Ezt tartsd szem előtt a lakástakaréknál, ha nem akarod bukni az állami támogatást!

Ezt tartsd szem előtt a lakástakaréknál, ha nem akarod bukni az állami támogatást!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-20 Frissítve: 2021-08-06
 

A lakástakarékpénztár a lakáscélra takarékoskodók közt az egyik legnépszerűbb megtakarítási formának számít, ami nem is csoda, ha figyelembe vesszük a befizetésekre járó 30 százalékos állami támogatást. Azt viszont kevesen tudják, hogy könnyen hozhatja úgy az élet, hogy az állami támogatásnak csak egy töredékét tudjuk kihasználni. Éppen ezért cikkünkben összeszedtük, mire figyeljünk, hogy a befizetéseink után a nekünk járó állami támogatás teljes összegét megkapjuk.

Manapság már nagyon sokan ismerik a lakástakérpénztárakat, ami abból is nagyon jól látszik, hogy a megkötött szerződések száma már az 1,3 milliót is eléri. Nem véletlen ez a népszerűség, hiszen ma már keresve sem találunk olyan kedvező feltételeket nyújtó megtakarítási formát, mint a lakástakarék. Az egyedüli megkötés, hogy valamilyen lakáscélra fordítsuk a megtakarítást, ami az új, illetve használt lakásvásárlástól egészen a felújításig, korszerűsítésig, valamint extrém célok megvalósításáig szinte bármire költhető.

A lakástakarék esetében komoly előnnyel indulunk, mivel az állam minden befizetésünket 30 százalékos támogatással toldja meg. Így a lakástakarék révén 4 éves időtávon a legmagasabb 20 ezer forintos havi befizetéssel 10-12 százalékos garantált, adómentes hozamot is elérhetünk.

Mivel az ilyen lehetőségek kifejezetten korlátozottak manapság, azt lehet mondani, hogy nagy luxus lenne elszalasztani a lakástakarékkal járó állami támogatást. Van azért néhány buktató, amire nem árt figyelni, hiszen így a lehető legnagyobb összeget tudjuk összegyűjteni lakáscélunkra.

Ha ingyenesen szeretnél lakástakarékot nyitni, még most használd ki az alkalmat, ugyanis a Bankmonitor.hu akciója február 21-én lejár!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Hirdetés

    Hirdetés

    Erre kell figyelni, ha nem akarunk elesni az állami támogatástól

    Lakástakarékot már havi pár ezer forinttal is elindíthatunk, míg a plafont havi 20 ezer forint jelenti, amivel a maximális, évi 72 ezer forintos támogatás kiaknázható. Ráadásul az állami támogatás alanyi jogon jár és az év végén automatikusan jóváíródik, így nekünk a havi összeg befizetésén kívül nincs egyéb dolgunk.

    Azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnünk, hogy az állami támogatást maradéktalanul ki tudjuk használni a befizetéseink után.

    Összességében azt lehet mondani, hogy az a legfontosabb, hogy havi szinten rendszeresen fizessük a megtakarításunkat, mert így biztosan ki tudjuk használni a nekünk járó állami támogatást. Viszont könnyen megeshet, hogy nem tudjuk havonta teljesíteni a befizetést, hanem például csak negyedévente, vagy félévente vagyunk képesek egy nagyobb összeget befizetni (például egy év végi bónusz, vagy jutalom miatt). Ezt is minden további nélkül megtehetjük, mindösszesen nagyobb figyelmet követel meg tőlünk a befizetés időzítése.

    Az első dolog, amire mindenképp figyeljünk, hogy maradéktalanul teljesítsük az éves befizetésünket, mivel másképpen nem kapjuk meg a teljes támogatási összeget. Azonban az is nagyon sokat számít, hogy időben mikor fizetjük be a megtakarításunkat, mivel a lakástakarékok esetében az ún. 25 százalékos szabálynak meg kell felelnünk.

    Ez azt jelenti, hogy a lakástakarékba fizetett harmadik, illetve negyedik negyedévben elhelyezett összeg után járó állami támogatás nem haladhatja meg az adott évre járó támogatásunk 25 százalékát. Vagyis, ha az általunk befizetett összegre az éves állami támogatás 25 százalékánál nagyobb rész esne, azt elbukjuk. Egy havi 20 ezer forintos lakástakarék befizetést alapul véve ki is számítottuk, mikor eshetünk el a legtöbb állami támogatástól éves szinten.

    Így azt lehet mondani, hogy havi rendszeres befizetés esetén természetesen a teljes állami támogatást megkapjuk. Ha az első félév végéig teljesítjük az éves befizetésünk, akkor gond nélkül igénybe tudjuk venni az állami támogatást. Nagyobb problémába akkor ütközhetünk, ha rendszertelenül fizetünk be és a harmadik-negyedik negyedévre halogatjuk egy nagyobb összeg teljesítését. Egy havi 20 ezer forintos lakástakarékot figyelembe véve ekkor már jó pár ezer forintos támogatástól eshetünk el.

    Ugyanakkor még nagyobbat bukhatunk a támogatás összegéből, ha az év második felére, vagy az év végére időzítjük a befizetést. A mi példánkat alapul véve, ha az év utolsó hónapjában fizetünk, a 72 ezer forintos támogatásból már csak 18 ezret kapunk meg, vagyis 54 ezer forintot is veszítünk az állami támogatásból.

    Hirdetés
    Hirdetés