Betöltés

Félni, vagy nem félni? A lakáshitelesek dilemmája

szerző: Bankmonitor
2016-07-04

Az új folyósítású lakáshitelek fele magas kamatkockázatú. Nem véletlenül, hiszen a legolcsóbb, de éven belül akár többször is változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete 25%-kal alacsonyabb, mint a teljes futamidő alatt rögzített kamatozású kölcsöné. Azonban mindössze 3,5%-os kamatemelkedés elegendő ahhoz, hogy forduljon a kocka. A jelenleg rendkívül alacsony kamatkörnyezet egy soha vissza nem térő alkalmat kínál a hitelfelvevőknek, hogy hosszú távra rögzítsék a törlesztőrészletüket, így mérsékelve a lakáshitelek legjelentősebb rizikó faktorát, a kamatkockázatot.

2011-ben még 4 hitelfelvevőből 3 rövid kamatperiódusú, azaz éven belül változó kamatozású lakáshitelt vett fel. Az alapkamat három lépcsős csökkenésének köszönhetően drasztikusan esett ezen hitelek törlesztőrészlete, így eddig nagyon jól járt az, akinek hitele gyakran átárazódott, azaz magas kamatkockázatú. A kamatok mélyrepülésének másik pozitív következménye, hogy egyre inkább megfizethetővé vált a hosszú távon kiszámítható lakáshitel is, így mára többségbe kerültek a biztonságosabb hitel hívei.

Kamatperiodus_megoszlas_20160630

Ezt a kedvező irányú eltolódást a bankok sem nézték ölbe tett kézzel, a hosszú kamatperiódusú hitelek népszerűsége a bankok kínálatán is visszatükröződik. Az elmúlt két évben duplájára nőtt azon bankok száma, amelyeknél elérhető a biztonságosabb lakáshitel, azaz 10-ből már 8 nagybank kínál több évre fix kamatot.

Nagybankok_20160630

A bankok ajánlatai között egy átlagos, 20 évre felvett 8 millió forintos lakáshitel törlesztőrészlete 48 ezer forint a legolcsóbb 1 éves kamatperiódus választása esetén. Ezzel szemben a futamidő alatt végig fix kölcsön havi részlete 63 ezer forint. A legkockázatosabb és a legbiztonságosabb hitel havi kiadása között 15 ezer forint a különbség, ez a kiszámíthatóság ára.

Törlesztő_20160630

Az elérhető kondíciókat minden esetben jelentősen befolyásolja a hitelfelvevő jövedelmének nagysága, valamint a hitel összegének és az ingatlan értékének az aránya. Az aktuális piaci kínálat áttekintéséhez használd az alábbi kalkulátort!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Hogy rövid vagy hosszú kamatperiódust érdemes választani, az minden esetben csak utólag derül ki, mivel nem ismerjük előre a kamatok változását. Ami viszont biztos, hogy az elmúlt 20 évben 18-szor emelt kamatot a jegybank. Az egyszeri emelés legkisebb mértéke 0,25%, míg a legnagyobb értéke 3% volt. Ennek fényében érdemes figyelembe venni azt, hogy kamatperiódustól függően már 1-4% kamatemelkedés elegendő ahhoz, hogy a korábban olcsóbb hitel törlesztőrészlete megegyezzen a végig fix kamatozású hitelével.

Kamatemelkedés_20160630

Ebben a rendkívül alacsony kamatkörnyezetben célszerű megfontolni a hosszabb időre rögzített kamatozású lakáshiteleket, hiszen nagy valószínűséggel innen már csak felfele vezet az út. Ezt támogatja az is, hogy a jövedelemarányos törlesztőrészlet megállapításakor kedvezőbb elbírálás alá eshetnek a legalább 5 éves kamatperiódussal bíró hitelek, ami javíthatja a lakáshitel igénylő hitelképességet.

Egy alternatív megoldás lehet az is, hogyha az adós egy olcsóbb hitel mellé lakástakarékpénztári megtakarítást nyit. A lakástakarékban gyűjtött pénzre a kamat mellett 30%-os állami támogatás is jár, így 4 év alatt, havi 20 ezer forintos befizetés esetén a megtakarítási számla egyenlege 1,2-1,3 millió forintra nő. Az itt felhalmozott pénz lakáshitel előtörlesztésére is felhasználható: csökken a hitel tőketartozása, így alacsonyabb lesz a törlesztőrészlet, ezáltal indirekt módon ellensúlyozható a kamatemelkedés.

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 hír, amiről lemaradhattál a héten, ha lakást vásárolnál

2019. 11. 10.

Az ingatlanvásárlás egy család életében általában a legnagyobb értékű tranzakció, ezért nagyon fontos a pénzügyileg jó döntés meghozatala, különösen, ha hitelfinanszírozással történik a vétel. A jó döntéshez adtunk a héten...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.