Betöltés

Ezek a legjobb lakástakarékok!

szerző: Nagy Ildikó
2017-01-26

Akciós szerződéskötés, az elérhető hozam, az ingatlanra fordítható pénz, a felkínált lakáskölcsön lehetőségek; a felsorolt szempontok mentén döntheti el mindenki, hogy számára melyik lakástakarék kínálja a legjobb lehetőséget. Általában szeretjük kihasználni a díjmentesen igényelhető termékek előnyeit, hiszen ezzel több tízezer forintot spórolhatunk meg, és ezáltal az elérhető hozamunk is magasabb lesz! Összehasonlításunkból azonban az is kiderül, hol és hogyan kaphatjuk meg a legtöbb pénzt, amelyet saját, vagy családunk lakására fordíthatunk!

A lakástakarék szerződés megkötésével havi megtakarításaidra annak 30%-ával megegyező összegű, de maximum évi 72 000 Ft állami támogatást kaphatsz. Segítségével gyorsabban összegyűjtheted azt a pénzt, amelyet később saját, vagy bármelyik közeli hozzátartozód lakására, házára tudsz felhasználni.

A támogatásnak köszönhetően a lakástakarék a kockázatmentes befektetések között is kiemelkedő lehetőséget biztosít a bőven 10% feletti éves hozamával, amelyet 4 éves, és havi 20 ezer forintos takarékoskodással érhetsz el. A konstrukciónak egyetlen rendszeres költsége van, amely havi 150 Ft számlavezetési díj, valamint a szerződéskötéskor egyszeri számlanyitási díjat kell fizetned. Ez már borsosabb összeg lehet, ezért sem utolsó szempont a választáskor.

A legjobb ingyen köthető lakástakarékok

Minél hosszabb megtakarítási idejű, és minél magasabb havi összegű lakástakarékot kötsz, annál magasabb összegű a számlanyitási díj. Többféle akció is létezik, amelyeknek köszönhetően ettől a díjtól megszabadulhatsz, vagy valamilyen kedvezményt kaphatsz. Az akciónak minden esetben feltétele, hogy azt a havi összeget, amit vállaltál, rendszeresen fizesd a vállalt megtakarítási időszak alatt.

További feltétel lehet, hogy másik terméket is vegyél igénybe, aminek a költségéről külön kell tájékozódnod! A legkedveltebb akciós lakástakarék jelenleg az Erste Lakástakarék EgyOtthon 0149 nevű ajánlata, amelyhez nem kell egyéb termékre szerződnöd, ingyenesen kötheted meg, és amelyhez a Bankmonitor további kedvezményt biztosít.

Aki a díjmentes vagy kedvezményes szerződéskötési lehetőségeket keresi, az általában a legjobb hozamot biztosító termékeket fogja megtalálni, ugyanis minél kevesebb a lakástakarék indulóköltsége, annál magasabb lesz az általa elérhető EBKM (Egységes Betéti Kamatláb Mutató).

A legtöbb ingatlanra elkölthető pénz

Hogy mennyit tudsz összegyűjteni egy lakástakarékkal, az leginkább attól függ, mennyi ideig tudod fizetni. Amennyiben nem elegendő egy 4 éves variációval összegyűjthető pénzösszeg, választhatsz hosszabb módozatot (maximum 10 éveset), vagy élhetsz a megtakarítási időszak végén felvehető lakáskölcsön lehetőségével is.

A lakástakarékok fix kamatozású, ezáltal kiszámítható kölcsönöket biztosítanak, amellyel jól kiegészíthető az általad összegyűjtött és állami támogatással megfejelt pénz.

Ma már 3 lakástakaréknál is van lehetőséged a teljes megtakarításhoz, valamint a lakáskölcsönhöz hamarabb hozzájutni, mint ahogy lejárna a megtakarítási időszak. Ezt a megoldást áthidaló kölcsönnel tudják biztosítani, amelyet jelenleg az Erste Lakástakarék, az OTP Lakástakarék, valamint a Fundamenta Lakáskassza nyújt.

Ha szeretnéd látni a teljes listát, valamint a saját igényeid szerint megnézni az egyes lehetőségeket, használd lakástakarék kalkulátorunkat!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb lakástakarékot, használd lakástakarék kalkulátorunkat, vagy látogass el otp lakástakarék, fundamenta lakástakarék, erste lakástakarék vagy aegon lakástakarék oldalainkra!

15 Hozzászólás

 1. Sándor

  A legjobbak:
  Erste EgyOtthon 0149: 48*20000 + 5*72000 = 1 320 000 Ft, miközben kifizet 48 hó múlva 1 250 600 Ft-ot. A lenyelt különbözet 70 000 Ft. Persze hogy 0 Ft a számlanyitási díj!

  OTP Start 4: 45*20000 + 5*72000 = 1 260 000 Ft, miközben kifizet 45 hó múlva 1 172 354 Ft-ot. Itt a lenyelt különbözet 88 000 Ft. Ja, itt is 0 Ft a számlanyitási díj!

  Ja, meg a 45 x 150 Ft = 6750 Ft kezelési díj (+ annak elhanyagolható kamatai), ez még hozzáadódik a különbözethez.

