Betöltés

Ezek a legjobb internet bankok hazánkban – szerintetek

szerző: Bankmonitor.hu
2013-05-27

Készítettünk egy internetbanki felmérést a Bankmonitor.hu felhasználói körében. Több mint fél ezer kitöltő válaszolt 7 kérdésünkre és az eredmények se maradtak el. Közel 50% használna valamilyen pénzügyi tervező programot és az okostelefonra telepíthető internetbanki alkalmazásra is nagy szükség lenne. Utóbbi a vizsgált 11 bankból mindössze háromnál van, komoly háztartási kalkulátorral pedig sehol nem találkozhatunk. Az internetbankokról a design, a kezelhetőség és az elérhető funkciók alapján kértünk értékelést: legjobban az MKB, az OTP Bank és a Raiffeisen internetes felülete teljesített.

Május első két hetében közzé tettünk egy kérdéssort a Bankmonitor.hu-n. A 7 kérdésben rákérdeztünk az általatok használt internetbankra, mobil applikációra és néhány más szolgáltatásra is. Május közepéig 660 válasz érkezett kifejezetten drasztikus eredményekkel.

Összesítve kiderült, hogy a legelégedettebbek az MKB, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank internetes alkalmazásának használói. Ehhez 11 bank internetbankjának értékelését vettük alapul. A kérdésekben a saját bank felületét design, kezelhetőség és funkciók szerint kellett értékelni egy ötös skálán. Ötös pontszámot az adott egy-egy tulajdonságra, aki nagyon jónak találta az internetbanki felületet abban a kategóriában.

A legkedveltebb internetbankok Magyarországon

Az MKB Bank és az OTP Bank mindhárom kategóriában dobogós lett, míg a Raiffeisen két kategóriában került fel a képzeletbeli pódiumra. Az egyedüli változatosságot az jelentette, hogy az elérhető funkciókban a CIB Bank lett a harmadik a két etalon mögött. A dobogós helyezettek mindenesetre valóban kiemelkedő szolgáltatást nyújtanak, hiszen az OTP Bank (meglepő, hiszen általában a kis bankok tudnak innovatívak lenni) és az MKB Bank az, aki ábrát vagy diagramot is használ a pénzügyek megjelenítésére. (Az Erste Bank internetbankja a 2013. május 21-i képet tükrözi – azóta az internetbanki felület megújult a banknál.)

Alkalmazások gyerekcipőben

2012-ben az okostelefonok száma elérte a 3 milliót Magyarországon és az új telefoneladások miatt ez a szám jelentősen nő minden évben a mediainfo szerint.  Ilyen növekedés mellett szükségszerű, hogy a bankok is reagáljanak az okostelefonok térnyerésére.

Első alkalmazásokra vonatkozó kérdésünkben az okostelefonra letölthető alkalmazásokra kérdeztünk rá. Meglepő módon sokan gondolják azt, hogy bankjuknál nem találnak letölthető alkalmazást, pedig van vagy éppen fordítva. A kommunikáció az első fontos lépés a fejlesztés után, hiszen annak hiánya félreértésre adhat okot. A megfelelő üzenet, hogy a bankomnak van-e internetbankja vagy sem, segít az elégedettségben. A kitöltők fele például egyáltalán nem tudja, hogy bankjának van-e letölthető alkalmazása.

E mellett természetesen kíváncsiak voltunk a tényleges használatra is: kevesebb, mint a kitöltők húsz százaléka jelölte azt meg, hogy használja az applikációt és elégedett is azzal. 0-9% jelezte azt, hogy ugyan használja, de nem elégedett vele.

Okostelefon applikáció a banknál

Az okostelefon alkalmazások mellett rákérdeztünk a háztartási kalkulátor / tervező programokra is. Egy ilyen szolgáltatás az internetbankon belül, összesítve, grafikonos ábrázolással megmutatja a kiadásaid és bevételeid összetételét egy adott időszakra és egyúttal segít saját pénzügyeid tervezésében, menedzselésében. Az eredmények meglepőek: a kitöltők akár háromnegyede is használna ilyen programot, ha lenne. Több mint egyharmad feltétlenül használná az internetbanki alkalmazást, míg további közel 30% talán használná azt. E mellett további több mint 20% jelölte azt meg, hogy nem gondolt még ilyenre.

