Betöltés

Évi 3%-os hozam a dollárra kockázatmentesen?

szerző: Kerezsi Tibor
2018-04-30

Magyarországon gond nélkül el lehet érni állampapírral 3% feletti hozamot kisbefektetőként. Igen ám, de a világban nem mindenhol állnak ilyen lehetőségek a befektetők részére. Amerikában például nem régóta törte át a 3%- os szintet a bárki által vásárolható állampapír, ugyanakkor ehhez is 10 évre kell nélkülözniük a pénzünket a befektetőknek. De miért fontos ez nekünk idehaza?

Használd az állampapír keresőnk, hogy megtaláld az igényeidhez illő kockázatmentes befektetést!

Alapvetően azt mondhatjuk, hogy a legkevésbé kockázatos befektetésnek az számít, ha az adott ország devizájának megfelelő állampapírba fektetünk.  Például Magyarországon forintos állampapírba, vagy Amerikában dollárban kibocsátott amerikai kötvényekbe. (Az euró estén kicsit más a helyzet, mert ott a német állampapír kockázata jelentősen alacsonyabb, mint mondjuk a spanyol, vagy görög társaié.) Idehaza lakossági befektetőként fix 2%-ot kapunk egy évre, míg több évre nélkülözve a pénzünket akár évi 3,8% is ütheti a markunk..

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
  • Ingyenes számlanyitás és vezetés
  • Korlátlan garancia a pénzedre
  • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ám ezek a kamatok csak a lakosságnak szólnak, akik nagyobb eséllyel újítják meg a befektetéseiket (azaz vásárolnak újra állampapírt a lejáró helyett). De mi a helyzet a mindenki által vásárolható (tehát intézményi befektetők által is elérhető) állampapírok hozamaival? Mennyit kapnak ők 1 vagy akár 10 évre idehaza és mennyit Amerikában?

A grafikon a két ország hozamgörbéjét mutatja, vagyis hogy a befektetőt az egyes lejáratokon mekkora nagyságú hozamot kapnak azért, hogy kölcsönadják a pénzüket az államnak. Remekül leolvasható, hogy az amerikai állampapírok hozamai jelentősen magasabbak, mint a Magyar Állampapírok hozama. Aktualitás, hogy a 10 éves hozam Amerikában nem rég törte át a lélektanilag fontos 3%-ot.

Fontos azonban kiemelni, hogy az amerikai hozamgörbe ugyan magasabb, de sokkal egészségesebb alakú, mint a hazai. Ugyanis a hozamgörbe alakja is jelzés értékű: mutatja, hogy milyen időtávon mennyire bíznak az adott országban a befektetők és hogy milyen inflációt (és kamatkörnyezetet) várnak a jövőben. Normális esetben a hozamgörbe enyhén emelkedő, hiszen a pénz időértéke (ma egy ezres többet ér, mint holnap) ezt követeli meg. Viszont a rövid távú hozamok Magyarországon adminisztratív okok miatt is ilyen alacsonyak a mesterségesen megnövelt kereslet következtében. Ugyanis az MNB más eszközeinek elérhetőségét (például a jegybanki betét) korlátozta.

Ám a hozamgörbe alakjától függetlenül, nem túl egészséges, hogy ilyen magas hozamok az USA-ban. Összehasonlításképpen a német állampapírok hozama 5 éves időtávig negatív, bár itt a jövőre vonatkozó kilátások is különbözőek…

De miért is baj, ha magas a hozamgörbe?

A hozamsivatagos időben sokan kockázatvállalási hajlandóságuk keretén jelentősen túllépve részvénybe fektettek, hogy egyáltalán bármilyen esélyük legyen pozitív hozamot realizálni. Pont az élénkülő kereslet miatt a részvénypiacok csúcsra jártak: napról napra döntötték meg a mindenkori csúcsokat, miközben a részvényárak mögötti részvénytársaságok közül csak elvétve teljesítettek olyan jól, mint ahogyan szárnyalt a részvényárfolyamuk. Viszont, ha alacsonyabb kockázattal is el lehet érni értelmezhető hozamot, akkor bizony több befektető dönt úgy, hogy eladják a részvényeiket (ezzel részvénypiaci esést okoznak), és állampapírba fektetik a pénzüket.

Másik oldalon a magas hozam egy-egy ország adósságszolgálatát is megterheli: a költségvetésből többet kell kamatokra fordítani, ami csökkenti az állami beruházásokra és egyébre költhető pénz mennyiségét.

Miért baj idehaza, hogy Amerikában magas a 10 éves hozam?

Ha magasak a hozamok, akkor előbb-utóbb az amerikai jegybanki feladatot ellátó FED-nek is kamatemelés mellett kell döntenie. Ez viszont lassíthatja az éppen fellendülő gazdaságot, a részvényárfolyamok pedig esésnek indulhatnak. Márpedig a 2008-as válság megmutatta, hogy hiába lokális probléma volt USA-n belül, a gazdasági összefonódások miatt egy globális válsággá vált. Ennyire nem rossz a helyzet most, de egy rossz részvénypiaci hangulat bizony könnyen idehaza is részvényárfolyam csökkenést indukálhat, vagy akár kamatemelési kényszerbe is kerülhetünk, ami nem tesz jót sem a befektetéseknek (a kötvénybe fektetők is rosszul járnak), sem a hiteleknek.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Megfejtettük, mikor lesz a bónusz állampapír nyerő

2018. 07. 20.

A fejünkben sokszor kérdésként vetődik fel, hogy a lakossági állampapírok közül hosszabb távra a bónusz vagy a prémium fantázianevűt érdemes választanunk. Utóbbi rendszerint jobb volt az utóbbi években, de a...

Ha nem akarsz bukni a pénzeden, akkor ezt tedd!

2018. 07. 19.

Az árszínvonal nagyobb megemelkedése ellenére továbbra is nagyon sokan tartják a pénzüket lekötetlenül, szimplán készpénzben vagy bankszámlán. Sokkal jobb helyet is lehetne találni a megtakarításunknak, ezt mutatja be friss videónk...

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Még nincs pánik az amerikai kamatemelés miatt

2018. 07. 14.

Az egyre emelkedő dollárkamat mára meghozta negatív hatását, különösen a fejlődő országokban okozott részvénypiaci visszaesést és a deviza gyengülését. A jegybankok nem fognak tétlenül ülni, várhatóan idővel nekik is szigorítaniuk...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.