Munkaadód segítene a hiteltörlesztésben? Ezt nem árt, ha tudod!

Munkaadód segítene a hiteltörlesztésben? Ezt nem árt, ha tudod!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-06 Frissítve: 2018-04-05
 

Komoly érdeklődést váltott ki az az elképzelés, amely szerint lehetőség van a munkáltatók számára adómentesen támogatni munkavállalóik lakáshitel törlesztését. Sok részlet azonban homályos volt ebben az ügyben. Egy nemrégiben benyújtott törvénymódosítási javaslat néhány kérdést megválaszol.

Mekkora támogatást adhat a munkahely?

A törvénymódosító javaslat a támogatás összegét változatlanul hagyná. A támogatás öt év alatt a vételár vagy az építési költség 30 százaléka, de legfeljebb 5 millió forint lehet. (Az egy munkavállalóra jutó támogatás havi szinten így legfeljebb 83 ezer forintra rúghat.) Fontos változás lehet azonban, hogy a támogatás nem csak lakásvásárlásra vagy a lakáshitelek törlesztésére lenne igényelhető, hanem a hiteltörlesztéssel kapcsolatos egyéb költségekre (például késedelmi kamat, végrehajtási költség stb.).

Kinek mekkora támogatás járhat?

Ez korábban a családtagok számától, a szobák minimális számától és az ingatlan maximális értékétől függött. Az új elképzelések szerint utóbbi paramétert már nem kéne figyelembe venni csak a családtagok és a szobák számát. Ezen túl a módosítás megfogalmazza, mi minősül lakáscélú felhasználásnak:

  • Magyarország területén található lakóingatlan tulajdonjogának és az ahhoz kapcsolódó földhasználati jognak adásvétel vagy más szerződés keretében történő megszerzése. Ide kell érteni a zártvégű lízingszerződést is.
  • Magyarország területén lévő lakás építése/építtetése.
  • Magyarország területén álló lakás/ház alapterületének legalább egy lakószobával történő bővítését eredményező növelése.
  • A lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet szerint meghatározott korszerűsítés.

Mikor adómentes a munkaadónak a támogatás?

A munkaadó csak akkor adhat adómentesen támogatást munkavállalóinak lakásvásárlásra, vagy lakáshitel törlesztésre, ha arról igazolást szerez be az Államkincstártól és a folyósító hitelintézettől – áll a módosítási javaslatban. Másrészt a banknak a közvetítésével nyújtott támogatásról és az igazolás adatairól tájékoztatnia kell a NAV-ot. Ha bank által megküldött adatok és az igazolás adatai eltérnek, vagy az igazolás nem felel meg az adómentesség feltételeinek, akkor a támogatással kapcsolatban felmerülő közterheket a munkáltatónak kell megfizetnie.

Hogyan lehet folyósítani a támogatást?

Ezt egyelőre nem lehet tudni. A törvénymódosítás értelmében ugyanis az adópolitikáért felelős miniszternek kell rendeletben meghatároznia a munkáltatói támogatás folyamatát, az adatszolgáltatás rendjét, a banki igazolás tartalmát. Ugyancsak ebben a rendeletben fog szerepelni, ki és hogyan ellenőrzi majd valóban fennállnak-e az adómentesség feltételei.

Válaszd ki a neked legmegfelelőbb lakáshitelt és törlesztéséhez kérhetsz te is munkáltatói támogatást!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés