Jövő év végéig nem nő a törlesztő!

 • 2018.02.05.
 • szerző: bankmonitor.hu

Nagy Márton, az MNB alelnöke egy gazdasági lapnak azt mondta, hogy a jegybanki alapkamat 2020 végéig, de a BUBOR is akár 2019 végéig a jelenlegi szinten maradhat. Mindez azért nagyon fontos, mert akinek változó kamatozású hitele van, az a következő majdnem két évben nem számíthat a törlesztője emelkedésére. De vajon mi történik ez után? Ennek is utána jártunk.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

A jegybank alelnöke egy interjúban beszélt a jövőről, mint elmondta „az alapkamat 2020 végéig, a jelenlegi BUBOR-szintek akár 2019 végéig fennmaradhatnak”. Ez utóbbi a lakáshitelesek számára lehet jó hír, azon belül is a változó hitelt felvevőknek.

Mint ismert, a változó kamatozású hitelek kamata a BUBOR-hoz van kötve hazánkban, vagyis ha a budapesti bankközi forint hitelkamatláb nő, akkor a törlesztő is azt le fogja követni. Nagy Márton szavai alapján viszont ettől nem kell tartani, jövő év végéig érdemben nem fog nőni a törlesztő.

Arra nem tért ki a jegybank alelnöke, hogy 2019 végét követően mire készülhetnek fel a hitelesek, de arra lehet gondolni, hogy ezt követően egy konszolidációra kerül sor. Vagyis 2020-ban a jegybanki alapkamat és a BUBOR közötti távolság csökkenni fog.

Márpedig erre idővel sor fog kerülni, akkor azt már a nem rögzített hitellel rendelkezők is meg fogják érezni. Hüvelykujjszabály szerint, ha 1%-ot emelkedik a kamat, akkor a hitel törlesztője 8-9%-kal nő meg. Márpedig most az alapkamat és a 3 havi BUBOR között 0,88%-pontos különbség van (0,90% vs. 0,02%).

Nem véletlen, hogy a jegybank mindent megpróbál elkövetni annak érdekében, hogy a lakosságot a fix kamatozású hitelek felé mozdítsa el. A fogyasztóbarát hitelek népszerűségének növekedése mindenképpen üdvözítő, és azt mutatja, hogy sokak számára fontos a kiszámíthatóság.

Már csak azért is érdemes meggondolni a legalább 5-10 évre fix törlesztőrészletű hitelt, mert a következő 2 évben nagyon sok minden történhet, ami a jegybankot is cselekvésre (kamatemelésre) késztetheti. A fejlett országokban elkezdődött a kamatemelés és több helyen folytatódni is fog, és vannak olyan elemzők, akik azt sem tartják kizártnak, hogy Amerika recesszióba esik ismét.

A döntés nem egyszerű. Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy a te igényeidhez melyik passzol a leginkább! Szakértőink teljesen ingyenesen segítenek neked, ha kérdésed merülne fel.

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Balkáni EU

  2025-ben a Nyugat-Balkán államai csatlakozhatnának az EU-hoz, a fő akadály, hogy több országban nem (teljesen) működik a jogállam, érdekcsoportok és bűnszövetkezetek foglya az állam, korlátozott...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.