Betöltés

Ezért fog durván nőni a lakások ára

szerző: Bankmonitor.hu
2016-01-12

A 10+10 millió Ft-os CSOK és kedvezményes hitel alapjaiban fogja átrendezni a hazai ingatlanpiacot. A lakásárak még mindig a válságot megelőző szinten vannak, ha az inflációt is figyelembe vesszük. Új lakóingatlan egyelőre alig található a piacon. Hatalmas támogatás és a kínálat hiánya együttesen elkerülhetetlenül áremeléshez vezet. De mégis milyen mértékben? Jelen írásunkban azt mutatjuk be, hogyan változott a vásárlásra fordítható összeg mindössze pár hét leforgása alatt a 10+10 millió Ft megjelenésével. Végül boncolgatjuk egy kicsit, hogy mit tehetnek a használt lakást vásárlók?

Money, money, money…

Az ABBA örökérvényű slágere minden bizonnyal a 10+10 millió Ft-os CSOK-ot igénybe vevők legtöbbet hallgatott zenéje lesz 2016-ban. Mi változott 2015-ről 2016-ra a CSOK megemelésével a 3 gyerekeseknek, vagy 3 gyereket vállalóknak?

  1. A vissza nem térítendő CSOK 1,9 millió Ft-ról 10 millió Ft-ra emelkedett
  2. Megjelent egy 10 millió Ft-os, fix 3%-os kamatozású,25 évre felvehető hitel (ennek a tölresztő részlete 47 ezer Ft lesz)

Ahhoz, hogy almát az almával tudjuk összehasonlítani, azt vizsgáltuk, mekkora hitelt vehetett fel 2015-ben az a család, mely 47 ezer Ft-ot tudott hitelfelvételre fordítani. A válasz 6,7 millió Ft hosszú távon fix törlesztésű hitel esetén, melynek kamatozása piaci, azaz nem támogatott hitel esetén 6,99%.

Fentiekből már össze is áll a teljes kép, összességében 11,4 millió Ft-tal nőtt 2015-ről 2016-ra a nagycsaládosok számára az új lakóingatlan vásárlásra fordítható összeg:

új lakás vásárlás

Mennyivel nőhet az új lakások ára?

Újlakások esetén az összesen 20 millió Ft nagyvárosokban – az esetek döntő részében – nem lesz elegendő egy minimum 60 nm-es ingatlan megvásárlására. Szükség lesz önerőre, meglévő megtakarítás, vagy meglévő ingatlan eladásából származó összeg felhasználására. Az alábbi táblázatban azt mutatjuk be, hogy eltérő önerő mellett milyen mértékben változik 2015-ről 2016-ra a vevők ingatlanra fordítható pénze.

új építésű ingatlan önerő

Mint látható 34-61%-os mértékben nő a vevők finanszírozási képessége.

Piacgazdasági viszonyok között ha nő a vevők pénzügyi ereje, akkor nő az ingatlanár. Természetesen nem lehet azt kijelenteni, hogy 34-61% közötti mértékben, mivel az erősebb fizető képes kereslet megnöveli a kínálatot is.

Ha figyelembe vesszük, hogy 2015-ben azért nem épültek az élénkülő ingatlanpiac ellenére sem új lakások, mert nem érte meg a beruházóknak, akkor pláne áremelkedést vetít előre a vevői oldal erősödése. A beruházók megtérülését kedvezőbbé teszi még egy tényező 2016-ban, az ÁFA csökkentése miatt ugyanazon árszint megtartása mellett 17%-kal nő a bevételük.

Fentieket összevetve sem lehet pontosan definiálni az új ingatlanok árnövekedését kristálygömb nélkül: a Bankmonitor.hu megítélése szerint 15-20%-os áremelkedés bőven benne van a pakliban. Az áremelkedés ráadásul vélhetően gyorsan fog megjelenni, hiszen az építések nem tudnak olyan dinamikusak lenni, mint a vevők hirtelen vásárlási éhsége. A legvalószínűbb tehát egy gyors áremelkedés, majd egy konszolidációs időszak tanúi lehetünk.

Mit tehetnek a kis családosok, gyerek nélküliek?

Ha új ingatlant szeretnének vásárolni: tegyék meg minél előbb, mert esetükben sokkal kisebb a pénzügyi támogatás…

Ha használt lakást szeretnének vásárolni, akkor el kell töprengeni azon, hogy az új ingatlanok áremelkedése magával húzza a használt piacot, vagy nem. Esetlegesen az új lakásba igyekvők hajlandóak feladni az árelvárásukból, amikor eladják a meglévő lakásukat. Ez talán még nehezebben becsülhető, mint az új ingatlanok árváltozása. Mindenesetre az áremelkedés nyomása legalább enyhülhet.

A kamatszint továbbra is alacsony, mely egyrészt a betétekből is az ingatlanpiacra viszi részben a megtakarításokat, másrészt támogatja a hitelfelvételt. A forint lakáshitelek kamatszintje legutóbb Kádár János regnálása alatt voltak ilyen alacsony szinten… de ez már egy másik történet, a lényeg, hogy kedvező feltételek mellett juthatunk hitelhez.


Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számot adunk a legjobb lakáshitelekről!

2018. 07. 22.

A kalkulátoraink jóvoltából a banki termékek friss kondícióit nagyon könnyedén le tudjuk kérni, mostani írásunkban a körképünk a lakáshitelekről szól. Az összkép nem olyan rossz, mint gondolnánk, az áprilisi körképünkkel...

Addig vegyünk fel lakáshitelt, amíg olcsón adják!

2018. 07. 18.

Nagyot változott a lakáshitelek kamata az utóbbi három hónapban. A hozamok emelkedése május és július között a hitelkamatok emelkedését eredményezte. A hiteligénylőknek ez komoly próbatételt jelenthet. A CashMester új részében...

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

2018. 07. 17.

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.