelnél az a cél, hogy a várható jövőbeli jövedelmet fel lehessen tornázni a diploma segítségével, és így a hitel is záros határidőn belül visszafizethetővé váljon. Magyarán, hogy „megtérüljön” a hitelfelvétel, hiszen észben kell tartani, hogy a hitelt a jövőbeli kereset terhére vesszük fel.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Szakértői cikkek
Befektetésekről érthetően
A cikksorozat támogatója logo
Szakértői cikkek
Mobilfizetési megoldások
A cikksorozat támogatója logo
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Mit tehet az, akinek nem ad Babaváró hitelt a bank?
2019. 09. 19.

Sokakat ért hidegzuhanyként az elmúlt hónapokban, hogy várakozásaik ellenére mégsem jogosultak az állami „ingyen hitelre”, a Babaváró támogatásra. Közülük mind többen választják alternatívaként a személyi kölcsönöket, amelyeknél nincs szükség ingatlanfedezetre,...

Ne hagyd veszni az állami támogatásokat, ha már egyszer jár!
2018. 12. 09.

Ezen a héten sok cikkünk szólt arról, hogy milyen módon használhatod fel az állam által nyújtott különböző pénzügyi támogatásokat okosan. Voltak tippek lakásvásárlóknak, házat építőknek, adójóváírásra utazó öngondoskodóknak és a...

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?
2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Blogajánló