Háztartási kalkulátor és pénzügyi tervező program

Lassan tényleg csak az internet számít

Jelentősen változik, hogy mit használunk bankoláshoz. Az már rég nem téma, hogy egy banknak van-e internetes felülete és úgy tűnik, az is egyre kevésbé, hogy használjuk-e. Közel 80% negyedévente vagy annál is ritkábban látogatja bankjának egy-egy fiókját. Ezzel szemben 50% hetente többször is belép az internetbanki felületre.

Milyen sűrűn használjuk a bankfiókot, internetbankot

Az internetbankok térnyerése érthető: ez az a felület, ahol gyorsabban, egyszerűbben és olcsóbban végezhetjük banki ügyeinket. Ezért is van jelentősége a mobilinternetes alkalmazásoknak is. Az okostelefonok révén még rugalmasabban és gyorsabban indíthatunk például átutalást vagy kezelhetünk bankbetétet.

Nézd meg itt, hogy mennyibe kerül az internetbank egy-egy számlához:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A jövő egyértelműen erre vezet

A bankoknak nem árt felvértezni magukat, nekünk meg érdemes belevágni az applikációk használatába, ha még nem tettük volna.

Mind az internetbanki felületek, mind pedig más alkalmazások segítenek az aktívabb és gondosabb pénzügyi tervezésben. A fióki sorban állás helyett otthonról (vagy éppen máshonnan is) elvégezhetjük a banki ügyeket és érdemes is. Mivel a banknak is olcsóbb, ha interneten végezzük ügyeinket, ezért arányban áll az „ügyintézési költség” is ezzel. Jelentősen kevesebbet fizetünk egy eseti átutalásért például, ha interneten indítjuk és nem a bankfiókban.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 1. pdw

  En akkor se hasznalnek mobilbankot, ha lenne. Magasfoku felelotlenseg ilyen “komoly” dolgot telefonrol intezni (tessek csak utananezni az androidos/szifonos biztonsagi reseknek). Gepen legalabb van kismillio vedekezesi lehetoseg, telefonon ennek toredeke csak.

 2. bankmonitor.hu

  A biztonság mellett a kényelem is felhasználói szempont. Valószínűleg ugyanúgy fejlődni fognak az okostelefonok biztonsági rendszerei, mint ahogy a számítógépekéi fejlődtek. A felhasználói igény kijelölte az utat, a programozóknak megadta a kihívást.

 3. Benőke

  A biztonság érdekes kérdés, és sajnos nem a védelem jár mindig egy lépéssel előrréb. Minnél kényelmesebb valami annál kevésbé biztonságos. Aki kicsit is aggódik az soha nem használ mobil banki szolgáltatást, pláne mert már az sms küldéses aktiválós belépés sem akadály ahogyan a tokenes belépés sem az a programoknak. Számítógépeknél sem jobb a helyzet, még mielőtt valaki nagyon beleélné magát… Nagyobb biztonság a ritkábban használt platformokon érhető el, érthető okokból. Aki biztonságos netbankot akar az Linux alól netbankol PC -n. A többi megoldást elfelejti.

 4. Benőke

  Egyébként pedig az Erste -nél pont most cserélték le a netbankot.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mi a baj az óriásberuházásokkal?

2018. 11. 17.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a legnagyobb, leglátványosabb és persze legdrágább megaprojekteknél szinte mindig elszállnak a költségek, csúsznak a határidők, ráadásul végül még az előre kalkulált hozamok sem teljesülnek. De akkor...

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakásárak, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Blogajánló

 • alapblog

  Rágógumitól az egészségközpontig

  Kilencévesen már rágógumival üzletelt, aztán az NSZK-ban mérnökként dolgozott. Ausztriában szállodákat vett, itthon pedig sok évvel ezelőtt klinikát indított. Rudas László most egy olyan workshopot...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.