loading

Felvehetünk lakáshitelt vagy személyi kölcsönt a párunk bevonása nélkül?

Lakáshitel felvétele esetén kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy a párok közösen vállalják ezt a terhet, hiszen a hitelből vásárolt ingatlant is együtt fogják használni. Előfordulhat azonban, hogy az élethelyzetből adódóan az egyik fél egyedül szeretne jelzáloghitelhez jutni, a házastársa/élettársa bevonása nélkül. Van-e erre lehetőség egyáltalán? Ha igen, akkor milyen módon, és mi mindent kell ehhez teljesíteni? Most ennek jártunk utána.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Milyen előnye van a közös hitelfelvételnek?

Egy lakáshitel felvétele – jelentős összegű kölcsön esetén különösen – komoly és hosszú távú elköteleződést jelent a bank felé. Éppen ezért mind az adós, mind a bank érdekeinek védelmében létezik a jövedelemarányos törlesztő-részlet mutató (JTM) limitje: ez azt korlátozza, hogy a hitelfelvevők milyen mértékben adósodhatnak el a jövedelmükhöz képest. Az együttes igénylés legnagyobb előnye, hogy mindkét fél jövedelme figyelembe vehető a hitelbírálat során. Ezáltal nagyobb összegű hitelt is megkaphatnak, vagy akár ugyanazt az összeget kedvezőbb feltételekkel.

Kapható-e lakáshitel a házastárs bevonása nélkül?

A fenti előnyök ellenére előfordulhat, hogy az élethelyzetből adódóan az egyik fél egyedül szeretne hitelt felvenni. Fontos tudni, hogy a családjogi törvény értelmében a házasságkötéssel ún. „vagyonközösség” jön létre a felek között. A közös vagyonba minden vagyontárgy beletartozik, melyet a házastársak külön-külön vagy együttesen a kapcsolat ideje alatt szereztek. Mivel egy ingatlanvásárlás hatással van a közös vagyon alakulására, ezért a házastársak/élettársak alapesetben kötelező jelleggel adóstársakká válnak egy jelzáloghitel felvételekor. Gyakran előfordul továbbá, hogy a puszta anyagi okok is közös hiteligénylés mellett szólnak, mert egyetlen jövedelemre a család nem kaphatná meg a szükséges összeget.

Hogyan lehet mégis külön igényelni lakáshitelt?

Az egyik leggyakoribb ok, ami miatt a pár egyik tagja mégis egyedül szeretne lakáshitelhez jutni, az szokott lenni, hogy a másik tag negatív státusszal szerepel a KHR-listán. Ez azt jelenti, hogy van olyan tartozása, amelyet nem törlesztett kellő megbízhatósággal a bank felé, és ekkor a bankok nem hajlandók újabb hitelt folyósítani a számára. Ilyen helyzetekre nyújthat megoldást az ún. „vagyonjogi megállapodás”, melyet a pár tagjai kötnek egymással. Ebben a felek felülírhatják a vagyonközösséget és kijelenthetik, hogy a megvenni kívánt ingatlan kizárólag az egyik fél tulajdonát képezi majd, ő egyedül lesz felelős a hitel törlesztéséért is.

Hogyan készíthetünk vagyonjogi megállapodást?

Az ilyen típusú szerződésekre tartalmi és a formai követelmények is vonatkoznak.

Mindenképp szerepelnie kell benne a következőknek:
– a hitel fedezetéül szolgáló ingatlan a pár egyik tagjának kizárólagos tulajdona lesz,
– a kölcsönbe be nem vont tag semmilyen igényt nem fog arra formálni,
–  az adós a tartozást egyedül fogja törleszteni a saját külön vagyonából.

Ahhoz, hogy a megállapodás a bank előtt is megállja a helyét, az illetékes közjegyzőnek kell azt okiratba foglalnia, és be kell jegyeztetni a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába.

Milyen esetekben nem működik a vagyonjogi megállapodás?

Bár egy ilyen szerződés sok esetben jó megoldást jelenthet, mégis előfordul, hogy ez sem segít a helyzeten. Például hiába köttetik ilyen megállapodás, mert a legtöbb bank ettől függetlenül ellenőrzi a hitelben nem szereplő felet is, és ha ő negatív KHR-es, akkor elutasítják a kérelmet. (A már elrendezett hitelmulasztás annak teljesítése után 1 évvel tűnik el a nyilvántartó rendszerből.) Továbbá, ha az egyedüli adós nem fizetné a hitelt, akkor a vagyonjogi megállapodás ellenére teljes mértékben végrehajtásra kerülhetnek a közös tulajdonú ingóságok is – tehát azoknak nem csak az adóst megillető része.

