Betöltés

Európa-bajnok volt az elmúlt négy évben a magyar lakáspiac drágulása

szerző: Fülöp Norbert
2019-11-05

A magyarországi lakások drágultak az elmúlt négy évben a legnagyobb mértékben a EU-n belül, ugyanis nominálisan 62,6 százalékos volt az átlagos drágulás. Hozzá kell azonban tenni, hogy a dinamika idén már jelentősen lassult, legalábbis a KSH adatai szerint az első negyedévhez képest mindössze 0,3 százalékos volt az áremelkedés országosan.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az átlag természetesen mindig torzít, és különösen igaz ez az ingatlanpiacra, ahol nagy szerepe van az ingatlan típusának és elhelyezkedésének. Budapesten például 2015 óta 88 százalékos volt a átlagos drágulás, míg a megyeszékhelyeken 70 százalékos, a városokban 39 százalékos, a községekben pedig 23 százalékos volt ugyanez.

Ha a 2019-es árakat az egy évvel korábbiakkal hasonlítjuk össze, akkor is jelentős eltéréseket láthatunk a különböző településtípusok esetében. Budapesten 2019. első felében például 32,7 millió forintba került egy átlagos lakás, ami a 2018-es 29,5 millió forinthoz képest 11 százalékos drágulás. Ennél is nagyobb mértékű, 14 százalékos volt ugyanakkor a megyeszékhelyeken az áremelkedés, miközben a városokban 5 százalékkal nőttel csak az árak, a községekben pedig 2,5 százalékos csökkenést láthatunk.

Az sem mindegy természetesen, hogy milyen ingatlan típusról van szó, ugyanis a családi házak, a tégla lakások és a panelek ára nagyon különbözőképpen mozgott. 2019. I-II. negyedévében 636 ezer Ft volt a budapesti tégla lakások átlagos négyzetméterára, ami 17 százalékos drágulás 2018-hoz képest, ám a panelek 20%-os drágulása ezt is képes volt felülmúlni (508 ezer Ft/nm). A fővárosi családi házak ugyanakkor “csak” 11%-kal drágultak , így ezek átlagos négyzetméterára jelenleg 450 ezer Ft.

A dráguló lakások vásárlói milliókat spórolhatnak a számukra legkedvezőbb lakáshitel kiválasztásával, amihez nagy segítséget nyújt a 14 bank ajánlatait összehasonlító Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Hol drágábbak a lakások: Nyugat-Európában vagy Budapesten?
2019. 01. 22.

Köztudott, hogy tőlünk nyugatra sokkal magasabbak a munkabérek, mint hazánkban. Sok hazánkfia is a ködös Albionban, esetleg a Fritzek közt, netán az olívabogyók földjén próbál szerencsét. Vajon visszatérnek-e Magyarországra? Gondolnak-e...

Blogajánló
  • alapblog Mennyit fizetünk az államnak?

    A gazdasági válságból valló kilábalás óta kedvezően alakult a magyar költségvetés bevételi oldala, az erős munkaerőpiacnak, magas fogyasztásnak és a dinamikus béremelkedésnek köszönhetően. A 2008-2009-es... The post Mennyit fizetünk az államnak? appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.