Betöltés

Kötvényed van? Lehet, hogy baj lesz…

szerző: Bankmonitor.hu
2016-09-28

Az utóbbi időben megőrizték a kötvényalapok a népszerűségüket, nem véletlenül: a múltbeli hozamadatok igen vonzóak. Még a lekötött betétek kamatainál többet nyújtó állampapírok hozamát is messze felülmúlták a kötvényalapok teljesítményei. Sokan azt gondolhatják, hogy ezekhez a hozamokhoz az állampapírok által kínált biztonság is hozzátartozik. Pedig, valamit valamiért: ha állampapír helyett kötvényalapot vásároltál, a magasabb hozamért cserébe a tőkeveszteség kockázatát is felvállaltad.

Változó befektetések

Magyarországon korábban mindenki lekötött betétben tartotta a pénzét, egyszerűen történelmileg így alakult. Azután, ahogy kezdték felfedezni az emberek a befektetéseket, szépen vándorolt a pénz befektetési alapokba. De a többség a lekötött betétekbe és rövid állampapírokba fektető pénzpiaci alapokat választotta. Szinte nulla rizikóval, viszonylag elfogadható hozamot nyújtottak. De a hozamcsökkenés nem kímélte ezeket az alapokat sem. Lassan, de biztosan a pénzpiaci alapok hozama 1% körüli szintre esett le (ahogyan az várható volt).

alapok20160928A hozamcsökkenés a kötvényalapok teljesítményére is hatással volt, viszont az ilyen típusú befektetési alapoknál még nagyobb hozam elérését tette lehetővé. A magasabb hozamot látva sokan elkezdték vásárolni a kötvényalapokat, mint a cukrot. Már csak az a kérdés, hogy miért emelkedtek ilyen szépen a hozamesés miatt a kötvényalapok?

Kötvényárazás

Amennyiben a piacon kamatesés következik be, akkor a már piacon lévő (kibocsátott) kötvények felértékelődnek. Elmagyarázzuk anélkül, hogy belemennék a kötvényárazás matematikájába.

Tegyük fel, hogy van egy éves 3%-ot fizető 3 év múlva lejáró kötvényed. A piacon pedig 1%-ot adnak évente 3 éves futamidőre. A saját kötvényed 2%-ponttal többet fizet évente. Ennek a 2%-pontnak a kötvényed értékben is tükröződnie kell, hogy az egyensúly meglegyen. És mivel 2%-pontnyi különbséget nem csak egyszer, hanem évente megkapod, így a kötvényed értékének is jóval több, mint 2%-ponttal magasabbnak kell lennie.

Ráadásul ez az összefüggés annál erősebben fejti ki hatását, minél hosszabb a kötvény futamideje (annál több évre jár a kamatkülönbség).

Viszont ez az összefüggés fordítva is igaz: amennyiben a hozamok emelkednek, akkor a kötvények értéke csökken. Márpedig a mostani rekord alacsony kamatok mellett a hozamemelkedésnek nagyobb tere van, mint a további hozamcsökkenésnek. És ez fenyegető lehet a kötvénytulajdonosoknak. Ám óriási különbség, hogy lakossági állampapírban tartod a pénzed, vagy kötvényalapban.

Lakossági állampapír vs. kötvényalap

A kötvényalapok értékét a benne lévő kötvények értéke alapján naponta kiszámítják. Ezért ezekre érvényesül a fent vázolt összefüggés: amennyiben a kamatok elindulnak felfelé, a kötvények (és ezáltal a kötvényalapok) árfolyama szintén megmozdul, de ellentétes irányba. Tehát, amennyiben kötvényalapba fektettél, akár tőkeveszteség is fenyegethet. Főként, ha hosszú kötvényeket tart a befektetési alapod.

Sokaknál a befektetések között egyedi magyar államkötvény is lehet, ami szintén napi aktuális beértékelés szerint ilyenkor veszít az értékéből. Nem kell viszont ezzel sokat törődni, mert a lejáratig megtartva a kötvényt a tőkevesztés kockázata nulla. Csak arra legyél figyelemmel, hogy a vásárláskor milyen hozam mellett vetted meg és a lejáratkor te is ezt fogod visszakapni, még ha időközben el is megy az árfolyam egyik vagy másik irányba.

