Betöltés

Lépett Amerika, mi lesz most a hiteleinkkel?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-03-22

A várakozásokkal egyetértésben megemelte az amerikai jegybank az alapkamatot, de nagyon úgy látszik, hogy ezzel nem kell itthon foglalkoznunk. A magyar kamatokat sokkal inkább az európai események határozhatják meg, itt pedig a következő években nem lesz éles váltásra példa. Magyarul, nyugalomban telhet hitelesként az életünk, de már most érdemes készülni a 2-3 évvel későbbi időszakra. A fix kamat jelentősége nagyon is felértékelődik, mutatjuk miért.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Február elején vette át az amerikai jegybank vezetését Jerome Powell, és amint arra számítani lehetett, az új elnök vezetésével összeülő jegybankárok meg is emelték az alapkamatot szerdán. A tengerentúlon nem egy fix értéket, hanem egy kamatfolyosót állapítanak meg, ami 1,25-1,50%-ról 1,50-1,75%-ra emelkedett. A 25 bázispontos (0,25%-os) emelés teljesen beleillik az elemzők által felállított képbe.

Amerikában a válságból való kilábalás jóval korábban elindult, mint itthon, más gazdasági ciklusban is vannak, vagyis teljesen érthető, hogy már évekkel ezelőtt elindult a kamatemelési ciklus és tavaly például háromszor emelték meg az irányadó rátát. Az is támogatta a jegybankárok döntését, hogy Donald Trump amerikai elnök olyan intézkedéseket vezetett be (adócsökkentés, állami költések), ami a gazdaság túlhevülését okozhatja. Ezt megelőzendő, hűteni kell a kedélyeket a kamatemeléssel.

Kérdezhetnétek, hogy miért is írunk erről? Nagyon egyszerű a válasz, mert a világ legnagyobb gazdaságának történései idővel ránk is hatással lesznek. Mi van például akkor, ha az amerikai példa ragadós lesz, Európában és azon belül Magyarországon is elindul a kamatemelés.

A legnagyobb szerencsénk, hogy ettől jelen állás szerint nem kell tartanunk. Való igaz, hogy itthon is megindult a gazdasági növekedés és az infláció is magasabb szintre emelkedett, de a jegybank 3%-os céljától azért még messze van az áremelkedés üteme. És nem is utal semmi arra, hogy váratlan esemény ebben bármi változást hozna.

Magyarán, akár teljesen el is felejthetjük, hogy mi történik Amerikában. Nem véletlen, hogy február elején Nagy Márton alelnök úgy nyilatkozott, hogy az alapkamat 2020 végéig 0,9%-on maradhat és a BUBOR is 2019 végéig a jelenlegi nulla százalék körül.

Azért is lehetett ebben annyira biztos, mert mi az Európai Unióhoz vagyunk kötve, a gazdasági beágyazottságunk miatt a kontinens folyamatai az irányadóak. Márpedig az EU-ban még évekig nem fognak elrugaszkodni a nulla közeli szintekről a rövid kamatok. Az alábbi ábrán összegyűjtöttük, hogy melyek az aktuális várakozások, és ebből minden látszik.

A jegybank kommunikációjából kiindulva azt tüntettük fel, hogy 2018-2019-ben marad nulla százalékon a BUBOR, majd 2020-ban az európai folyamatokkal párhuzamosan elindul felfelé a BUBOR is. Úgy gondolkodtunk, hogy a jegybank az alapkamatot nem emeli meg (erre utalt Nagy Márton is), viszont a BUBOR és az alapkamat közötti különbség a felére esik vissza. Most 0,9%-os az alapkamat, vagyis 0,45%ra nő meg a nulláról a BUBOR.

Alacsony a magyar kamat a nemzetközi összevetésbe

Jól látható, hogy a következő években tartósan el tud szakadni az amerikai kamatszinttől az európai és a magyar is, ha a mostani becslések beigazolódnak. Ennek fényében nem kell tartanunk sem adósként, sem akkor, ha hitelfelvételben gondolkozunk. Ez viszont nem zárja azt ki, hogy 2 év múlva a BUBOR is nagyobb elánnal elinduljon felfelé. Márpedig, ha hitelfelvételben gondolkozunk, akkor 15-20 évre fogunk döntést hozni, vagyis kevés relevanciája lesz annak, hogy 2-3 éves időtávon mi is történik.

Ezért is mondjuk mi is azt rendszerint – a jegybankkal egyetértésben -, hogy aki most vesz fel lakáshitelt, az lehetőség szerint többéves kamatrögzítést válasszon, amilyenek a fogyasztóbarát lakáshitelek is. Sőt, megéri elgondolkodni a meglévő hitel lecserélésén, mert a kedvező kondíciókkal egy változó hitelt és át tudunk alakítani kiszámíthatóvá.

Nézd meg kalkulátorunkat és minden kiderül.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyen kijön egy ház a falusi CSOK-ból

2019. 05. 27.

A falusi CSOK támogatás összege viszonylag magas, főleg azért, mert az érintett kistelepülések árai az elmúlt években nem nőttek olyan mértékben, mint Budapesten vagy a vidéki nagyvárosokban. Megnéztük a lehetőségeket....

Személyi kölcsön fotelből, a Bankmonitoron keresztül

2019. 05. 26.

Egyre több mindent intézünk ma már az interneten keresztül: vásárolunk, kifizetjük a közüzemi számláinkat, intézzük banki ügyeinket, de a személyes jelenlét nélküli hitelfelvétel egyelőre még gyerekcipőben jár. A Bankmonitor lépett,...

Hasznos tudnivalók, ha lakáshitelt vennél fel

A legfontosabb, praktikus tudnivalók a lakáshitelről: milyen alapvető feltételeknek kell megfelelni? Mennyi idő alatt kaphatod meg a hitelt? Mi szükséges a jó döntéshez? A lakáshitel legtöbbünknek életünk talán legfontosabb pénzügyi...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.