Ezekkel bankolhatsz útközben – Mobilbanki kínálat kishazánkban

 • 2014.03.06.
 • szerző: bankmonitor

Bankkártya limitmódosítás, sürgős átutalás, de még egy devizautalás sem jelenthet problémát a bankok mobil alkalmazásainak köszönhetően. A legfontosabb bankügyek intézése már útközben sem okoz nehézségeket! A klasszikus funkciókon túl, akár parkolási díjat fizethetünk, autópálya-matricát vásárolhatunk, de még bankszámlaszám nélkül is utalhatunk, ha tudjuk a fogadó fél telefonszámát. Számtalan új lehetőség az okoskütyükben!

Számos olyan élethelyzet adódik a mindennapokban, amikor a lehető leggyorsabban kapcsolatba kell lépnünk bankunkkal, de éppen nincs a közelben számítógép. Nem is kell messzire mennünk. Gondoljunk csak arra a helyzetre, amikor a hétvégi bevásárláskor csak a pénztárnál derül ki, hogy

 • limitbe ütközik a fizetés, vagy éppen
 • a szükséges fedezet a megtakarítási számlánkon parkol, amit át kéne vezetni, hogy az ellenértéket ki tudjuk egyenlíteni.

Mára ilyen helyzetekre szerencsére
nem csak a telefonos ügyfélszolgálatok jelenthetnek megoldást, hiszen az esetek többségében
az okostelefonoknak és táblagépeknek köszönhetően akár helyben, néhány pillanat alatt orvosolhatjuk a problémát.

Míg egy-két évvel korábban elvétve találhattunk a bankok kínálatában mobileszközre optimalizált alapvető netbanki funkciókat ellátó megoldást, addig mára a legtöbben felismerték ennek jelentőségét és aktívan kínálnak ügyfeleiknek ilyen szolgáltatást.
A kivitelezés bankonként eltérő. Valahol a mobileszközre letölthető alkalmazásokra esküsznek, míg máshol a mobileszköz böngészőjén futtatható változat a nyerő. Tizenöt bank ajánlatát szemügyre véve az alábbiak szerint alakul a jelenlegi helyzet.
abra_140306Tehát 15 bank közül 9 választotta a letölthető alkalmazást, 4 döntött a mobilböngészőre optimalizált változat mellett és 2 sajnos semmilyen mobil eszközre optimalizált megoldást nem kínál ügyfelei részére. Az alkalmazások túlsúlyára való tekintettel nézzük először, hogy milyen banki ügyeket intézhetünk ezek segítségével.

tabla1_140306Természetesen
szó sincs arról, hogy az alkalmazások funkciói a fentiekben kimerülnének, sőt. Az összehasonlíthatóság és átláthatóság érdekében viszont azokra a legfontosabb funkciókra koncentráltunk a fenti táblázat kialakításakor, amelyekre a napi pénzügyeink intézése során leginkább szükségünk lehet. A kínált funkciók ennél sokszor jóval szélesebb körűek.

Számlainformációk (egyenleg, számlamozgások)
lekérdezésére,
eseti átutalásokra majdnem minden bank felülete alkalmas. Sőt a K&H Bank, a Sberbank, valamint az UniCredit Bank alkalmazásán keresztül
akár devizát is utalhatunk.  Némileg kiábrándító viszont, hogy több banknál sincs lehetőség az alkalmazáson keresztül
kártyalimitet módosítani, ezekben az esetekben sajnos kénytelenek leszünk továbbra is az ügyfélszolgálat segítségét igénybe venni. Hasznos funkció több banknál, hogy szükség esetén akár
lekötött betéteinkhez is hozzáférhetünk, vagy az alkalmazás segítségével a környéken
bankautomatát, esetleg bankfiókot kereshetünk. Az elérhető szolgáltatások legszínesebb körét az egyéb kategória képezi. Nézzünk néhányat ezek közül!

Az OTP Bank, valamint az Erste Bank alkalmazásán keresztül
csekkbefizetésnél mindössze annyi a teendőnk, hogy
az adatokat mobileszközünk kamerájával rögzítjük, és máris fizethetünk. Az előbbi két banknál akár
autópálya-matricát is vásárolhatunk, vagy szükség esetén
mobiltelefonunk egyenlegét is feltölthetjük. Az Erste Banknál pedig a
parkolási díjat is rendezhetjük a mobilunkkal.

A legújabb innováció az Erste Bank nevéhez köthető, valamint az AXA Bank is hasonló megoldáson dolgozik. Tömören arról van szó, hogy az új funkció révén
telefonunk névjegyzékében szereplő partnereknek küldhetünk pénzt akár közös, vagy eltérő a számlavezető bankunk.

Persze a különböző funkciókat naphosszat sorolhatnánk, de nem tesszük. Kíváncsiak kedvéért a teljesség igénye nélkül készítettünk egy részletesebb funkció leírást is.

tabla2_140306Persze a mobilalkalmazások fejlődésének még bőven van tere, de az új irányok némileg kezdenek körvonalazódni. Természetesen a mobilböngészőre optimalizált változatokat kínáló bankokról sem feledkeztünk meg, ezekről következő cikkünkben olvashatsz majd részletesen. 

Addig is, főként ha a letölthető alkalmazásokat részesíted előnyben nézd meg, hogy a legjobb applikációkat kínáló bankoknál milyen feltételek mellett vezetheted bankszámlád!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Vihar előtt: optimizmus és a csend

  A nagy piaci optimizmus közepette halmozódnak az intő jelek, amelyek visszájára fordíthatják a tőzsdei fellendülést – akár nagyon hamar. Christopher Dembik, Saxo Bank vezető stratégája...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.