Személyi kölcsönöknél is kötelező egy adóstárs bevonása?

Nem, ebben az esetben alapvetően nincs ilyen szabályzás, mivel a személyi kölcsönök ingatlanfedezet nélkül igényelhetők, tehát csupán az adós jövedelme jelenti a hitel fedezetét. Amennyiben az egyik fél jövedelme önállóan is elegendő a személyi kölcsön folyósításához, akkor nem muszáj bevonni a házastársat/élettársat adóstársként. Amennyiben a kívánt hitelösszeg nagyobb annál, mint amennyit az adós biztonsággal tudna törleszteni, akkor a bank elvárja, hogy legyen bevonva egy adóstárs is, aki általában a házastárs/élettárs szokott lenni. Továbbá előfordulhat az is, hogy a bank úgy ítéli meg, hogy a pár két tagja együttesen fogja élvezni a hitelből vásárolt vagyon előnyeit, és ekkor ugyancsak megkövetelheti, hogy mindketten adósok legyenek az ügyletben.

Miket nem igényelhetünk a párunk nélkül?

Fontos, hogy számos családtámogatási konstrukciót a párok csak együtt igényelhetnek. Ezek közé tartozik a babaváró hitel, melynek feltétele az is, hogy az igénylők házasságban éljenek egymással. A CSOK támogatás és a CSOK-hitel mind házaspárok, mind élettársak számára elérhetők, de itt is csak együttes igénylés lehetséges, ráadásul további feltétel, hogy mindkét fél tulajdonos legyen a „csokos” ingatlanban. Érdemes megemlítenünk, hogy a közös igénylés csak abban az esetben kötelező, ha a felek papíron együtt élnek. Elvált szülők tehát bizonyos feltételekkel egyedül is igényelhetik a CSOK-ot.

Személyi kölcsön kalkulátor
Autóhitel kalkulátor
Lakáshitel kalkulátor
Csok-hitel kalkulátor
Csok jogosultság ellenőrzése
Babaváró hitel kalkulátor
Online Babaváró hitel igénylés

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
család gumicsizmái
5 élethelyzet, amikor másodszor is felveheted a csok támogatást!

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a gyermekek után járó lakástámogatás. A csok igényléséhez teljesítenünk kell a jogszabályi előírásokat, sőt a kedvezményt a gyermekeink után alapesetben csak egyszer vehetjük igénybe. Vannak...

Több gyermek született 2020-ban a Babaváró hitel miatt?

A KSH adatai alapján valamelyest emelkedett a 2020-ban született gyermekek száma a korábbi évekhez képest. Ráadásul a házasságon kívül született gyermekek száma jelentősen visszaesett. Ez jó eséllyel a Babaváró hitelnek...

Rekord összegű lakáshitelt folyósítottak márciusban!

Soha nem folyósítottak annyi lakáshitelt a bankok, mint  2021. márciusában. A Bankmonitor várakozásainak megfelelően az egy hónap alatt kifizetett hitelösszeg meghaladta a 100 milliárd forintot. De jól teljesített a személyi...

Blogajánló
 • alapblog Legjobb külföldi és magyar podcastok

  Mi is az a podcast? A podcastet talán a rádióadás szóval lehet leginkább leírni, de valahogy úgy viszonyulnak a rádióműsorhoz, mint a Netflix a TV-műsorhoz....

 • KonyhaKontrolling Máglyára a gazdagokkal?

  A vagyon, a vagyoni különbség gyakori téma mind itthon, mind máshol a világban. Sokan ezt állítják be minden probléma okozójának. Pedig már írtam arról, hogy a legnagyobb vagyoni különbséget úgy lehet elérni, ha mindenkit visszaállítunk az alapvonalra. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat, illetve Tovább olvasom "Máglyára a gazdagokkal?"...

 • Haszon.hu Bitcoint követelnek, de magyarul nem tudnak az emailes zsarolók

  A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közleménye szerint a napokban a kibernyomozók több bejelentést is kaptak olyan állampolgároktól, akik az emailfiókjukba történő belépést követően egy zsaroló üzenetet kaptak. A hosszú, magyar nyelven megfogalmazott - ám magyartalanságokkal tűzdelt - üzenet lényege szerint azt egy hivatásos programozó küldte, aki megszerezte az irányítást a címzett számítógépe felett. Az üzenet írója közölte:...