Érdemes még februárban igényelned a Babaváró hitelt!

Érdemes még februárban igényelned a Babaváró hitelt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-02-04
 

A Babaváró hitel ugyan kamatmentes, mégis fontos lehet a konstrukció kamatának nagysága. Nem mindegy ugyanis mekkora összeget kell visszafizetned az államnak, ha elveszíted a kamattámogatást. Érdemes még februárban beadnod a kérelmet, mert a hitel kamata meg fog emelkedni, emiatt akár 110 ezer forinttal több lehet a visszafizetendő támogatás összege. Sőt a hitelképességed is befolyásolhatja a Babaváró drágulása.

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű támogatott hitel. A konstrukció a futamidő első 5 évében kamatmentes. Sőt, ha ezen időszak alatt születne egy gyermeked, akkor a kedvezmény a konstrukció lejáratáig érvényes lesz.

A Babaváró kamata mégis lényeges, hiszen elveszítheted a kamatmentességet, sőt az addig kapott kamattámogatást is vissza kell fizetned az alábbi esetekben:

  • Ha 5 év alatt nem születne gyermeked
  • Ha elváltok a gyermek születése előtt
  • Ha külföldre költöznétek
  • Ha gyermeketeket egyikőtök sem nevelné tovább

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora a kamattámogatás összege?

A bankok a konstrukció kedvezményes kamatát kapják meg a kamattámogatás időszakára  az államtól, ennek mértékét a közzétételt megelőző 3 hónap 5 éves futamidejű állampapír aukciókon kialakult hozamokból számolják ki. A márciusban kötött Babavárós szerződéseknél ennek nagysága 3,55% lesz. Ez 2019 novembere óta a legmagasabb érték – 0,25 százalékkal haladja meg a 2019. decemberi szintet -, emiatt akár 110 ezer forinttal is megnövekedhet a visszafizetendő összeg, amennyiben elveszíted a kamattámogatást.

A kamattámogatás elvesztésétől kezdve a hitelt normál kamattal kellene tovább fizetned, ennek mértéke 6,61% lenne akkor, ha 2020. márciusában buknád el a kedvezményt. A Babaváró márciusi normál kamatszintje azonban nem jelent sokat egy igénylőnek, hiszen a támogatás elvesztésekor érvényes feltételek az irányadók a normál kondíciók meghatározásakor.

Kevesebb Babaváró hitelre lehetsz jogosult

Ugyan az induló törlesztőrészletedre nincs hatással a kamat, de a bankok hitelminősítésének eredményét befolyásolhatja. Ugyanis több bank a normál kamattal számolt törlesztőrészletből indul ki jövedelmed maximális terhelhetőségének megállapításakor.

Ezek a pénzintézetek pedig bizony nagyobb igazolt minimális jövedelmet várhatnak el a az igényelt hitelösszeghez márciustól, mint eddig. A konstrukció normál kamata márciusra 0,36 százalékot emelkedik – 6,25 százalékról 6,61 százalékra – decemberhez képest. Emiatt a normál, annuitásos törlesztőrészlet – ez alapján határozza meg több bank a jövedelem terhelhetőségét – 2 ezer forintot emelkedik, így akár 6-7 ezer forinttal magasabb igazolt nettó jövedelemre – 33%-os jövedelem terhelhetőséget feltételezve –  lenne szükség egy márciusi igényléshez.

Hogyan alakulhat a jövőben a Babaváró hitel kamata? 

Azt nem tudjuk, hogy a konstrukció kamatát befolyásoló 5 éves állampapírhozam merre fog elmozdulni. Ha a jelenlegi szinten maradnának a hozamok, a Babaváró kedvezményes kamata akkor is emelkedne a jövőben. Azt ugyanis a elmúlt három hónap hozamai alapján kell kiszámolni. Emiatt a hozamok emelkedése csak fokozatosan és késleltetve jelentkezik a konstrukció kamatában.

Ha semmi nem változik – az állampapír hozamok érdemben nem módosulnak -, akkor a Babaváró hitel kedvezményes kamatának enyhe emelkedésére számíthatunk, ami miatt kamattámogatás összege is emelkedni fog, melyet egy nem várt probléma esetén vissza kellene fizetni. Emiatt érdemes minél előbb beadnod igénylésed, hogy még februárban szerződést tudj kötni a Babaváró hitelre. Ha más miatt is fontos az átfutási idő számodra, akkor érdemes az ERSTE Online Babaváró Hitelt választanod – melyet kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet igényelni -, ugyanis a kérelem beadásától számítva akár 3 nap alatt a számládon lehet a pénz.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Hirdetés
1
Hirdetés