  És akkor még az esetleges kamatról még szó sem esett: 0,2% éves kamattal számolva 20 000 Ft-os havi befizetésnél 45 hó elteltével kb 20 000 Ft körüli összeg, ezt is lenyelik. Csak az állam által adható támogatást adják, de mint látszik, azt sem teljesen.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Sándor,

   A 4 éves módozatokra 4 évnyi támogatás jár, nem 5, és pontosan a befizetések 30%-ával egyezik meg. Ennek megfelelően:

   Erste EgyOtthon 0149

   48*20 000 Ft = 960 000 Ft. Ennek a 30%-a 288 000 Ft + 2 600 Ft a betéti kamat. Összesen 1 250 600 Ft

   OTP Start 4

   45*20 000 Ft = 900 000 Ft. Ennek a 30%-a 270 000 Ft + 2 354 Ft a betéti kamat. Összesen 1 172 354 Ft.

   A havi számlavezetési díjból adódó költséget pedig mutatja az EBKM.

 2. Takács Antal

  Kérdés: Mi történik akkor ha a szerződés megkötésekor befizetek pl. 1 millió Ft.- ot, majd a 4 év letelte után – úgy, hogy havonta egy fillért se tettem hozzá – felveszem a pénzt? Mekkora összeget vehetek ki? A bank használja a pénzemet 4 évig és kezeli, tehát mintegy kölcsönnek is felfogható az 1 millió forintom! Vagy mégse?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Antal,

   Nem érdemes az adott évre előre befizetni 240 000 Ft-nál többet, ugyanis az állami támogatás mindig a tárgyévi befizetésekre jár, és éves maximuma 72 000 Ft. Évről évre szükséges befizetéseket teljesíteni, ha állami támogatást akar kapni. Azaz az első évben többletként befizetett 760 000 Ft-ra kizárólag az éves betéti kamatokat kapná meg. Ha egy összegben szeretné elhelyezni a megtakarításait, akkor arra érdemes más lehetőséget keresni.

 3. Bojtor István

  Üdv!
  Szerintem a termék teljes paraméter listáját kellene összehasonlítani.
  Nekem olyan ez, mintha vennék egy kék autót csak mert olcsóbb a kezdeti költsége,
  és nem érdekel a motor, sem a többi része az autónak.
  Mivel Bankról van szó és nem szeretetszolgálatról, ezt a kedvezményt kamatostól visszaveszik.
  Bojtor István

 4. Török Éva

  Hogyan lehet az, hogy az ingyenes számlakötés esetén a kamat 4 év múlva 2600 Ft, míg a fizetős szerződéskötésnél 39564 Ft. Nem itt vonják le a számlanyitási összeget????

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Éva,

   A lakástakarékoknál többféle módozat van, és a számlanyitási díjat jellemzően azoknál a termékeknél engedik el, amelyeknél alacsonyabb a betéti kamat.

 5. Bojtor István

  Üdv!
  Még egy dolog, ami jellemző erre a cikkre.
  Emlékeztet arra a kampányra amikor a deviza hitelek egy paraméterét, történetesen a pillanatnyi alacsony kamatot (ezzel együtt az alacsony törlesztő részletet) emelték, a kockázatot pedig viselte az Ügyfél. Ismerjük az eredményt!

 6. Zsolt

  Mi történik, ha lejár a megtakarítási időszak, és nem veszem fel az összeget. Tovább fiethetem és kapom a támogatást? És meddig?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Zsolt,

   Fizetheti tovább a havi betétet, és egészen a 10. megtakarítási évig jár az állami támogatás rá.

 7. Gėber Hajnalka

  Az Aegonnak is műkődik mår az azonnalk hitele!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Hajnalka,

   Az Aegon nem nyújt ilyen kölcsönt, a honlapján is megtekinthető Üzletszabályzatából idézve: “a Lakástakarékpénztár áthidaló kölcsönt nem nyújt.”

 8. Trubel Lászlóné

  Úgy tudom, hogy a megtakarítás lejárta után csak a felújítást igazoló számla ellenében kapom meg a pénzt. Vagy rosszul tudom?
  Mert ha így van, akkor a burkoló, festő, villanyszerelő, stb. munkadíjáról is számlát kell kérnem – ugye ne áltassuk magunkat, ez nem így történik legtöbb esetben – ami a 27% -os áfával magasabb összeg lesz. Hol éri ez meg nekem?

 9. Szaky

  Tisztelt Bankmonitor!

  Mennyi a betéti kamat, mert azt sehol nem látom? (Lehet hogy csak én vagyok ilyen vaksi ….:))

 10. Lechner Henriett

  Szia! Én egy ideje gondolkozom hogy kene nyitnom es nagyon tanacstalan vagyok mert sok a lehetoseg hogy melyiket valasszam. Melyik lenne a legkedvezobb nyilvan az elejen kis osszegbe fizetnem nem 20.000rel. A funamentan es az otpn gondolkozom. Koszonom a valaszod elore is.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Magas kamat, alacsony kockázat: jön a Nemzeti Kötvény!

2019. 04. 17.

Az új lakossági állampapír teljesen megváltoztathatja a megtakarítások piacát. A Nemzeti Kötvény kamata fix és a futamidő során folyamatosan emelkedik, ezáltal a 5. évre elérheti a 6%-ot, a teljes futamidő...

családi megtakarítás

A te háztartásod vagyona eléri a magyar átlagot?

2019. 04. 10.

A háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 vége között jelentős mértékben nőtt az MNB legutóbbi "Miből élünk?" felmérésének adatai szerint. De kiknek nőtt leginkább a vagyona, és mely régiók gyarapodnak...

10 millió Ft-ot is össze lehet hozni Babakötvényből

2019. 03. 12.

A családok Babakötvényben tartott megtakarítása tavaly november óta 10 milliárd forinttal, 60 milliárd forintra emelkedett február végére. Az előző év azonos időszakához mérve (2017. november-2018. február) csaknem kétszer több Babakötvényt...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.