Betöltés

Fontos változás, aminek köszönhetően jövőre másként fektetsz be

szerző: Bankmonitor
2017-07-23

A befektetések világágban viszonylag kevesen igazodnak el, ezért a szabályzók is számos módon próbálják elősegíteni, hogy a befektetőknek könnyebb legyen a legjobbat kiválasztani a lehetőségek közül. Az egyik ilyen segítség az értékpapírszámla nyitásakor, vagy a befektetési döntés előtt elvégzett ügyfélteszt (röviden MiFID teszt). De a MiFID nem csak a tesztről szól. Ebben szabályozzák többek között, hogy az értékesítő mit ajánlhat az ügyfélnek és mit nem. Ez a szabályozás változott meg az új MiFID 2 megjelenésével. Nézzük, miért véd jobban a rossz befektetési döntésektől az új szabályozás!

Amennyiben rendelkezel valamilyen befektetéssel, a szolgáltatódnál már biztos kitöltöttél olyan tesztet, ami a pénzügyi ismereteidet, eddigi tapasztalataidat mérte fel. A legtöbben csak ezen az az ún. MiFID- teszten keresztül találkozhatunk (a MiFID mozaik szó, az angol Markets in Financial Instrument Directive, vagyis a piacokról és pénzügyi termékekről szóló rendelet rövidítése), azzal a szabályozással, amit az Európai Unió a befektetési szolgáltatók részére előírt már hosszú évekkel ezelőtt.

A MiFID többek között a befektetők védelmét szolgálja, hogy a profiljukhoz leginkább passzoló befektetést tudják kiválasztani. Egy példán keresztül: ha a teszten kiderül, hogy az ügyfél nem tudja mi az a részvény, ilyen befektetést nem ajánlhatnak neki, csak a saját felelősségére vásárolhat ilyen befektetést.

Készülnek a szolgáltatók, jövőre jön az új MiFID

Nyilvánvalóvá vált a szabályzók előtt (főleg a válság tapasztalatai által), hogy a pénzügyi piacok működésének bonyolultsága évről-évre csak növekszik, sőt egyre több bonyolult pénzügyi konstrukció is lát napvilágot. Éppen ezért már évek óta várható volt az új szabályozás, a MiFID 2, ami az elődje által tisztázatlan kérdéseket is igyekszik megválaszolni a hozzá kapcsolódó (MiFIR) rendelettel együtt. Július elején hazánkban is megjelentek a rendeletek és a jövő év elejétől életbe is lép az új rendszer.

A médiában olvasható hírek alapján a hazai befektetési szolgáltatók is gőzerővel készülnek a szabályozás életbe lépésére, hiszen a megfogalmazott elvárásokhoz fel kell készíteni az informatikai rendszereket és megteremteni a feltételeket. Szempontunkból sokkal lényegesebb az, hogy vajon a szabályozás változása hogyan érinti a kisbefektetőket, és miben változik az ő helyzetük?

A befektetési alap keresőnk segítségével a legjobb alapok közül válogathatsz!

Hogyan is érint minket befektetőként mindez?

A MiFID 2 előírásainak értelmében is elsődleges szempont a befektetők védelme, amit elsősorban a befektetési szolgáltatók ügyfélkezelési folyamatainak szabályozásával igyekszik elérni.

Már az előző MiFID 1-es szabály is fontos alapelveket fektetett le, ami például a befektetésre való alkalmasság, pénzügyi ismeretek, és tapasztalat felmérésével a befektető védelme (például ügyfélteszt által).

A MiFID 2 alapján azonban mélyebben kell majd felmérnie a szolgáltatónak az igényeinket és a tájékoztatásnak is alaposabbnak, minden részletre kiterjedőnek kell lennie (a termékek jellemzőiről, kockázatairól, költségeiről). Ebbe beletartozik az is, hogy az ügyfelek veszteségviselési, és kockázattűrési képességét is pontosabban kell megbecsülni, amihez a befektetési tanácsadás, termékajánlás is igazodik. Emellett bővül azon befektetések köre is, ahol szükséges lesz az ügyfél ismereteinek feltérképezésére. Ez azt a célt szolgálja, hogy nehezebben lehessen olyan terméket eladni, amihez nem ért megfelelő módon az ügyfél.

Ez vonatkozik az újonnan kialakított befektetési termékekre is, hiszen ezután ezeket is célpiacok, vagyis a potenciális ügyfelek igényei szerint kell kialakítani és rendszeres időközönként felül is vizsgálni azokat. Ráadásul a szolgáltatóknak kerülni kell a rejtett díjak, költségek alkalmazását.

Magánál a pénzügyi tanácsadásnál is meg kell majd különböztetni a függő, és a független tanácsadást, és ezt az ügyféllel is közölni kell. A független tanácsadó átfogó betekintést kell, hogy nyújtson a piaci lehetőségekről, míg a függő tanácsadónak (hazánkban ez a jellemző) ilyen kötelezettsége nincs, csak a hozzá kötődő befektetéseket (például befektetési alapokat) ajánlja. Emellett nagyon szigorúan szabályozzák az elfogadható ösztönzők (jutalékok, díjak) körét, amit a szolgáltató a tanácsadásért cserébe kap.

Továbbá a felmerülő költségekről az ügyfeleket is részletesen tájékoztatni kell majd, emellett a visszaélések korlátozása érdekében az ügyfélmegbízások (például telefonbeszélgetések, elektromos kommunikáció) rögzítése is bevezetésre kerül, amiket 5 évig is őrizni kell.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Blogajánló

  • alapblog

    Theresa vakhite

    Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.