Ezért nem fogod egy helyen vezetni a lakossági és a vállalkozói számlád!

  • 2015.04.10.
  • szerző: bankmonitor

„Kisebb forgalmat bonyolító vállalkozással rendelkezem. Érdeklődni szeretnék, hogy érdemes-e egyazon banknál a lakossági és a vállalkozói számlám vezetnem?” – Teljesen érthető felvetés, hiszen ha valamelyik bank egyszer már bevált, akkor miért ne fűznénk szorosabbra a hozzá kapcsolódó szálakat. De valóban jó ötlet ez? Nézzük, mire számíthatunk a bankoktól ilyen esetekben!

Mivel a rendelkezésre álló információk némileg foghíjasak, ezért a kérdés megválaszolásához egy kisebb forgalommal rendelkező vállalkozást és a bankhasználati szokásait tekintve egy teljesen átlagos lakossági ügyfelet hívtunk segítségül. Mindezek fényében az alábbiak szerint alakulnak a havi bankköltségek, ha tehát mind a vállalkozói, mind pedig a lakossági számlát ugyanannál a banknál vezetjük.

Ahogy látjuk, komoly különbségek vannak bank és bank között. Míg a legjobb esetben havi 2.474 Ft-ban kimerülnek a költségek, addig a legrosszabb esetben ez már 7.691 Ft-ba kerül. A különbség több mint 5.000 Ft havonta, éves szinten pedig a 60.000 Ft-ot is meghaladja. Tehát, ha továbbra is ragaszkodunk az eredeti elképzeléshez, akkor különösen körültekintően járjunk el a bankválasztáskor!

Érdemes inkább kombinálni…

Egyetlen kivételtől, a Gránit Banktól eltekintve nem járunk valami jól, ha ugyanahhoz a bankhoz ragaszkodunk. Vessünk csak egy pillantást a legjobbak összesített költségeire és máris kiderül, hogy miért!

Ahogy látjuk a három legjobb kombinációnál a bankszámlák összesített havi fenntartási költsége 3.000 Ft alatt marad, míg az „egybankos” változatban már a második legjobb lehetőségnél is ennél többet kell fizetnünk. Esetünkben átlagosan havi 1.400-1.950 Ft-ot takaríthatunk meg a kombinálással attól függően, hogy a három legjobb közül melyiket választjuk. Megítélésünk szerint már ezért a különbségért érdemes a „kétbankos” változat mellett dönteni.

Neked vajon melyik a jobb megoldás?

Persze a legfontosabb kérdésre a választ csak úgy tudhatod meg, ha saját bankhasználati szokásaid alapján végzed el a kereséseket. Ehhez használd a lakossági és a vállalkozói számlacsomag-keresőnket és pillanatok alatt megtudhatod, hogy jársz a legkedvezőbben!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.