Óriásit drágultak a budapesti panelek egy év alatt

Óriásit drágultak a budapesti panelek egy év alatt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-21 Frissítve: 2019-11-04
 

24%-kal nőtt egy év alatt a budai panellakások átlagos négyzetméterára, míg a pestieknél kicsivel 20% felett volt a drágulás a Duna House adatai szerint. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hitelből vásárlóknak nagyobb önerőt kell tudniuk előteremteni a vásárláshoz, és mivel a szükséges hitelösszeg is nagyobb lett, a havi törlesztő is nőtt. Előnyt jelent ugyanakkor a vásárlóknak, hogy a hosszú kamatperiódusú lakáshiteleknél jelentős kamatcsökkenés történt az elmúlt időszakban, ami némileg tompítja az áremelkedés mértékét.

115 000 forinttal volt magasabb a budai panellakások átlagos négyzetmétere idén szeptemberben, mint egy évvel korábban, ez 24%-os drágulást jelent. A pesti oldalon valamivel kisebb összegű, 88 000 Ft volt az átlagos árnövekedés, ami ugyancsak impozáns, 20,4 százalékos emelkedés. Ez azt jelenti, hogy egy átlagosnak számító, 55 négyzetméter alapterületű házgyári lakáshoz a Duna nyugati oldalán 6,4 millió Ft-tal, míg a pesti oldalon 4,9 millió forinttal drágábban lehetett idén szeptemberben hozzájutni, mint 12 hónappal korábban.

Ez természetesen duplán sújtja azokat, akik most vásárolnának, és részben hitelből finanszíroznák a vásárlásukat, hiszen a magasabb ár miatt a minimálisan elvárt önerő és a hitelösszeg is magasabb most, mint korábban. Míg 2018. szeptemberben egy átlagos budai panel hitelből történő megvásárlásához legalább 7,8 millió Ft önerőt kellett összegyűjteni, addig idén 2 millió Ft-tal többre, 9,8 millióra van szükség. A pesti paneleknél is nőtt a minimális önerő szükséglet: itt 7 millió Ft helyett 8,8 millió Ft-ot kell saját forrásból biztosítani. (A bankok jelenleg a vételár 70%-áig hitelezik jellemzően az ingatlanvásárlás.)

A nagyobb összegű felvett hitel – változatlan futamidő mellett – természetesen magasabb havi törlesztőket is jelent: egy átlagos budai panellakás megvételénél 21 500 Ft-tal, míg egy pestinél, 13 900 Ft-tal magasabb törlesztőkre lehet felkészülni. (Itt mi 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelekkel számoltunk minden esetben, illetve megkerestük a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorral a legkedvezőbb banki ajánlatot, ami 400 000 Ft igazolt jövedelemmel elérhető.)

Ez a különbség azonban még nagyobb lenne akkor, ha az elmúlt egy évben nem csökkentek volna a hosszú kamatperiódusú lakáshitelek kamatai, különösen a 10 évre fixált termékek esetében. (A kamatperiódus az az időszak, amíg a hitel kamata, ezzel együtt pedig a havi törlesztője nem változhat. Értelemszerűen minél hosszabb a kamatfixálás ideje, annál kiszámíthatóbb egy hitel az adós számára)

Például, ha egy 32,5 millió Ft-os panellakás megvásárlására valaki nem a 2019. szeptemberi, hanem az egy évvel korábban elérhető legkedvezőbb hitelkamattal vett volna fel jelzáloghitelt, akkor 132 500 Ft helyett 138 400 Ft havi törlesztőt kellene fizetnie, ami 20 év alatt 1,4 millió Ft többletköltséget jelentene teljes visszafizetésben. Vagyis a hitelkamatok elmúlt egy évben tapasztalt csökkenése valamelyest tompította a hitelből vásárlók számára a lakásárak emelkedése miatti költségnövekedést.

Van azonban egy másik érdekes vetülete is a lakásárak ilyetén alakulásának, mégpedig az, hogy a jelenlegi rendkívül kedvező kamatok miatt egy 2018. szeptemberben hitelből megvásárolt panel gyakorlatilag „kinőtte” a hitel kamatköltségét. Például, ha valaki akkor megvásárolt egy budai panellakást 26,1 millió Ft-ért, amire 18,3 millió Ft lakáshitelt vett fel, akkor ennek a teljes költsége a futamidő alatt 5,6 millió Ft, vagyis ennyivel kell a tőketartozás felett visszafizetnie két évtized alatt. Egy év alatt viszont az ingatlanja értéke 6,4 millió Ft-tal emelkedett, vagyis már 0,8% pluszban van.

Természetesen a lakásárak a jövőben aligha emelkedhetnek majd a jelenlegi ütemben, sőt, bizonyos túlárazott helyeken árkorrekció is történhet, ezért a most vásárlóknak nagyon megfontoltan kell eljárniuk. Például nagyon fontos, hogy az elérhető legkedvezőbb lakáshitelt találják meg a piacon, hiszen a legkedvezőbb és a legdrágább ajánlatok között sok millió Ft lehet teljes visszafizetésben a különbség. Ehhez talán a legjobb eszköz jelenleg a 13 bank ajánlatait összehasonlító Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor, ami ingyenesen megmutatja a legkedvezőbb hitellehetőségeket. Ha pedig úgy döntesz, hogy hitelszakértő segítségét kéred, ezt a kalkulációt követően jelezheted, a Bankmonitor szakértője pedig 24 órán belül keresni fog.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés