Betöltés
loading

Ezzel a trükkel a 100 ezer euró feletti bankbetétedet is biztosíthatja az OBA

Az alacsony betéti kamatok ellenére még mindig van néhány előnye annak, hogy lekötjük pénzünk. Az egyik, hogy betétünk értékét egy független fél, az OBA – Országos Betétbiztosítási Alap – biztosítja. Ilyen védelmet a legtöbb megtakarítási formánál sajnos nem élvezhetünk. De az is kiderült vizsgálatunk során, hogy az sem mindegy, hol vezeted a számládat, mert a manapság oly népszerű fintech cégekre nem feltétlenül terjed ki az OBA biztosítása.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankbetét kalkulátorunk.

A lekötött és látra szóló betétek biztosítottak

Ugyan a betétek kamata – a jelenlegi piaci környezetből adódóan –  eléggé alacsony, de lekötött pénzünket egy független fél az OBA biztosítja. Így akár 100 ezer euró értékig kártalanítanak minket, amennyiben valami negatív dolog történne bankunkkal, betétünkkel. Az összeghatár forint értékét a kártalanítás megkezdését megelőző napon érvényes hivatalos MNB árfolyamon határozzák meg. További jó hír, hogy a biztosítás nem csak a befektetett tőkénkre, hanem annak kamatára is kiterjed, így a hozamot sem veszítjük el.

100 ezer eurót, vagy azzal egyenértékű forintot meghaladó lekötésnél viszont már csak a felső limitig terjed a kártalanítás. Ezen az sem segít, ha egy banknál több részletben kötjük le pénzünk, a kártalanítás ugyanis bankonként jár, és a limitösszeg megállapításánál figyelembe veszik a bankszámlán lévő látra szóló egyenlegünket is. Ha viszont pénzünket több banknál helyeztük el, akkor pénzintézetenként külön-külön érvényes a biztosítás maximális összege.

Ez a biztosítás azonban nem terjed ki számos más típusú befektetésre. Ha részvényt vásárlunk és a tőzsdén a papír értéke csökken, akkor mi veszteségesen tudnánk azt eladni. Ha egy vállalati kötvényt veszünk, és a cég nem tudja a vállalt határidőre kifizetni részünkre a kamatot, vagy a kötvény névértékét lejáratkor, akkor bizony nem fizet az OBA. Létezik olyan alap, mely ezeket a befektetéseket biztosítja, ez a Befektető-védelmi Alap (BEVA). Ez azonban nem fizet abban az esetben, ha megtakarításunk értéke csökken, mert az a mi kockázatunk.

Érvényes a Revolutnál elhelyezett pénzünkre az OBA védelme?

Vizsgálataink során felmerült a kérdés, hogy vajon a jelenleg oly népszerű alternatív és olcsó fizetési, átutalási módokat biztosító cégeknél – például a Revolutnál – elhelyezett pénzünkre kiterjed-e az OBA biztosítása? Az OBA honlapján elhelyezett tájékoztatás alapján a Revolut ltd. egy brit bejegyzésű cég, rá a brit előírások érvényesek. Az ott elhelyezett összeget a cégnek alacsony kockázatú eszközökben kell tartania, vagy külön biztosítást kell kötnie rá. Vagyis a cég megfelelő működése biztosítja ügyfelei pénzét, de azért harmadik fél nem vállal garanciát – se a OBA se más hasonló brit betétvédelmi alap.

Nem tudunk arról, hogy bármely magyarországi bank vagy a Revolut anyagi problémákkal küzdene, vagy nem az előírtaknak megfelelően működnének. Így arról sem, hogy az ott elhelyezett pénzösszeg bármilyen veszélyben lenne.

Amennyiben meg szeretnéd keresni a legkedvezőbb kamatozású betétet, akkor használd a Bankmonitor Betéti Kalkulátorát. Ha pedig a bankolási szokásaidban leginkább megfelelő bankszámla érdekelne, akkor lenti kalkulátorral megtalálhatod a számodra legolcsóbbat.

Bankszámla kalkulátor
Milyen bankszámlára van szükséged?
Ft
Ft
db
Ft
db
Legolcsóbb összköltség havonta
Havonta
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő találatot.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Fontos könnyítés a CIB bankszámláknál!

Mivel a járványhelyzetben a napi pénzügyek intézése is más, illetve sajnos sokak jövedelmi helyzete is megváltozott, a CIB Bank most nem várja el azoktól az ügyfeleitől a kedvezményes számlavezetési díjak...

Ez most a 10 legolcsóbb bankszámla Magyarországon

Ebben a cikkben összegyűjtöttük, melyek most a legkedvezőbb bankszámlák a számtalan elérhető piaci ajánlat közül. Érdemes mindenkinek elolvasnia, mert aki okosan választ, az több tízezer forintot is nyerhet az évek...

Blogajánló
  • alapblog Örkény István: A borék (1948), részlet

    Örkény István: A borék (1948), részlet. Játszódik egy katonai kórházban Budapesten, 30-as évek. Várhegyi kórházparancsnok, Tordai őrmester   VÁRHEGYI Mi van itt, Tordai? Maga mondja... The post Örkény István: A borék (1948), részlet appeared first on alapblog.