loading

Felújítási támogatás: összegyűjtöttük a veszélyhelyzet alatti könnyítéseket

Az otthonfelújítási támogatás 2021. januárjától – akkor már érvényben voltak a járvány miatti rendkívüli intézkedések – lehet igényelni. Ettől függetlenül a veszélyhelyzet idejére számos előírással kapcsolatban átmeneti könnyítéseket léptettek életbe.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakásfelújítási támogatás az idei év egyik sláger termékének ígérkezik. Ez nem meglepő, hiszen a gyermeket nevelő szülők otthonuk korszerűsítésére kaphatnak támogatást: a munkálatok költségének a felét, legfeljebb 3 millió forintot utólag visszakaphatnak. A támogatást már a járvány kitörése után, a veszélyhelyzet kihirdetését követően indították el, ettől függetlenül a jelenlegi időszakban egyes feltételekre könnyítéseket léptettek életbe.

1. Meghosszabbították a támogatás igénylési határidejét

Alapvetően a támogatást 2022. december végéig lehet megigényelni. Emellett fontos, hogy az utolsó számla megfizetését követően 60 napunk van beadni a kérelmet a Magyar államkincstárhoz.

Jelenleg azonban ezt a határidőt nem veszik ilyen szigorúan: ha a veszélyhelyzet időszaka alatt járna le a határidő, akkor beadható a kérelem egészen a rendkívüli időszak lejártát követő 30. napig.

A veszélyhelyzet a jelenleg érvényben lévő törvény alapján május 23-án járna le. Ugyanakkor benyújtották a parlament felé a jogszabály módosítását, amely alapján a rendkívüli intézkedéseket meghosszabbítanák. (A módosítás alapján a veszélyhelyzet az őszi parlamenti ülésszak első ülését követő 15. napjáig fennmaradna.)

Vagyis jelenleg nem kell feltétlenül a munkálatok kifizetését követő két hónapon belül mindenképpen megigényelni a támogatást. Ha az új módosítás életbe lép, akkor a határidő akár őszig is kitolódhat.

2. Igazolás a gyermek megszületéséről

Az otthonfelújítási támogatást csak meglévő gyermek után lehet igénybe venni. Fontos azonban, hogy a terhesség 12. hetét betöltött magzat már meglévő gyermeknek minősül.

Ha magzatra szeretnénk igénybe venni a támogatást, akkor utólag születési anyakönyvi kivonat bemutatásával igazolni szükséges azt, hogy a baba megszületett. A dokumentum bemutatására a születést követően 60 napja van az igénylőknek.

Ha a határidő a veszélyhelyzet alatt járna le, akkor a rendkívüli intézkedések kivezetését követő 30. napig bemutatható a dokumentum. Vagyis jelen állapot szerint akár őszig is lehetőség lesz a születési anyakönyvi kivonat utólagos bemutatására.

3. A hiánypótlási határidő is kitolódik

A támogatás elbírálása során – ha nem áll rendelkezésre minden dokumentum -, hiánypótlást kérhet a Magyar Államkincstár. Ekkor az igénylőnek be kell nyújtania a hiányzó, vagy nem megfelelően kiállított dokumentumok megfelelő, új verzióját. A hiányzó dokumentumok pótlására 30 napja van az igénylőnek.

Ezt a harminc napos határidőt is meghosszabbították: a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig lehet teljesíteni a hiánypótlást, amennyiben a vészhelyzet alatt járna le az eredetileg előírt 30 napos határidő.

4. A Tb-igazolás határidejét meghosszabbítják

A minimum egy éves Tb-jogviszony feltétele a támogatás igénylésének. Erről alapesetben – munkaviszony, vállalkozói múlt – nem szükséges igazolás, elég nyilatkozni róla. Ugyanakkor nyugdíj melletti munkaviszony, vállalkozói múlt alátámasztására 30 napnál nem régebbi igazolás szükséges.

Ha a 30 napos határidő a vészhelyzet alatt járna le, akkor annak érvényességét meghosszabbítják a veszélyhelyzet lejáratát követő 30. napig.

5. 30 napnál hosszabb megszakítás is lehet a Tb-jogviszonyban

Az egy éves folyamatos Tb-jogviszonyban legfeljebb összesen 30 napos megszakítás lehet. Elfogadható például, ha két munkahelye volt valakinek az elmúlt egy évben, amennyiben a két munkahely között – munkanélküli időszak – legfeljebb 30 nap volt.

Átmenetileg nem számít a munka nélkül töltött idő hossza, amennyiben valaki  a veszélyhelyzet alatt – vagy az azt követő 30 napon belül – veszítette el az állását, de a veszélyhelyzet végét követő 90. napig új állást talál.

Folytonosnak tekinthető a jogviszony akkor is, ha például valaki tavaly decemberben veszítette el az állását, majd idén nyáron talál ismét munkát.

6. A veszélyhelyzet alatt munka nélkül töltött idő egy része is beleszámíthat a folyamatos Tb-jogviszonyba

A munka nélkül töltött idő hossza nem számít, ha a vészhelyzet alatt – vagy azt követő 30 napon belül – veszíti el valaki az állását, de a veszélyhelyzet lejártát követő 90. napig új állást talál.

Ebben az esetben ráadásul a veszélyhelyzet alatt munka nélkül töltött idő – legfeljebb 180 nap – beleszámít az egy éves jogviszonyba. Ha például fél év munkaviszony után elveszítettük az állásunkat tavaly decemberben, majd idén júliusban találnánk új munkahelyet, akkor a veszélyhelyzetből 180 nap beleszámítana a Tb-jogviszonyba. Ez azt jelenti, hogy az új munka kezdetekor már gyakorlatilag teljesítjük is a támogatáshoz elvárt egy éves jogviszonyt. (Természetesen ehhez az is szükséges, hogy a veszélyhelyzet hosszabbításáról szóló törvénymódosítást elfogadják.)

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2021-től?

 • CSOK támogatás
 • CSOK-hitel
 • ÁFA kedvezmény
 • Illetékmentesség
 • Felújítási támogatás
 • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy kalkuláltál!

A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!

Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Kapcsolódó tartalmak
Fizesse törlesztődet a munkahelyed! Újabb részletek

Folyamatos az érdeklődés a munkáltatók által adómentesen nyújtható támogatással kapcsolatban. Kezd tisztulni a kép, de még mindig vannak nyitott kérdések. Összegyűjtöttük ezeket és azt is elmondjuk, mire kell különösen figyelni.

Blogajánló
 • alapblog Durran a SPAC buborék?- De buborék ez egyáltalán?

  Reneszánszukat élik napjainkban a „biankó csekk cégek” utódjaiként ismert SPAC-ok, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban, egy újabb buboréktól tartanak. Az egymillió dolláros kérdés viszont az,...

 • KonyhaKontrolling Ha az interneten azt mondták, biztos igaz!

  Azt már tudjátok, hogy a könnyű pénz mindig is érdekelt. Az interneten járva pedig rendszeresen botlok bele a legnagyobb (ön-) átverésekbe (na jó, keresem őket). Benne vagyok különféle csoportokban, de lassan már a legnagyobb hirdetőportálok is megtanulják, hogy mit kell nekem mutatni. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre Tovább olvasom "Ha az interneten...

 • Haszon.hu Itt a lista, jelen állás szerint így alakul a nyári fesztiválszezon

  A Sziget Fesztivál szervezői hivatalosan is bejelentették, hogy a járvány miatt idén is elmarad a rendezvénysorozat. A VOLT Fesztivált és a Balaton Soundot már korábban lefújták. A hvg.hu összegyűjtötte, hogy a jelenlegi állás szerint hogyan alakul a nyári fesztiválszezon. A listán sok a bizonytalanság, de az összesítéséből kiderül, hogy mi az, ami már biztosan elmarad, mi az, ami megmarad, illetve...