Betöltés

Jövő év végéig nem nő a törlesztő!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-02-05

Nagy Márton, az MNB alelnöke egy gazdasági lapnak azt mondta, hogy a jegybanki alapkamat 2020 végéig, de a BUBOR is akár 2019 végéig a jelenlegi szinten maradhat. Mindez azért nagyon fontos, mert akinek változó kamatozású hitele van, az a következő majdnem két évben nem számíthat a törlesztője emelkedésére. De vajon mi történik ez után? Ennek is utána jártunk.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

A jegybank alelnöke egy interjúban beszélt a jövőről, mint elmondta „az alapkamat 2020 végéig, a jelenlegi BUBOR-szintek akár 2019 végéig fennmaradhatnak”. Ez utóbbi a lakáshitelesek számára lehet jó hír, azon belül is a változó hitelt felvevőknek.

Mint ismert, a változó kamatozású hitelek kamata a BUBOR-hoz van kötve hazánkban, vagyis ha a budapesti bankközi forint hitelkamatláb nő, akkor a törlesztő is azt le fogja követni. Nagy Márton szavai alapján viszont ettől nem kell tartani, jövő év végéig érdemben nem fog nőni a törlesztő.

Arra nem tért ki a jegybank alelnöke, hogy 2019 végét követően mire készülhetnek fel a hitelesek, de arra lehet gondolni, hogy ezt követően egy konszolidációra kerül sor. Vagyis 2020-ban a jegybanki alapkamat és a BUBOR közötti távolság csökkenni fog.

Márpedig erre idővel sor fog kerülni, akkor azt már a nem rögzített hitellel rendelkezők is meg fogják érezni. Hüvelykujjszabály szerint, ha 1%-ot emelkedik a kamat, akkor a hitel törlesztője 8-9%-kal nő meg. Márpedig most az alapkamat és a 3 havi BUBOR között 0,88%-pontos különbség van (0,90% vs. 0,02%).

Nem véletlen, hogy a jegybank mindent megpróbál elkövetni annak érdekében, hogy a lakosságot a fix kamatozású hitelek felé mozdítsa el. A fogyasztóbarát hitelek népszerűségének növekedése mindenképpen üdvözítő, és azt mutatja, hogy sokak számára fontos a kiszámíthatóság.

Már csak azért is érdemes meggondolni a legalább 5-10 évre fix törlesztőrészletű hitelt, mert a következő 2 évben nagyon sok minden történhet, ami a jegybankot is cselekvésre (kamatemelésre) késztetheti. A fejlett országokban elkezdődött a kamatemelés és több helyen folytatódni is fog, és vannak olyan elemzők, akik azt sem tartják kizártnak, hogy Amerika recesszióba esik ismét.

A döntés nem egyszerű. Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy a te igényeidhez melyik passzol a leginkább! Szakértőink teljesen ingyenesen segítenek neked, ha kérdésed merülne fel.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kiszámoltuk a 10 milliós “ingyen” hitel törlesztőit

2019. 02. 15.

Írtunk már a fiatal házasok gyermekvállalását támogató 10 millió Ft-os állami támogatású (kamatmentes) hitelről. A szabadfelhasználású kölcsön célja az, hogy több gyermek szülessen, a feltételrendszert is ennek megfelelően alakították ki....

Újabb emelkedés előtt a használt lakások ára?

2019. 02. 12.

Tegnap egyértelművé vált, hogy új kedvezményes hitelek lesznek elérhetők használt lakás vásárlásra (is). Ezt követően a piaci árak várható elmozdulását illetően nagyon gyorsan nagyon sok vélemény látott napvilágot. Az alábbiakban...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.