loading

Felesleges vállalkozói számlát nyitni, jobban járhatsz ezekkel!

Nagy Ildikó
szerző: Nagy Ildikó

Gyakran belefutunk olyan esetekbe, amikor a vállalkozó abban a hitben van, hogy kötelező vállalkozói számlát nyitnia. Sokszor azonban elég egy sima lakossági számla, amihez megmutatunk pár lehetőséget is!

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

A vállalkozói – hivatalos nevén pénzforgalmi – számla arra szolgál, hogy a számlatulajdonos gazdasági tevékenysége során felmerülő pénzügyi tranzakcióit azon keresztül bonyolítsa. A legtöbb esetben nem választás kérdése, hogy pénzforgalmi számlát nyit-e vagy sem, hanem jogszabály előírása alapján kötelező. Minden esetben vállalkozói számlát kell nyitnia

 • a jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságoknak:
  1. közkereseti társaság,
  2. betéti társaság,
  3. korlátolt felelősségű társaság,
  4. részvénytársaság,
 • ÁFA fizetésre kötelezett egyéni vállalkozónak,
 • valamint ÁFA fizetésre kötelezett magánszemélynek is.

Magyarul, ha az egyéni vállalkozó nem ÁFA-s, akkor számára nem kötelező pénzforgalmi számlát nyitni, azaz választhat a lakossági bankszámlák közül. Fontos, hogy nem azon múlik, hogy valaki KATA szerint adózik-e vagy sem, tehát köteles vállalkozói számlanyitásra például a KATA-s Bt is, mert a fentebbi felsorolásban van.

Honnan tudom meg, hogy ÁFA-s vállalkozó vagyok-e?

Meg kell kérdezni a könyvelőt. Első ránézésre nem feltétlen dönthető el egyértelműen a kérdés, így szakemberrel kell egyeztetni, ha bizonytalanság van!

Akinek nem muszáj céges számlát nyitnia, az időt, energiát és akár pénzt is spórolhat. Egy vállalkozói számlanyitás során számos dokumentumra szükség van, míg a lakosság esetében csak a személyes okmányok szükségesek a procedúrához. Emellett jóval olcsóbb megoldást is találhatunk, mivel a céges ajánlatok lényegesen drágábbak lehetnek, mint a lakosság számára elérhető ajánlatok.

De minden esetben a saját számlahasználati szokásokon múlik, hogy melyik számla a legolcsóbb! Egy kollégánk vállalkozásának és számlaforgalmának példáján keresztül megmutatjuk, hogy mely lakossági bankszámlák milyen költség mellett érhetők el.

A szórás igen nagy: a kétéves átlagköltség havi szinten 339 és 2 441 Ft között mozog!

Lehet-e hátránya annak, ha a vállalkozó nem nyit vállalkozói számlát?

Sajnos igen! Ha valakinek nem kötelező ugyan céges számlát vezetnie, érdemes mégis amellett dönteni, amennyiben céges hitelt is szeretne felvenni. Vállalkozói hitelfelvétel esetén ugyanis a hitelminősítést ellehetetleníti, amennyiben a vállalkozási tevékenységgel kapcsolatos, valamint a magánpénzek forgalma összemosódik. Ez azt jelenti, hogy vállalkozói számlamúlt nélkül nem lehetséges vállalkozói kölcsönhöz jutni.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék:
15 Hozzászólás
 1. Varga Mihály

  Kérdés
  Házastárs lehet-e vállalkozói számla társtulajdonosa? /ő nem vállalkozó/

  1. Sándorfi Balázs
   Sándorfi Balázs

   A jogszabályi változások meglehetősen nehézzé tették a társtulajdonosi státusz kezelését bankszámlák esetében… a gyakorlat bank és bank között eltérő lehet.. érdemes átgondolni, hogy szimplán egy társkártya biztosítása elegendő lehet-e (ez egyszerűbben kezelhető)

 2. Lorenzo

  Bt-m van, KATAs vagyok. A vállalati bankszámla mellet kötelező lakossági számlát is nyitnom? Nem tuidok mindent a vállakozási számlámmal, ill bankkártyával intézni?

  Üdv
  Lorenzo

  1. Sándorfi Balázs
   Sándorfi Balázs

   Bt esetében célszerűbb az elkülönített lakossági és vállalkozói számla. Egyéni vállalkozás esetén sokkal élhetőbb az egy számlán keresztüli pénzügyi élet

 3. Krisz

  Tisztelt Bankmonitor,

  2 kérdésem lenne Önökhöz:
  -van-e lehetőségem CIB ECO bankszámlát nyitni vállakozóként is? Nekem már van egy ugyanilyen számlám csak azt magánszemélyként kötöttem/használom.
  -milyen dokumentumokat kell beszerezzek hozzá?

