Érdemes rosszabb állapotú lakást venni az új felújítási támogatás miatt?

Érdemes rosszabb állapotú lakást venni az új felújítási támogatás miatt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-10-27
 

Az új, 2021. januártól elérhető lakásfelújítási támogatás miatt sokakban felmerülhet a kérdés: milyen állapotú lakást érdemes vásárolni? Hiszen egy rossz állapotú ingatlan vételára alacsonyabb, mint egy újszerű lakásé, a felújításra pedig fel lehet használni a vissza nem térítendő támogatást. Így összességében olcsóbban lehetne megszerezni és helyrehozni egy házat. A helyzet tényleg ennyire egyszerű lenne?

Használt lakás vásárlására van már jelenleg is támogatási forma: a gyermekek után járó vissza nem térítendő csok támogatás (családi otthonteremtési kedvezmény). Ráadásul a csok-ot igénylők számára 2021. januárjától a vásárlás illetékmentes lesz, így – standard esetben – mentesülhet a vételár 4 százalékának megfizetése alól a vevő.

A felújítási támogatásra jogosult lehet minden gyermeket nevelő szülő meglévő lakása felújítására. A támogatást utólag kapja meg a család a benyújtott számlák ellenében, összege a teljes költségvetés fele, de legfeljebb 3 millió forint.

Hirdetés

Hirdetés

Hogy lehetne kombinálni a felújítási támogatást a vásárlással?

Aki jelenleg vásárol ingatant, az akár később még megigényelheti a támogatást lakása felújítására. Ez pedig fontos lehet a vásárlási döntés meghozatalakor is: újszerű, vagy rossz állapotú lakást érdemes-e inkább venni?

Jelenleg nem ismert olyan szabály, ami a felújítandó lakás vásárlásának időpontjára vonatkozna. Elképzelhető azonban, hogy a végleges jogszabály tartalmazni fog erre vonatkozóan is elvárásokat. Éppen ezért senki ne a felújítási támogatásra alapozva válasszon lakást. (Legalábbis addig ne, amíg a támogatás részletszabályai nem ismertek.) 

Logikus feltételezés, hogy a felújítandó lakás olcsóbb, mint egy jó állapotban lévő ingatlan, a vásárláson tehát spórolni lehetne. A megmaradt pénzt pedig rá lehet költeni a család új otthonára, a felújítás költségének felét pedig vissza lehet igényelni támogatásként. De vajon tényleg megéri ezt a megoldást választani, a megspórolt összeg fedezi a felújítási költségeket?

Mennyit lehet spórolni egy rossz állapotú lakás vásárlásával?

Mennyivel olcsóbb egy rosszabb állapotban lévő lakás, mint egy felújított ingatlané? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához a Bankmonitor szakértői az ingatlan.com hirdetéseit vizsgálták meg, példának egy budapesti, XIII. kerületi panellakás megvásárlását véve. Külön megvizsgálva a felújítandó, közepes állapotú és a felújított, újszerű lakásokat.

 

Milyen állapotú lakást érdemes vásárolni Budapesten a XIII. kerületben?

Az ingatlan.com oldalon megjelenő hirdetések alapján egy jó állapotú lakás egy négyzetméteréért átlagosan 36 ezer forinttal kell többet fizetni, mint egy rossz állapotú lakás esetében. Ez 70 négyzetméter alapterületnél 2,5 millió forint különbséget jelent. Ha ezt az összeget a felújítandó lakás renoválására költené a vevő, akkor 1,25 millió forintot is spórolhatna. (Vagyis a felújítási költségvetés felét visszakapná a vevő.) Ezek alapján azonban még nem eldönthető, hogy tényleg jobban megérné-e rosszabb állapotú lakást vásárolni.

A megtakarítás még jelentősebb lehet, ha lakáshitelre is szükség lenne. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú konstrukció esetében is 1,75 millió forintot kellene visszafizetni 20 év alatt a megspórolt 1,25 millió forint hitelösszegre. A hitel kiválasztásában mindenki számára segítséget nyújthat a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora, amely 12 bank ajánlatát összehasonlítva mutatja meg a legkedvezőbb ajánlatokat.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Mi nehezíti a helyzet megítélését?

A hirdetésekben ugyanis az eladók szubjektív értékítéletét lehet látni eladó lakásukkal kapcsolatban, márpedig mindenki máshol húzza meg a határt az ingatlan állapotának megítélésekor. Éppen ezért nem lehet pontosan tudni, hogy két felújítandó lakáson mit kell pontosan megcsinálni és az mennyibe fog kerülni. Valóban lehetnek olyan rossz állapotú ingatlanok, ahol a vételárkülönbözet fedezi a felújítási munkáltok árát. De lehetne olyan felújítandó lakást is találni, ahol a megspórolt – korábban kikalkulált – árkülönbségnél többet kellene utólag a lakásra költeni.

A fenti példában az átlag van feltüntetve, azonban mindkét esetben jelentősek az eltérések ettől a számtól. A hirdetések alapján lehet az átlagos négyzetméterárnál 100-200 ezer forinttal olcsóbban és drágábban is vásárolni egyetlen négyzetmétert. Ez azt is mutatja, hogy az azonos kategóriába sorolt lakások között is jelentősek lehetnek az eltérések akár az ingatlan állapotára vonatkozóan is.

Természetesen a kinézett ingatlan megtekintésénél nem lehet mindenre kiterjedő felmérést elvégezni. Emiatt a vásárlás előtt minden felújítási munkálatot nem lehet megbecsülni. A felújítási költségeket pedig legalább nagyságrendileg ismerni kell ahhoz, hogy dönteni lehessen a vásárlással kapcsolatban.

Érdemes lehet rosszabb állapotú lakást vásárolni és a felújítási támogatást kihasználva helyrehozni az ingatlant. A Bankmonitor szakértői szerint azonban mindenképpen figyelni kell a következőkre:

  • A felújítási támogatás részletes szabályainak megismerése előtt nem érdemes lakást vásárolni. Elképzelhető ugyanis, hogy lesznek olyan feltételek – például a tulajdonszerzés időpontjára vonatkozóan -, amelyek miatt nem igényelhető a támogatás.
  • Mindenképpen érdemes jó állapotú és felújítandó lakásokat is megnézni. Így kiderül mennyit lehet spórolni ténylegesen a vásárláson a rosszabb állapotú lakás választásával. Illetve az is kiderülhet a vevő számára mi a különbség a két ingatlantípus között.
  • A megtekintésre érdemes szakembert, szakembereket elvinni. Ők fel tudják becsülni – nagyságrendileg – milyen munkálatokat kellene a felújítandó ingatlanon elvégezni és azok mennyibe kerülnének. Ez a vételár ismeretében már támpont lehet abban, hogy érdemes-e a kérdéses lakást megvenni és felújítani.

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés