Betöltés

Félmilliót bukhatsz az ingyenes bankszámlával a lakáshiteleden!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-05-03

Március óta bárki nyithat ingyenes számlát a jelzáloghitele törlesztésére. Aki azonban ezt a számlát választja, a legtöbb banknál nem tudja igénybe venni a lakáshitelhez járó díj-, és kamatkedvezményeket. Ha osztunk-szorzunk, az ingyenes bankszámla választása ráfizetéses lesz: Egy 7 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztőrészlete több mint 2 ezer forinttal lesz drágább! De ez még nem minden, a hitelfelvételhez kapcsolódó induló költségek akár a négyszeresére is rúghatnak!

Kedvező is meg nem is az ingyenes hiteltörlesztési számla

A bankoknak idén március 21-től kötelező biztosítani a felvett hitelek törlesztéséhez ingyenes, 0 Ft-tal fenntartható bankszámlát is. Időközben szép lassan körvonalazódott, hogy a gyakorlatban milyen hiteltörlesztési számlákat kínálnak a bankok az ügyfeleknek:

 • az egyik eset, hogy a banknál eleve van egy olyan „normál” bankszámla, amelynek feltétel nélkül 0 Ft a havi számlavezetési díja (persze ha utalást, vagy egyéb tranzakciót végez a számlán, annak lehet tranzakciós költsége). A normál itt azt jelenti, hogy az adós hiteltörlesztésre is használhatja, valamint jövedelme is érkezhet erre a számlára, azaz egy teljesen átlagos bankszámlával rendelkezik,
 • a másik eset, hogy az ingyenes bankszámla csak egy úgynevezett technika számla, azaz semmi másra nem lehet használni, csak és kizárólag a törlesztőrészletek befizetésére.

Az ingyenes hiteltörlesztési számla legnagyobb hátránya, hogy ha a hitelfelvevő ezt igényli egy teljes körű (normál) bankszámla helyett, akkor nem veheti igénybe a lakáshitelhez kapcsolódó díj-, és kamatkedvezményeket. Ezáltal átlagosan havonta több, mint 2 ezer forinttal drágább megoldást kap.

(A nagyobb kép érdekében kattints a képre!)

A havi törlesztőrészlet extrém esetben 6 ezer Ft-tal is magasabb lehet!

Azoknál a bankoknál, amelyeknél az ingyenes bankszámlára nem érkezhet jövedelem, a hitelfelvevő nem tudja érvényesíteni a kamatkedvezményeket sem, amelyek a jövedelem bankhoz irányítása miatt járnának. Találunk olyan hitelkonstrukciót, amely így havonta 6 ezer Ft-tal lesz drágább az átlagos, 7 millió Ft-os 20 éves futamidejű lakáshitelek között. Ez 15%-kal magasabb havi törlesztőt jelent, ami körülbelül egy 2%pontos kamatemelkedésnek felel meg!

Az aktuális lakáshitel ajánlatokat az alábbi kalkulátorral nézheted meg!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A lakáshitel induló költsége majdnem négyszeresére is emelkedhet!

Bizonyos bankoknál még az induló díjakra (értékbecslés, tulajdoni lapok, folyósítási jutalék, stb.) meghirdetett kedvezmények sem járnak az ingyenes törlesztési számlát választó ügyfeleknek, így magasabb induló költséggel kell számolniuk a hitel felvételekor.

Megéri teljes körű bankszámlát választani a hitelt nyújtó banknál

A táblázatban szereplő bankoknál havi 2 000 Ft-ra jön ki átlagosan az a veszteség, ami azért éri a hitelfelvevőt, mert az ingyenes bankszámlát választja. A hitel felvételekor érdemes tehát ezen bankoknál megvizsgálni, milyen költség mellett biztosítanak olyan számlát, amelyre jövedelem is érkezhet, és amelyhez még a lakáshitel akciókat is igénybe lehet venni. A felsorolt bankoknál egyébként egytől-egyik találunk olyan számlát, amely 2 000 Ft alatti fenntartási költséggel érhető el aktív használat esetén.  

A megfelelő bankszámlát már a hitelfelvétel előtt ki kell választani

Nem csak a fentiek miatt érdemes előre feltérképezni a lakáshitelt nyújtó bank nem ingyenes bankszámla ajánlatait. Előfordul ugyanis olyan hitelhez kapcsolódó díjkedvezmény, amely az adott banknál a nem ingyenes számlák közül is csak egy meghatározott számlacsomag választása esetén érvényes.

Ráadásul azt is előírják, hogy a hitel futamideje alatt meddig kell ezt fenntartani. Ellenkező esetben, azaz ha a számla az előírt határidő előtt megszűnik, vagy bankszámlacsomagot vált az adós, akkor a kezdetben lakáshitel kapcsán elengedett díjakat vissza kell fizetnie.

Ha ilyen, konkrétan meghatározott számlacsomaghoz van kötve egy-egy lakáshitel díjkedvezmény, mindenképpen érdemes kiszámolni, mekkora a tényleges díjkedvezmény, és hogy a megszabott számlacsomag 10-20 évig történő fenntartása milyen kiadást jelent majd. Ennek ismeretében lehet csak eldönteni, milyen kötöttségeket érdemes vállalni egy-egy kedvezményért.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Egészséges paranoia

  A Walmart főnökének mobilháttérképe az elmúlt évtizedek legnagyobb kiskereskedő cégeinek listájával. Egészséges paranoia, mert a cégek-jönnek mennek a versenyben, aki pár évtizede a topon volt,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.