  Köszönöm.
  Krisz

  1. Sándorfi Balázs
   Sándorfi Balázs

   Kedves Krisz!
   Abban az esetben ha a vállalkozó adószámának a kötőjel közötti jelölőszáma „1”-es, használhat magánszemélyeknek meghirdetett számlaszámot. Amennyiben Ön ilyen adószámmal rendelkezik, nincs jogszabályi ütközés a számla használatában, de minden esetben egyeztessen a könyvelőjével is.

   Kedvezményes CIB ECO igénybevétel:
   Az Ön esetében, mivel már rendelkezik egy CIB ECO bankszámlával, már nem nyithat kedvezményes számlaszámot, mivel ez kizáró feltételek között szerepel.

 4. xxeras

  Két tagú családban eddig 1 db lakossági számlát használtunk, ami a férjem nevén van. Szeptembertől én alanyi áfamentes KATA-s egyéni vállalkozó leszek, két helyről fogok megbízási díjat kapni. A kérdésem az lenne Önhöz, hogy lehetséges-e ugyanezen a számlán belül “alá nyitva”, elkülönülten egy külön számlát létrehozni nekem is? Vagy, mivel a lakossági számla a férjem nevén van, nekem nyitnom kell egy másik számlát azért, hogy az a saját nevemen fusson?
  Előre is köszönöm a válaszát!

  1. Nagy Ildikó
   Nagy Ildikó

   Kedves xxeras,
   Amennyiben tud egyáltalán a bank alszámlát kezelni a folyószámlához, az is a férje nevén lesz. Ráadásul ezek az “alszámlák” jellemzően nem teljes körű folyószámlák, hanem csak korlátozott tranzakciókat lehet rajta végrehatjani (pl. csak megtakarítások kezelésére szolgálnak és emiatt egy-egy átutalás vagy nem is lehetséges, vagy nagyon drága). Tehát Önnek célszerű lenne saját számlát nyitni.

 5. Alexandra

  Tisztelt Bankmonitor,

  KATA-s egyéni vállalkozóként jelenlegi munkám szükségessé tette, hogy vállalkozói számlát nyissak.

  A kérdésem az lenne, hogy a vállalkozói számlára érkező bevételt – azaz vállalkozói munkám után járó bevételt – a magán lakossági folyószámlámra átutalhatom-e?
  Ha átutalhatom, milyen jogcímen, és bármilyen plusz fizetési és lejelentési kötelezettséget kell-e majd tennem az adóhatóság felé?

  Előre is nagyon szépen köszönöm szíves válaszát!

  Üdvözlettel:
  Alexandra

  1. Singer Zoltán

   Kedves Alexandra! Ha ÁFA-körbe tartozó vállalkozó, akkor nem vezetheti át a pénzt. Más esetben kérdezze meg a NAV-ot vagy a könyvelőjét!

   1. MZsolt

    Elnézést, de nem értem. A saját pénzt nem utalhatom oda ahova akarom?

 6. Ferenc

  Tisztelt Bankmonitor!

  KATÁ-s egyéni vállalkozó leszek, alanyi adómentes, EU-s adószámmal, mert külföldi cégeknek is állítok ki számlát 0%-os ÁFÁ-val. A következő kérdéseim lennének:
  1. Ebben az esetben elegendő egy lakossági devizaszámla, vagy vállalkozói kell?
  2. Hallottam olyat, hogy lakossági számlát pénzforgalmi számlává lehet tenni. Ha létezik ilyen, akkor lakossági devizaszámlát is azzá lehet tenni? És egy ilyen számla elegendő?
  3. Ha mindenképpen vállalkozói számla kell, akkor muszáj annak devizaszámlának lennie, ha euróban érkezik a pénz?

  1. Singer Zoltán

   Kedves Ferenc!

   Válaszok a kérdéseire:
   1. A külföldre történő értékesítés speciális eset, ezért kérjük kérdezze meg a NAV-ot, hogy az Ön tevékenységi körében megengedett-e a lakossági számlavezetés!
   2. A második kérdése nem egyértelmű. A bankok nem engedik a lakossági számláról a vállalkozói számlára (pénzforgalmi számla) történő átszerződést. Azonban bizonyos alanyi adómentes tevékenységi körökben lehet a lakossági számlát egyéni vállalkozói célokra is használni.
   3. Nem szükséges devizaszámlának lennie, mivel a bank átváltja az érkező pénzt forintra, de csak devizavételi árfolyamon.

 7. M. György

  Tisztelt Bankmonitor Szakértők,

  Ha jól értem, KATA-s, alanyi áfamentes egyéni vállalkozóként használhatom a saját lakossági bankszámlámat, azaz az ügyfél oda utalhatja az ellenértéket és onnan fizethetem a KATA, IPA, kamarai tagságot (e.v.-i fizetendőket)?
  Előre is köszönöm a választ!

  1. Singer Zoltán

   Kedves György! Alapjában véve igen, de kérdezze meg a NAV-ban, hogy az Ön tevékenységi körében is megengedett-e ez az eljárás! Azért ez a válaszom, mert vannak olyan tevékenységek, melyek kivételt jelentenek a szabály alól.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!