Felesleges vállalkozói számlát nyitni, jobban járhatsz ezekkel!

Felesleges vállalkozói számlát nyitni, jobban járhatsz ezekkel!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-08 Frissítve: 2018-03-07
 

Gyakran belefutunk olyan esetekbe, amikor a vállalkozó abban a hitben van, hogy kötelező vállalkozói számlát nyitnia. Sokszor azonban elég egy sima lakossági számla, amihez megmutatunk pár lehetőséget is!

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

A vállalkozói – hivatalos nevén pénzforgalmi – számla arra szolgál, hogy a számlatulajdonos gazdasági tevékenysége során felmerülő pénzügyi tranzakcióit azon keresztül bonyolítsa. A legtöbb esetben nem választás kérdése, hogy pénzforgalmi számlát nyit-e vagy sem, hanem jogszabály előírása alapján kötelező. Minden esetben vállalkozói számlát kell nyitnia

  • a jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságoknak:
    1. közkereseti társaság,
    2. betéti társaság,
    3. korlátolt felelősségű társaság,
    4. részvénytársaság,
  • ÁFA fizetésre kötelezett egyéni vállalkozónak,
  • valamint ÁFA fizetésre kötelezett magánszemélynek is.

Magyarul, ha az egyéni vállalkozó nem ÁFA-s, akkor számára nem kötelező pénzforgalmi számlát nyitni, azaz választhat a lakossági bankszámlák közül. Fontos, hogy nem azon múlik, hogy valaki KATA szerint adózik-e vagy sem, tehát köteles vállalkozói számlanyitásra például a KATA-s Bt is, mert a fentebbi felsorolásban van.

Hirdetés

Hirdetés

Honnan tudom meg, hogy ÁFA-s vállalkozó vagyok-e?

Meg kell kérdezni a könyvelőt. Első ránézésre nem feltétlen dönthető el egyértelműen a kérdés, így szakemberrel kell egyeztetni, ha bizonytalanság van!

Akinek nem muszáj céges számlát nyitnia, az időt, energiát és akár pénzt is spórolhat. Egy vállalkozói számlanyitás során számos dokumentumra szükség van, míg a lakosság esetében csak a személyes okmányok szükségesek a procedúrához. Emellett jóval olcsóbb megoldást is találhatunk, mivel a céges ajánlatok lényegesen drágábbak lehetnek, mint a lakosság számára elérhető ajánlatok.

De minden esetben a saját számlahasználati szokásokon múlik, hogy melyik számla a legolcsóbb! Egy kollégánk vállalkozásának és számlaforgalmának példáján keresztül megmutatjuk, hogy mely lakossági bankszámlák milyen költség mellett érhetők el.

A szórás igen nagy: a kétéves átlagköltség havi szinten 339 és 2 441 Ft között mozog!

Lehet-e hátránya annak, ha a vállalkozó nem nyit vállalkozói számlát?

Sajnos igen! Ha valakinek nem kötelező ugyan céges számlát vezetnie, érdemes mégis amellett dönteni, amennyiben céges hitelt is szeretne felvenni. Vállalkozói hitelfelvétel esetén ugyanis a hitelminősítést ellehetetleníti, amennyiben a vállalkozási tevékenységgel kapcsolatos, valamint a magánpénzek forgalma összemosódik. Ez azt jelenti, hogy vállalkozói számlamúlt nélkül nem lehetséges vállalkozói kölcsönhöz jutni.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék
Hirdetés