Betöltés

Ezt mindenképpen tartsd észben, ha külföldön dolgozol és CSOK-ot szeretnél

szerző: Szklenár Bea
2016-11-12

Ahogy azt korábban ígértük, egy kicsit körbejárjuk az egészségbiztosítás kérdését. Tesszük ezt azért, hogy az is tájékozottabb legyen, aki most készül munkát vállalni külföldön. Sok mindenre kell figyelni, de néhány szabály betartásával megkönnyítheted az életedet.

Legutóbb ott hagytuk abba, hogy ha külföldön éled a mindennapjaidat, de szeretnél itthon lakást venni, mire kell figyelned egy hitelfelvétel kapcsán.

Az egyik sarkalatos pont az állandó lakcím, aminek a jelentőségét már megtárgyaltuk. Ha lemaradtál róla, itt elolvashatod.

Hol és hogyan kell fizetni a TB-t, ha külföldön dolgozol. Kell-e egyáltalán?

A külföldi munkavállalást vagy bejelented, vagy nem. A mulasztás ódiumát viselned kell!

Ráadásul külföldi munkavállalás esetén, ha ezt nem jelented be az OEP-nél, akkor erre az időre az adóhatóság követelni fogja tőled az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami 2016-ban 7 050 Ft/hó.

DE! Ha hitelt érdemlően igazolod, hogy életvitelszerűen külföldön tartózkodsz és a lakhelyül szolgáló ország egészségbiztosítási rendszerében biztosítottként szerepelsz, nem kell itthon a TB felé fizetni.

Ki és hol köteles a külföldön létrejött/megszűnt biztosítását bejelenteni?

Aki más EGT tagállamban, Svájcban, vagy más egyezményes országban szerez egészségbiztosítási jogosultságot, annak az egészségbiztosítási ellátásra szerzett jogosultságát be kell jelentenie itthon is.

Amennyiben EGT tagállamban dolgozol, akkor rád annak a tagállamnak a szabályai vonatkoznak és járulékot is csak ott kell fizetned. Sőt! Nemhogy nem terjed ki rád a magyar járulékfizetési kötelezettség, annak önkéntes teljesítésére sincs lehetőséged.

A külföldi munkavállalás idejére az itthoni biztosítási jogviszonyod szünetel, egyúttal érvénytelenítik a TAJ- számodat.

A más országokban (lásd fentebb) létrejött biztosítást és annak megszűnését is 15 napon belül be kell jelenteni a magyar egészségbiztosítónak.

Az EU- Kártya nem csodaszer

Ha más egyezményes országban van érvényes biztosításod, de itthon gyógykezeltetnéd magad, akkor ezt az Európai Egészségbiztosítási Kártyával a zsebedben megteheted. Tehát ha másik EGT tagállamban vagy biztosított, a külföldi biztosító által kiállított EU- Kártyával veheted igénybe az ellátást itthon, nem a magyar TAJ kártyáddal! Fontos azonban, hogy EU-Kártya használatával tervezett egészségügyi ellátás nem vehető igénybe!

Külföldön dolgozol, de van magyar lakcímed

Amennyiben egy EGT tagállamban dolgozol, ott vagy biztosítva (a külföldi biztosító által igazoltan), de nem szüntetted meg a magyarországi lakcímedet, akkor Magyarországon is teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra vagy jogosult.  Az ellátást a TAJ- számod alapján veheted igénybe.

Az EGT tagállamokon kívül, illetve kétoldalú egyezménnyel nem érintett országban az egészségügyi ellátások költségét neked kell állnod. Ezt a lakóhelyed szerint illetékes hatóság megtérítheti, de csak akkora összegben, amennyibe az adott ellátás „otthon” került volna.

Nem csak mennek, de sokan jönnek is Magyarországra élni, dolgozni. Velük mi a helyzet?

Amennyiben egy külföldi állampolgár rendelkezik letelepedési engedéllyel, akkor ő a TB jogszabály értelmében belföldinek minősül és jogosult az egészségügyi ellátásra. Természetesen járulékfizetési kötelezettsége neki is van.

Igényelhetsz-e CSOK-ot, ha külföldön vagy biztosított?

Elviekben igen, gyakorlatilag szinte LEHETETLEN!

Alapesetben, ha külföldön dolgozol, és ott rendelkezel biztosítási jogviszonnyal, akkor az OEP nem tudja kiadni a TB jogviszony igazolást. Akkor sem, ha itthon fizeted az egészségügyi hozzájárulást (7 050 forint).

Az OEP a magyarországi TB jogviszonyt igazolhatja le. A külföldi társadalombiztosítási jogviszonyról az illetékes külföldi hatóság ad igazolást.

A többszörösen módosított jogszabály úgy rendelkezik, hogy a külföldi biztosítási jogviszony is elfogadható. Igen ám, DE az igénylés pillanatában magyarországi TB- jogviszonynak kell fennállnia, mert a CSOK igényléshez OEP igazolást kell vinni. Vagyis, akár egyetlen nap is elegendő (az igazolás igénylésének napja) ahhoz, hogy megkaphasd ezt az igazolást, ha egyébként a megelőző 179 napot a külföldi hatóság leigazolja neked.

Azért azt mindenki beláthatja, hogy ez nem kifejezetten életszerű.

Akkor lehet ezzel érdemben foglalkozni, amennyiben egyébként is tervezitek a hazaköltözést és ezzel együtt itthon vállaltok munkát. Már csak az azért is, mert a CSOK igénylés kapcsán vállalnotok kell, hogy a támogatással megvásárolt lakásba beköltöztök és ezt lakcímkártyával is bizonyítanotok kell.

Nézd meg nálunk, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

építkezés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

2019. 03. 20.

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás...

Blogajánló

 • alapblog

  Orosz meló

  Államközi megállapodás szerint több száz cseh állami tulajdonban lévő prágai lakás fölött rendelkezik az orosz követség, hogy azokat diplomaták rendelkezésére bocsássa. Ehelyett elkezdtek üzletelni az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.