Ezek most a leggyakoribb kérdések a CSOK-ról

 • 2016.11.30.
 • szerző: bankmonitor.hu

Van, aki építés alatt álló ingatlant szeretne megvásárolni, más az önerejét szeretné helyettesíteni a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel. Bár már lassan egy éve újultak meg a gyermekek után járó vissza nem térítendő állami támogatás feltételei, még mindig sok kérdés érkezik a Bankmonitorhoz, amelyben a lehetőségekről érdeklődtök. Egy csokorba szedtük azokat az élethelyzeteket, amelyek kapcsán a legtöbb a bizonytalanság.

Félkész ház megvásárlásához és befejezéséhez hogyan kérhető a CSOK?

A támogatás jár épülő félben lévő ingatlanhoz is, egész pontosan annak befejezéséhez. Az épülő félben lévő ingatlant így saját erőből kell megfinanszírozni, és a befejezéshez szükséges munkálatokhoz, anyagokhoz, szolgáltatásokhoz (bekerülési költségek) számolható el a Családi Otthonteremtési Kedvezmény.

Egy példán keresztül: egy 80%-os készültségben lévő házat szeretnél megvenni, amelynek a teljes költségvetése az egyszerűség kedvéért 10 millió Ft. Ez esetben hiába járna valakinek a 10 millió Ft-os CSOK, maximum a befejezéshez szükséges összeget kaphatja meg, azaz a 20%-hoz 2 millió Ft-ot.

Fontos, hogy a teljes költségvetés (nem csak a befejezésre eső rész!!) 70%-ának megfelelő számlát be kell mutatni a folyósító banknak, amelyhez a korábbi ingatlantulajdonos nevére szóló számlák is elfogadhatók! Az építésnél ezen kívül további buktatók is lehetnek.

Mennyi idő van befejezni az építkezést?

Amennyiben kizárólag CSOK támogatásról van szó lakáshitel nélkül, akkor jellemzően 5 év van befejezni az építkezést, új építésű ingatlan vásárlása esetén pedig az adásvételi szerződésben szereplő végső fizetési határidő a korlát.

Amennyiben viszont lakáshitelt is nyújt a bank az építéshez/vásárláshoz, igen eltérő befejezési határidőkkel találkozhatunk. Egyes bankoknál 2 év áll rendelkezésre a banki hitelszerződés megkötését követően, míg máshol csak 90 nap. Amennyiben ez az idő nem elég, kérelmezni lehet a határidő hosszabbítását. Rosszabb esetben ehhez új dokumentációk is szükségesek, azaz újból be kell szerezni a támogatáshoz szükséges papírokat, jövedelem igazolásokat, és még költsége is van.

Ebből kifolyólag kiemelten fontos, hogy a megfelelő ütemezéssel kalkulálj, mert ha túl hamar indítod el a CSOK igénylést, felesleges procedúrának nézel elébe és a pénzed is bánhatja!

Külföldi állampolgár megkaphatja-e a CSOK-ot?

Bizonyos feltételekkel a külföldi állampolgár is kaphat CSOK támogatást. Ezek közül a legfontosabbak:

 • legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodik, és ezt valamilyen megfelelő dokumentummal igazolja (pl. lakcímkártya, tartózkodási-, letelepedési engedély)
 • Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkezik,
 • a CSOK igénylésekor már a magyar TB rendszerben biztosított!

Ezen kívül minden más olyan feltételnek is meg kell felelni, amely a magyar állampolgárokra is vonatkozik.

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?

Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 120 napja kötötted?

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:

Amennyiben a témához kapcsolódó információkról a jövőben szeretnél tájékoztatást kapni, add meg az email címedet!

Jó hírünk van!

A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.

Az általad felvehető állami támogatás összege:

A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük
add meg az alábbi adatokat!

Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?

Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!

Ft
Típus Összeg

A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:

Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
 • 24 órán belül megtudhatod, milyen lakáshitelt kaphatsz
 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
 • A bonyolult kérdésekre is kapsz választ

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Mennyiben számít önerőnek a támogatás?

A válasz attól függ, hogy lakáshitel is szükséges-e a támogatáshoz, vagy sem. Amennyiben kizárólag CSOK-ot igényelsz, az teljes egészében helyettesítheti az önerőt, így alacsony értékű ingatlan vásárlása esetén például önállóan CSOK-ból kifizethető a teljes vételár.

Amennyiben viszont lakáshitelre is szükséged van, bonyolódik a helyzet, ugyanis az ingatlan terhelésénél a jövőben születendő gyermekekre eső támogatás (megelőlegező) összegét jellemzően hitelként kezelik.

Az ingatlan a piaci értékének maximum 80%-ig terhelhető, és jellemzően ebbe számítják bele a megelőlegező CSOK összegét (mintha hitel lenne), amely végső soron a szükséges lakáshitel összegét csökkenti.

20161130_csok

Vályog, vagy könnyűszerkezetes házhoz igényelhető-e?

A CSOK esetén semmilyen megkötés nincs arra vonatkozóan, hogy az ingatlan miből épülhet. Ebből következően mind a vályog, mind a könnyűszerkezetes házhoz kérhető a támogatás, amennyiben az lakhatásra alkalmas.

Ismét meg kell különböztetni azt a helyzetet, amikor lakáshitel is szükséges a CSOK mellett. Ekkor már az adott banktól függ, elfogadja-e fedezetnek az ingatlant, és hogy milyen feltételekkel.

1 Hozzászólás

 • Adriàn 2017-03-26 15:51:29 - Válasz

  Üdv. Olyanról szeretnék érdeklődni hogy 2016-ban csokkal és hitellel vàsàroltam egy hasznàlt hàzat. A vàsàrlàskor az ingatlan nem volt ràkötve a központi szennyvizgerince,csak most 2017-ben tudtam megoldani a ràkötést de a szomszédon keresztül mert magas lett volna a költsége ha a vizművel csinàltatom. Sajnos a hitelező bank most utólag vizsgàlodok. Erre a hónapra màr tudok bemutatni csatorna szàmlàt elméletileg,de arra az időszakra miutàn az ingatlan a nevemre került és a csokkot kaptam nem. Most mire szàmithatok? Visszafizettetik? Köszönöm vàlaszukat. Adriàn

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Vihar előtt: optimizmus és a csend

  A nagy piaci optimizmus közepette halmozódnak az intő jelek, amelyek visszájára fordíthatják a tőzsdei fellendülést – akár nagyon hamar. Christopher Dembik, Saxo Bank vezető stratégája...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.