Betöltés
loading

Jövő év végéig nem nő a törlesztő!

Nagy Márton, az MNB alelnöke egy gazdasági lapnak azt mondta, hogy a jegybanki alapkamat 2020 végéig, de a BUBOR is akár 2019 végéig a jelenlegi szinten maradhat. Mindez azért nagyon fontos, mert akinek változó kamatozású hitele van, az a következő majdnem két évben nem számíthat a törlesztője emelkedésére. De vajon mi történik ez után? Ennek is utána jártunk.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

A jegybank alelnöke egy interjúban beszélt a jövőről, mint elmondta „az alapkamat 2020 végéig, a jelenlegi BUBOR-szintek akár 2019 végéig fennmaradhatnak”. Ez utóbbi a lakáshitelesek számára lehet jó hír, azon belül is a változó hitelt felvevőknek.

Mint ismert, a változó kamatozású hitelek kamata a BUBOR-hoz van kötve hazánkban, vagyis ha a budapesti bankközi forint hitelkamatláb nő, akkor a törlesztő is azt le fogja követni. Nagy Márton szavai alapján viszont ettől nem kell tartani, jövő év végéig érdemben nem fog nőni a törlesztő.

Arra nem tért ki a jegybank alelnöke, hogy 2019 végét követően mire készülhetnek fel a hitelesek, de arra lehet gondolni, hogy ezt követően egy konszolidációra kerül sor. Vagyis 2020-ban a jegybanki alapkamat és a BUBOR közötti távolság csökkenni fog.

Márpedig erre idővel sor fog kerülni, akkor azt már a nem rögzített hitellel rendelkezők is meg fogják érezni. Hüvelykujjszabály szerint, ha 1%-ot emelkedik a kamat, akkor a hitel törlesztője 8-9%-kal nő meg. Márpedig most az alapkamat és a 3 havi BUBOR között 0,88%-pontos különbség van (0,90% vs. 0,02%).

Nem véletlen, hogy a jegybank mindent megpróbál elkövetni annak érdekében, hogy a lakosságot a fix kamatozású hitelek felé mozdítsa el. A fogyasztóbarát hitelek népszerűségének növekedése mindenképpen üdvözítő, és azt mutatja, hogy sokak számára fontos a kiszámíthatóság.

Már csak azért is érdemes meggondolni a legalább 5-10 évre fix törlesztőrészletű hitelt, mert a következő 2 évben nagyon sok minden történhet, ami a jegybankot is cselekvésre (kamatemelésre) késztetheti. A fejlett országokban elkezdődött a kamatemelés és több helyen folytatódni is fog, és vannak olyan elemzők, akik azt sem tartják kizártnak, hogy Amerika recesszióba esik ismét.

A döntés nem egyszerű. Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy a te igényeidhez melyik passzol a leginkább! Szakértőink teljesen ingyenesen segítenek neked, ha kérdésed merülne fel.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
    költséggel
    számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló