Ezt a pénzt nem a nyuszi hozza, de megalapozhatod vele a biztonságod!

szerző: Szabics Zsolt
2017. 04. 17.

Ugyan a locsolkodás hagyománya kiveszőben van, a kisebb gyermekek számára még izgalommal teli lehet a mai nap. Mi is kellemes érzéssel gondoltunk vissza, hogy mennyire is vártuk annak idején a húsvéti locsolkodást (a női kollegák annyira nem), amivel egy kis pénzt össze tudtunk gyűjteni. Felnőtt fejjel már persze kicsit más a helyzet, de még némi megtakarított pénzzel most is megörvendeztethetjük magunkat. Következő cikkünkben 5 olyan megtakarítási tippet gyűjtöttünk össze, amelyek nem csak húsvét napjára szólnak.

1) Kövessük nyomon a kiadásainkat

Az első lépés az lehet egy nagyobb megtakarítás összegyűjtése felé, hogy pontosan tudjuk mire adtunk ki pénzt. Gyakorlatilag ez magába foglal mindent a napi kávétól a magazinon át az édességig, így el kell tudnunk számolni magunknak minden egyes forinttal. Ehhez segítségünkre lehet egy kockásfüzet, de akár egy excel fájl is, ahova kategória szerint gyűjtjük az egyes tételeket (például lakhatás, élelmiszer, szórakozás). Ha sokat vásárolunk, bankkártyával még a bankszámlakivonatunk hasznos támpontot nyújt, hiszen könnyen átláthatjuk mikor mennyit költöttünk.

2) Sokat nyerhetünk a tervezéssel

Ha már sikerült meghatározni, hogy nagyjából mennyi költünk havonta, akkor érdemes egy családi büdzsét is vezetnünk. Ezáltal hónapról-hónapra kiderül, hogy a jövedelmünk mekkora részét költöttük el, sőt korlátokat is állíthatunk magunk elé a kiadásokban. Még egy-két hónapra előre tervezni is érdekes lehet, és megnézni, hogy a valóságban ehhez képest többet, vagy kevesebbet költöttünk-e. A pontosság kedvéért külön figyelhetünk a ritkán felmerülő (például évente, félévente) költségekre is, mint például egy autó karbantartás.

Ha kellő figyelmet fordítunk a költéseinkre, minden bizonnyal találunk olyan területet, ahol egy kisebb összeget meg tudunk spórolni. További pozitív mellékhatás, hogy így még az is elkerülhető, hogy egy váratlan költség padlóra küldjön minket.

3) Határozzuk meg mennyit takarítunk meg

A jövedelmünk és a költségeink összehangolása után érdemes tisztázni magunkban mennyit is tervezünk megtakarítani, amihez fegyelmezetten tartani is tudjuk magunkat. A lehetőségeinkhez mérten a jövedelmünk 10-15%-át mindenképp érdemes lenne megtakarítani minden hónapban. A lényeg a fokozatosságban rejlik, hiszen kellő kitartással viszonylag rövid időn belül is szemmel látható összeget gyűjthetünk össze.

4) Legyenek megtakarítási céljaink

Fontos, hogy próbáljunk meg könnyen követhető pénzügyi célokat kitűzni magunk elé. Ebben nagy segítséget nyújt, ha időbeli dimenziót is adunk a megtakarítási céloknak, amihez akár pénzügyi termékeket is hozzárendelhetünk.

Rövid távon (1-3 év) mindenképp érdemes vésztartalékot képezni, ami legalább 3-6 havi költésünket fedezi. Ezen felül gondolhatunk olyan általános célokra is, mint egy nyaralás, vagy autó vásárlásra való takarékoskodás. Középtávon például már szóba jöhet a lakáscélú megtakarítás is, ami főként fiatalabb korban hangsúlyos, de egy-egy felújításra-korszerűsítésre is bármikor jól jöhet a félretett pénz.

Tipikusan hosszabb távú megtakarítási cél lehet a gyermek számára gyűjtött pénz (oktatás, lakhatás), vagy az időskorra szánt összeg. Ezeket addig semmiképpen sem érdemes elkezdeni, amíg a rövidebb távú célokat nem teljesítettük.

5) Gondoljuk át, hol van a legjobb helyen a pénz

Miután már sikerült elhatározni magunkat a takarékoskodás mellett, igen hangsúlyos szempont az is, hogy áttekintsük milyen megtakarítási lehetőségek állnak rendelkezésre. Ugyan a kezdetekben az is beválhat, ha a folyószámlánkon különítjük el a jövedelem egy részét, azonban biztonsági szempontokból is jobb, ha teljesen elkülönítjük a megtakarításra szánt összeget.

Erre kézenfekvő megoldás lehet valamilyen rövid távú megtakarítási lehetőség. Mivel manapság a betéti kamatok igen alacsony szinten állnak, így egy lakossági állampapírral, például kamatozó kincstárjeggyel járhatunk jól (ez most 2%-ot hoz). Ehhez ugyan szükséges értékpapírszámla is, de ennek fenntartása például a Magyar Államkincstárnál teljesen ingyenes.

Azok számára, akik nagyobb kockázatot vállalnának egy befektetési alap lehet célszerű, amit egy rendszeres megtakarítási programmal is elérünk. Itt arról van szó, hogy havonta egy adott összegből befektetési alap vásárolunk.

Kifejezetten lakáscélra egy lakástakarékkal járunk jól, hiszen jóval a piaci szintek fölött hozamra tehetünk szert, ami annak köszönhető, hogy az állam 30 százalékkal toldja meg a befizetésünk. Ha pedig gyermekünknek gyűjtenénk, egy Babakötvény nyújt hosszú távú megtakarítási formát, ahol a hozam mindig az aktuális inflációt 3 százalékkal haladja meg.

Az időskori biztonság megteremtéséhez pedig egy önkéntes nyugdíjpénztár passzolhat, hiszen a befizetéseinket itt 20%-os támogatással honorálja az állam.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Bukhattál volna 5%-ot, helyette tele a zsebed!

2018. 06. 18.

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy vérengzés volt a hazai kötvénypiacon, egy befektetés tudott csak kiszámítható maradni, mégpedig a lakossági állampapírok. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is csettinthetnek elégedetten az állampapírok tulajdonosai....

Mutatjuk a 8 legjobban kereső focistát!

2018. 06. 16.

Nagy üzlet a sport és azon belül is a labdarúgás, hatalmas összegek fordulnak meg a sportágban és ebből persze nagyon sokat profitálnak a top játékosok. A Forbes összegyűjtötte, hogy ki...

Lakástakarék állandó jövedelem nélkül? Legyél résen!

2018. 06. 14.

„Jelenleg Angliában élek és dolgozok, ugyanakkor augusztusban költözök és szeretnék lakástakarékot kötni a félretett pénzemből. Értelemszerűen, ha hazaköltözök, akkor egy ideig nem lesz bejelentett munkám, mert van spórolt pénzem és...

Szemtelenül gyorsan közelít a baj a részvénypiac felé

2018. 06. 12.

A nyári uborkaszezonban hagyományosan meg szoktak szaporodni a baljós hangvételű hírek, különösen igaz ez a befektetési témát taglaló elemzésekre. Egy ilyet találtunk mi is a CNBC-n, ahol egy amerikai alapkezelő...

Blogajánló

  • alapblog

    180 ezer forint nettóért sem

    Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.