Betöltés

Ezzel a trükkel a 100 ezer euró feletti bankbetétedet is biztosíthatja az OBA

szerző: Argyelán József
2020-01-09

Az alacsony betéti kamatok ellenére még mindig van néhány előnye annak, hogy lekötjük pénzünk. Az egyik, hogy betétünk értékét egy független fél, az OBA – Országos Betétbiztosítási Alap – biztosítja. Ilyen védelmet a legtöbb megtakarítási formánál sajnos nem élvezhetünk. De az is kiderült vizsgálatunk során, hogy az sem mindegy, hol vezeted a számládat, mert a manapság oly népszerű fintech cégekre nem feltétlenül terjed ki az OBA biztosítása.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankbetét kalkulátorunk.

A lekötött és látra szóló betétek biztosítottak

Ugyan a betétek kamata – a jelenlegi piaci környezetből adódóan –  eléggé alacsony, de lekötött pénzünket egy független fél az OBA biztosítja. Így akár 100 ezer euró értékig kártalanítanak minket, amennyiben valami negatív dolog történne bankunkkal, betétünkkel. Az összeghatár forint értékét a kártalanítás megkezdését megelőző napon érvényes hivatalos MNB árfolyamon határozzák meg. További jó hír, hogy a biztosítás nem csak a befektetett tőkénkre, hanem annak kamatára is kiterjed, így a hozamot sem veszítjük el.

100 ezer eurót, vagy azzal egyenértékű forintot meghaladó lekötésnél viszont már csak a felső limitig terjed a kártalanítás. Ezen az sem segít, ha egy banknál több részletben kötjük le pénzünk, a kártalanítás ugyanis bankonként jár, és a limitösszeg megállapításánál figyelembe veszik a bankszámlán lévő látra szóló egyenlegünket is. Ha viszont pénzünket több banknál helyeztük el, akkor pénzintézetenként külön-külön érvényes a biztosítás maximális összege.

Ez a biztosítás azonban nem terjed ki számos más típusú befektetésre. Ha részvényt vásárlunk és a tőzsdén a papír értéke csökken, akkor mi veszteségesen tudnánk azt eladni. Ha egy vállalati kötvényt veszünk, és a cég nem tudja a vállalt határidőre kifizetni részünkre a kamatot, vagy a kötvény névértékét lejáratkor, akkor bizony nem fizet az OBA. Létezik olyan alap, mely ezeket a befektetéseket biztosítja, ez a Befektető-védelmi Alap (BEVA). Ez azonban nem fizet abban az esetben, ha megtakarításunk értéke csökken, mert az a mi kockázatunk.

Érvényes a Revolutnál elhelyezett pénzünkre az OBA védelme?

Vizsgálataink során felmerült a kérdés, hogy vajon a jelenleg oly népszerű alternatív és olcsó fizetési, átutalási módokat biztosító cégeknél – például a Revolutnál – elhelyezett pénzünkre kiterjed-e az OBA biztosítása? Az OBA honlapján elhelyezett tájékoztatás alapján a Revolut ltd. egy brit bejegyzésű cég, rá a brit előírások érvényesek. Az ott elhelyezett összeget a cégnek alacsony kockázatú eszközökben kell tartania, vagy külön biztosítást kell kötnie rá. Vagyis a cég megfelelő működése biztosítja ügyfelei pénzét, de azért harmadik fél nem vállal garanciát – se a OBA se más hasonló brit betétvédelmi alap.

Nem tudunk arról, hogy bármely magyarországi bank vagy a Revolut anyagi problémákkal küzdene, vagy nem az előírtaknak megfelelően működnének. Így arról sem, hogy az ott elhelyezett pénzösszeg bármilyen veszélyben lenne.

Amennyiben meg szeretnéd keresni a legkedvezőbb kamatozású betétet, akkor használd a Bankmonitor Betéti Kalkulátorát. Ha pedig a bankolási szokásaidban leginkább megfelelő bankszámla érdekelne, akkor lenti kalkulátorral megtalálhatod a számodra legolcsóbbat.

Bankszámla kalkulátor

Milyen bankszámlára van szükséged?
Ft
Ft
db
Ft
db
Legolcsóbb összköltség havonta
Havonta
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő találatot.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Kapcsolódó tartalmak

2020 a bankszámlák éve lesz?

2020. 01. 14.

Könnyen meglehet, hogy a idei év a bankszámlákról fog szólni. Több kapcsolódó szoláltatás felgyorsul, sőt olcsóbbá is válhat. Emellett minden magyart szembesíteni fognak azzal, hogy pontosan mennyit is költenek évente...

Blogajánló

 • alapblog

  Gyengül a forint, épülnek a gyárak

  Amikor a forint gyengülése előkerül, általában negatív felhanggal történik és részben érthető is: az importtermékek drágulnak, a fizetések leértékelődnek a külföldhöz képest.  Van azonban ennek... The post Gyengül a forint, épülnek a gyárak appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.