Fizesse törlesztődet a munkahelyed! Újabb részletek

Fizesse törlesztődet a munkahelyed! Újabb részletek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-26 Frissítve: 2018-04-04
 

Folyamatos az érdeklődés a munkáltatók által adómentesen nyújtható támogatással kapcsolatban. Kezd tisztulni a kép, de még mindig vannak nyitott kérdések. Összegyűjtöttük ezeket és azt is elmondjuk, mire kell különösen figyelni.

Mint ahogy azt korábban is megírtuk, a munkáltató által adómentesen adható lakáshitel-törlesztési támogatás szempontjából a törvénymódosítás értelmében már „csak” a szobaszámot és az együttköltözők számát kell figyelembe venni, az ingatlan értékét nem. Ha a munkavállaló lakáshitele a méltányolhatóság szempontjából a fenti két feltételének megfelel, akkor a munkáltató biztosíthatja az adómentes juttatást – hívja fel a figyelmet
Hegedűs Sándor, az RSM DTM adócsoport-vezetője.

De hogyan élhetünk ezzel a támogatással? 

A legfontosabb ismérvek:

  • a támogatás nem válthatja ki a bér egy részét
  • nem csak a cafetéria keretében adható
  • rögzített belső szabályozás szükséges
  • csak a méltányolható lakásigényhez kapcsolódó lakáshitelek törlesztését segítheti
  • azok a dolgozók is jogosultak az adómentes lakáshitel támogatásra, akik banki, vagy munkáltatói kölcsönt vettek fel
  • az adómentes támogatás 5 év alatt összesen legfeljebb 5 millió forint lehet, a meglévő lakás értékének 30 százalékáig vehető igénybe, forint és devizahitelre egyaránt

Nem kötelező minden munkavállaló számára nyújtani a támogatást! Azonban célszerű egyértelműen szabályozni, milyen feltételek teljesülése esetén biztosítja a cég a támogatást. Persze az alapján nem lehet „szelektálni”, hogy milyen szemszínű, vagy éppen milyen magasságú dolgozók kaphatják. Feltételül szabható pl. a próbaidő lejárta.

Saját cégben dolgozunk

Ez egy elég kritikus pont, lássuk be!  Törvényi akadálya ugyan nincs, de azért ha saját vállalkozásunkban dolgozunk, gondoljunk végig néhány dolgot!

  • ne csak saját magunk számára legyen elérhető, mert ez felvetheti az osztalékadó elkerülésének gyanúját
  • az elvártnál is átláthatóbb, precízebb belső szabályozást alakítsunk ki
  • jutalmat ne így fizessünk ki, mert ez esetlegesen adóelkerülésre utalhat
  • tegyük világossá, hogy ez a támogatás teljes mértékben elkülönül a többi juttatástól

Milyen hitel törlesztése támogatható adómentesen?

Az adómentes munkáltatói támogatás a már meglévő méltányolható lakásigényhez nyújtott hitelhez, a vételár 30 százalékának erejéig vehető igénybe. A támogatási plafon öt éves periódust figyelembe véve maximum havi 83 ezer forint lehet új és régi lakásra, forint és devizahitelre egyaránt.
Figyelem! A szabad felhasználású hitelek továbbra sem tartoznak a kedvezményezett hitelkörbe! A munkáltatónak a támogatás összegét a bank felé kell befizetnie, a folyamatnak biztosítania kell azt, hogy a támogatás ne legyen más célra felhasználható, közvetlenül és kizárólag a munkavállaló hiteltörlesztését finanszírozhassa.

Mi az a méltányolható lakásigény, amelynek törlesztését a cég támogathatja?

Egy korábbi kormányrendelet határozza meg pontosan a méltányolható lakásigényt, amely néhány alapparaméter – a lakás értéke, szobaszáma, együtt költöző családtagok száma – alapján egyértelműen azonosítja, mely lakások tartoznak ebbe a körbe. Az alábbi táblázatban pedig az is jól látható, hogy a tavaly elfogadott új béren kívüli juttatás keretében milyen maximális támogatást adhat a cég dolgozójának lakáshitele törlesztéséhez, az ingatlanérték függvényében.

együttköltözők és szobaszám

Minden további személy esetében fél szobával nő a lakásigény mértékének felső határa. Három, vagy több gyermeket nevelő család esetében, minden további személy esetében egy szobával nő a lakásigény mértékének felső határa. Együttlakó, gyermektelen fiatal házaspár esetén a méltányolható lakásigény szerinti szobaszám meghatározásakor 4 személyt kell figyelembe venni. Egy gyermekes fiatal házaspárok esetében további egy gyermekkel lehet számolni, tehát a méltányolható lakásigény szerinti szobaszám meghatározásakor 4 személyt lehet figyelembe venni.

Ki számít együttköltözőnek?

Itt két időpont is szóba jöhet. Az egyik, amikor a hitelt felvettük, a másik pedig amikor a támogatást igényeljük a munkáltatótól. Ez még nem teljesen egyértelmű. Azóta születhetett gyermek, odaköltözhetett a nagyi, stb. Az azonban bíztató jel, hogy a törvénytervezet már egy hasonlóan aggályos megkötést – ingatlanérték – kivenne a rendszerből.

Miért éri meg ez a támogatás?

Mindkét fél csak jól járhat ezzel a juttatással, ez nem is kérdés. A munkáltató adómentesen támogathatja a dolgozóit, a munkavállalóknak pedig sosem jön rosszkor egy kis kiegészítés. A cégek számára bármilyen más juttatás ennél sokkal magasabb  teherrel jár. Ez tehát egy kézenfekvő megoldás. Pont ezért, igen szigorúan fogják vizsgálni a kiskapukat!

Az adómentes támogatás feltételeinek teljesítését meghatározott tartalmú igazolással kell majd alátámasztani a munkáltatónak, az adott adóévet követő év május 31-ig. Ha a munkáltató elmulasztja bemutatni az igazolást, vagy jogosulatlanul adta a munkavállalónak a támogatást, akkor a nyújtott összeg 20 százalékkal növelt összegben munkajövedelemnek minősül, és ez után adót és járulékot is fizetni kell.

Egyetlen kérdés a végére:

Mennyit bír majd el a munkáltató?

Hitelt vennél fel, de nem tudod mire számíthatsz? Kalkulátorunk segítségedre lesz!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés