Betöltés

Évi 3%-os hozam a dollárra kockázatmentesen?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-04-30

Magyarországon gond nélkül el lehet érni állampapírral 3% feletti hozamot kisbefektetőként. Igen ám, de a világban nem mindenhol állnak ilyen lehetőségek a befektetők részére. Amerikában például nem régóta törte át a 3%- os szintet a bárki által vásárolható állampapír, ugyanakkor ehhez is 10 évre kell nélkülözniük a pénzünket a befektetőknek. De miért fontos ez nekünk idehaza?

Használd az állampapír keresőnk, hogy megtaláld az igényeidhez illő kockázatmentes befektetést!

Alapvetően azt mondhatjuk, hogy a legkevésbé kockázatos befektetésnek az számít, ha az adott ország devizájának megfelelő állampapírba fektetünk.  Például Magyarországon forintos állampapírba, vagy Amerikában dollárban kibocsátott amerikai kötvényekbe. (Az euró estén kicsit más a helyzet, mert ott a német állampapír kockázata jelentősen alacsonyabb, mint mondjuk a spanyol, vagy görög társaié.) Idehaza lakossági befektetőként fix 2%-ot kapunk egy évre, míg több évre nélkülözve a pénzünket akár évi 3,8% is ütheti a markunk..

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
  • Ingyenes számlanyitás és vezetés
  • Korlátlan garancia a pénzedre
  • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő
Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ám ezek a kamatok csak a lakosságnak szólnak, akik nagyobb eséllyel újítják meg a befektetéseiket (azaz vásárolnak újra állampapírt a lejáró helyett). De mi a helyzet a mindenki által vásárolható (tehát intézményi befektetők által is elérhető) állampapírok hozamaival? Mennyit kapnak ők 1 vagy akár 10 évre idehaza és mennyit Amerikában?

A grafikon a két ország hozamgörbéjét mutatja, vagyis hogy a befektetőt az egyes lejáratokon mekkora nagyságú hozamot kapnak azért, hogy kölcsönadják a pénzüket az államnak. Remekül leolvasható, hogy az amerikai állampapírok hozamai jelentősen magasabbak, mint a Magyar Állampapírok hozama. Aktualitás, hogy a 10 éves hozam Amerikában nem rég törte át a lélektanilag fontos 3%-ot.

Fontos azonban kiemelni, hogy az amerikai hozamgörbe ugyan magasabb, de sokkal egészségesebb alakú, mint a hazai. Ugyanis a hozamgörbe alakja is jelzés értékű: mutatja, hogy milyen időtávon mennyire bíznak az adott országban a befektetők és hogy milyen inflációt (és kamatkörnyezetet) várnak a jövőben. Normális esetben a hozamgörbe enyhén emelkedő, hiszen a pénz időértéke (ma egy ezres többet ér, mint holnap) ezt követeli meg. Viszont a rövid távú hozamok Magyarországon adminisztratív okok miatt is ilyen alacsonyak a mesterségesen megnövelt kereslet következtében. Ugyanis az MNB más eszközeinek elérhetőségét (például a jegybanki betét) korlátozta.

Ám a hozamgörbe alakjától függetlenül, nem túl egészséges, hogy ilyen magas hozamok az USA-ban. Összehasonlításképpen a német állampapírok hozama 5 éves időtávig negatív, bár itt a jövőre vonatkozó kilátások is különbözőek…

De miért is baj, ha magas a hozamgörbe?

A hozamsivatagos időben sokan kockázatvállalási hajlandóságuk keretén jelentősen túllépve részvénybe fektettek, hogy egyáltalán bármilyen esélyük legyen pozitív hozamot realizálni. Pont az élénkülő kereslet miatt a részvénypiacok csúcsra jártak: napról napra döntötték meg a mindenkori csúcsokat, miközben a részvényárak mögötti részvénytársaságok közül csak elvétve teljesítettek olyan jól, mint ahogyan szárnyalt a részvényárfolyamuk. Viszont, ha alacsonyabb kockázattal is el lehet érni értelmezhető hozamot, akkor bizony több befektető dönt úgy, hogy eladják a részvényeiket (ezzel részvénypiaci esést okoznak), és állampapírba fektetik a pénzüket.

Másik oldalon a magas hozam egy-egy ország adósságszolgálatát is megterheli: a költségvetésből többet kell kamatokra fordítani, ami csökkenti az állami beruházásokra és egyébre költhető pénz mennyiségét.

Miért baj idehaza, hogy Amerikában magas a 10 éves hozam?

Ha magasak a hozamok, akkor előbb-utóbb az amerikai jegybanki feladatot ellátó FED-nek is kamatemelés mellett kell döntenie. Ez viszont lassíthatja az éppen fellendülő gazdaságot, a részvényárfolyamok pedig esésnek indulhatnak. Márpedig a 2008-as válság megmutatta, hogy hiába lokális probléma volt USA-n belül, a gazdasági összefonódások miatt egy globális válsággá vált. Ennyire nem rossz a helyzet most, de egy rossz részvénypiaci hangulat bizony könnyen idehaza is részvényárfolyam csökkenést indukálhat, vagy akár kamatemelési kényszerbe is kerülhetünk, ami nem tesz jót sem a befektetéseknek (a kötvénybe fektetők is rosszul járnak), sem a hiteleknek.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.