Amennyiben a Magyar Államkincstárnál lakossági állampapírokban tartod a pénzed még kedvezőbb helyzetben vagy. Ugyanis a lakossági állampapírok egy része változó kamatozású (Prémium illetve Bónusz Magyar Államkötvény), azaz hosszabb-rövidebb idő után a hozamemelkedéssel ezek hozama is emelkedhet.

Legjobb állampapírt keresed? Használd kalkulátorunk!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

Ráadásul a jelenlegi kincstári árfolyamjegyzés teljesen figyelmen kívül hagyja a piaci hozamok alakulását. A kötvények értékét az időközben felhalmozott kamattal emelik, és abból vonnak le futamidő szerint 0,5 illetve 2%-pontot egyfajta büntetésként, hogy nem tartottad a futamidő végig. Ez igen nagy biztonságot jelent a kamatváltozások ellen még annak is, akinek futamidő során mégis meg kell válniuk papírjaiktól.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.07.31.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,42% 6,75% 4,59% 7,93% 1
  OTP Supra Alap 4,42% 7,67% 4,38% 15,71% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap -1,45% 4,27% 4,73% 7,76% 3
  OTP Fundman Alap -0,74% 7,68% n.a. 3,78% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -1,83% 2,57% 3,48% 5,11% 5
  OTP Föld Kincsei Alap -11,11% 18,02% 8,18% 6,56% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,74% 0,30% 3,35% 4,18% 7
  OTP Trend Alap 18,61% 7,11% 14,91% 13,88% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Félkifli

  “lakossági állampapírokban tartod a pénzed még kedvezőbb helyzetben vagy”

  Biztosak vagytok ebben? Hadd meséljem el a saját fantazmagóriámat a kötvény és állampapír árfolyam/értékváltozásáról, amennyiben emelkedni fognak a kamatok:
  1. megemelik a kötvénykamatokat (leginkább a FED-nek lesz erre olyan hatása, ami globális kamatemelkedést fog kiváltani – persze nem armaggedonszerűen, csak szépen, tervezetten, éveken keresztül, de a kamatszint emelkedni fog)
  2. ezért a kötvények árfolyama tkp. folyamatosan csökken (kamatemelés, kötvényeknél árfolyamesés, némi stabilizálódás, már majdnem emelkedésnek indulna, jön az újabb kamatemelés, 3-5 éven keresztül)
  3. …ezért nőnek az országkockázatok (CDS felárak)
  4. az egyes pénznemek ezért leértékelődnek (de azért a dollár stabilabb, mint az euró, az euró pedig stabilabb, mint a forint, tehát a dollár kicsit veszít majd az értékéből, az euró még többet veszít az értékéből, a forint arányosan még ettől is többet veszít az értékéből) + még képzeljük hozzá, ha időközben elapadnak v, csökkennek az uniós támogatások – ez vagy a kamatemelési ciklusban, vagy a ciklus végén bekövetkezve, nem is tudom melyik a rosszabb.
  5. az állampapírok ugyanannyit érnek forintra, “csak” a forint ér kevesebbet annál, mint amikor vetted, azaz az állampapírok értéke csökken, (vö.: infláció), a reálhozamod ~nulla, vagy negatív..

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mi várható a lakossági állampapíroknál?

2018. 08. 13.

Megtakarításaink elhelyezésekor fontos szempont, hogy milyen hozamokat várunk a következő években. Nem mindegy ugyanis, hogy ha beletesszük pénzünket egy állampapírba, az magasabb kamatot fizet-e nekünk, mint az ugyanakkor vagy később...

Hogyan teljesítettek az ingatlanalapok a száguldó piacon?

2018. 08. 03.

A lakáspiacon hatalmas árnövekedés volt az elmúlt években. Az emberek kevés információval a birtokukban, elkezdték venni az ingatlanbefektetési jegyeket, mit sem sejtve arról, hogy ezek többségében nem lakóingatlanok, hanem kereskedelmi...

Állampapírok: megint jobban járunk

2018. 08. 01.

Megállás nélkül keressük a jó befektetési lehetőségeket. A megoldások megtalálásában egyre segítőkészebb partnerünk lett az Államadósság Kezelő Központ. Nemrég váratlanul megemelték a rövid lakossági állampapírok kamatait. A CashMester új részében...

Blogajánló

 • alapblog

  Olasz bánat

  Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.