loading

Érdemes rosszabb állapotú lakást venni az új felújítási támogatás miatt?

Az új, 2021. januártól elérhető lakásfelújítási támogatás miatt sokakban felmerülhet a kérdés: milyen állapotú lakást érdemes vásárolni? Hiszen egy rossz állapotú ingatlan vételára alacsonyabb, mint egy újszerű lakásé, a felújításra pedig fel lehet használni a vissza nem térítendő támogatást. Így összességében olcsóbban lehetne megszerezni és helyrehozni egy házat. A helyzet tényleg ennyire egyszerű lenne?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Használt lakás vásárlására van már jelenleg is támogatási forma: a gyermekek után járó vissza nem térítendő csok támogatás (családi otthonteremtési kedvezmény). Ráadásul a csok-ot igénylők számára 2021. januárjától a vásárlás illetékmentes lesz, így – standard esetben – mentesülhet a vételár 4 százalékának megfizetése alól a vevő.

A felújítási támogatásra jogosult lehet minden gyermeket nevelő szülő meglévő lakása felújítására. A támogatást utólag kapja meg a család a benyújtott számlák ellenében, összege a teljes költségvetés fele, de legfeljebb 3 millió forint.

Hogy lehetne kombinálni a felújítási támogatást a vásárlással?

Aki jelenleg vásárol ingatant, az akár később még megigényelheti a támogatást lakása felújítására. Ez pedig fontos lehet a vásárlási döntés meghozatalakor is: újszerű, vagy rossz állapotú lakást érdemes-e inkább venni?

Jelenleg nem ismert olyan szabály, ami a felújítandó lakás vásárlásának időpontjára vonatkozna. Elképzelhető azonban, hogy a végleges jogszabály tartalmazni fog erre vonatkozóan is elvárásokat. Éppen ezért senki ne a felújítási támogatásra alapozva válasszon lakást. (Legalábbis addig ne, amíg a támogatás részletszabályai nem ismertek.) 

Logikus feltételezés, hogy a felújítandó lakás olcsóbb, mint egy jó állapotban lévő ingatlan, a vásárláson tehát spórolni lehetne. A megmaradt pénzt pedig rá lehet költeni a család új otthonára, a felújítás költségének felét pedig vissza lehet igényelni támogatásként. De vajon tényleg megéri ezt a megoldást választani, a megspórolt összeg fedezi a felújítási költségeket?

Mennyit lehet spórolni egy rossz állapotú lakás vásárlásával?

Mennyivel olcsóbb egy rosszabb állapotban lévő lakás, mint egy felújított ingatlané? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához a Bankmonitor szakértői az ingatlan.com hirdetéseit vizsgálták meg, példának egy budapesti, XIII. kerületi panellakás megvásárlását véve. Külön megvizsgálva a felújítandó, közepes állapotú és a felújított, újszerű lakásokat.

 

Milyen állapotú lakást érdemes vásárolni Budapesten a XIII. kerületben?

Az ingatlan.com oldalon megjelenő hirdetések alapján egy jó állapotú lakás egy négyzetméteréért átlagosan 36 ezer forinttal kell többet fizetni, mint egy rossz állapotú lakás esetében. Ez 70 négyzetméter alapterületnél 2,5 millió forint különbséget jelent. Ha ezt az összeget a felújítandó lakás renoválására költené a vevő, akkor 1,25 millió forintot is spórolhatna. (Vagyis a felújítási költségvetés felét visszakapná a vevő.) Ezek alapján azonban még nem eldönthető, hogy tényleg jobban megérné-e rosszabb állapotú lakást vásárolni.

A megtakarítás még jelentősebb lehet, ha lakáshitelre is szükség lenne. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú konstrukció esetében is 1,75 millió forintot kellene visszafizetni 20 év alatt a megspórolt 1,25 millió forint hitelösszegre. A hitel kiválasztásában mindenki számára segítséget nyújthat a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora, amely 12 bank ajánlatát összehasonlítva mutatja meg a legkedvezőbb ajánlatokat.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Mi nehezíti a helyzet megítélését?

A hirdetésekben ugyanis az eladók szubjektív értékítéletét lehet látni eladó lakásukkal kapcsolatban, márpedig mindenki máshol húzza meg a határt az ingatlan állapotának megítélésekor. Éppen ezért nem lehet pontosan tudni, hogy két felújítandó lakáson mit kell pontosan megcsinálni és az mennyibe fog kerülni. Valóban lehetnek olyan rossz állapotú ingatlanok, ahol a vételárkülönbözet fedezi a felújítási munkáltok árát. De lehetne olyan felújítandó lakást is találni, ahol a megspórolt – korábban kikalkulált – árkülönbségnél többet kellene utólag a lakásra költeni.

A fenti példában az átlag van feltüntetve, azonban mindkét esetben jelentősek az eltérések ettől a számtól. A hirdetések alapján lehet az átlagos négyzetméterárnál 100-200 ezer forinttal olcsóbban és drágábban is vásárolni egyetlen négyzetmétert. Ez azt is mutatja, hogy az azonos kategóriába sorolt lakások között is jelentősek lehetnek az eltérések akár az ingatlan állapotára vonatkozóan is.

Természetesen a kinézett ingatlan megtekintésénél nem lehet mindenre kiterjedő felmérést elvégezni. Emiatt a vásárlás előtt minden felújítási munkálatot nem lehet megbecsülni. A felújítási költségeket pedig legalább nagyságrendileg ismerni kell ahhoz, hogy dönteni lehessen a vásárlással kapcsolatban.

Érdemes lehet rosszabb állapotú lakást vásárolni és a felújítási támogatást kihasználva helyrehozni az ingatlant. A Bankmonitor szakértői szerint azonban mindenképpen figyelni kell a következőkre:

 • A felújítási támogatás részletes szabályainak megismerése előtt nem érdemes lakást vásárolni. Elképzelhető ugyanis, hogy lesznek olyan feltételek – például a tulajdonszerzés időpontjára vonatkozóan -, amelyek miatt nem igényelhető a támogatás.
 • Mindenképpen érdemes jó állapotú és felújítandó lakásokat is megnézni. Így kiderül mennyit lehet spórolni ténylegesen a vásárláson a rosszabb állapotú lakás választásával. Illetve az is kiderülhet a vevő számára mi a különbség a két ingatlantípus között.
 • A megtekintésre érdemes szakembert, szakembereket elvinni. Ők fel tudják becsülni – nagyságrendileg – milyen munkálatokat kellene a felújítandó ingatlanon elvégezni és azok mennyibe kerülnének. Ez a vételár ismeretében már támpont lehet abban, hogy érdemes-e a kérdéses lakást megvenni és felújítani.

 

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Összeesküvés Amerika ellen

  Kína és Oroszország együttesen történelmileg páratlan kísérletet hajt végre. Minden létező, a jövőt érintő, gazdasági, politikai, pénzügyi, tudományos téren késznek mutatkozik összefogni – Amerika ellenében....

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Brexit után Britcoin, a britek ebbe a közösségbe inkább belépnének

  Nagy-Britannia pénzügyi intézményei államilag támogatott forradalomra készülnek a kriptovaluták világában. A brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak azt kérte a jegybanktól, hogy vizsgálja meg mélyebben egy nemzeti kriptovaluta bevezetésének lehetőségét. Egy ilyen, Bank of England által támogatott digitális fizetőeszköz lehetővé tenné a vállalkozások és a fogyasztók számára, hogy közvetlenül a jegybanknál vezessék a számláikat, így csökkenthetnék a hagyományos pénzintézetek szerepét, miközben hitelezési...