loading

Gépjármű-vásárlás támogatott céges hitelből? Csak módjával!

Államilag támogatott hitelből gépjárművet vásárolni – nem lehetetlen, de azért eléggé szűk mezsgyén jár az, aki megpróbálja. Nézzük, mégis milyen esetekben jöhet szóba a járművek beszerzésekor valamelyik kedvezményes finanszírozási konstrukció!

A gépjárműveknek alapvetően két típusát szokták megkülönböztetni, nemcsak a használati funkció, de a finanszírozás tekintetében is:

 • a kifejezetten áruszállításra használható tehergépjárműveket (transzportereket, teherautókat) és
 • a főként személyszállításra alkalmas járműveket (gépkocsi, esetleg kisbusz, autóbusz).

A tehergépjárművek esetében a hitelnyújtók viszonylag rugalmasak: többnyire elegendő azt bemutatnunk, hogy a járművekre szükségünk van a vállalkozás tevékenységének fejlesztéséhez (s persze teljesíteni a többi hitelfeltételt is).

Menedzserautók kizárva

Más a helyzet a személyszállításra alkalmas gépjárművekkel: a támogatott hitelek termékgazdái – mint a Széchenyi Kártya hitelek esetében a Kavosz, az NHP Hajrá! program esetén pedig a Magyar Nemzeti Bank – már a termékismertetőjükben kizárják, hogy az állami kamattámogatással nyújtott hitelekből céges személygépjárművet, netán cégvezetői presztízsautót vásároljunk. Persze vannak olyan járműfajták – főként a különböző pick up, illetve van kategóriákban – amelyek egyfajta „szürke zónát” képeznek, vagyis amelyeknél megítélés kérdése, hogy mennyire tekintik azokat teher vagy személyszállításra alkalmas járműnek. A valóságban többnyire ezek a típusok is kiválóan alkalmasak a mindennapi személyszállításra.

Mivel cikkünknek nem az a célja, hogy a szürke zónába csábítson bárkit – hiszen a hitelt a kérelemben leírtaktól eltérően felhasználni a jogszabályokkal ellentétes lenne -, ezért fogadjuk el azt, hogy támogatott hitelből alapvetően nem lehet cégautók vásárlását finanszírozni. Helyette nézzük át azt, hogy melyek azok az esetek, amikor lehetséges támogatott hitel járművásárlási célú felhasználása, illetve milyen szempontokat célszerű ekkor figyelembe vennünk.

Figyeljünk a futamidőre!

A Kavosz termékpalettájáról e célra leginkább a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz konstrukciót lehet ajánlani, amelyet jogcímtől függően, maximum 6-10 év közötti futamidővel és 0,5%-os éves kamattal lehet igénybe venni – már amennyiben hitelképesnek találja vállalkozásunkat a megkeresett kereskedelmi bank.

Tevékenységi köre válogatja

A személygépkocsik beszerzésére a NHP Hajrá! program keretében csak abban az esetben kaphatunk kedvezményes hitelt, ha a vállalkozásunk fő tevékenysége 2020. január 1-től kezdve folyamatosan a személyszállítás volt. Hasonló előírást alkalmaz a Kavosz is, amely a Széchenyi Kártya program keretében csak olyan vállalkozások üzleti célú személygépjármű vásárlását engedi finanszírozni, amelyek fő- vagy melléktevékenysége a taxis személyszállítás, az egyéb postai, futárpostai tevékenység, az éttermi, mozgó vendéglátás, a személygépjármű-kölcsönzés, vagy a személygépjármű-kereskedelem.

Sajnos a fent felsorolt tevékenységek egy részét igencsak érintette az elmúlt évben a járvány miatti gazdasági visszaesés. Ez pedig azért lényeges, mert hiába felel meg a vállalkozás formailag minden feltételnek, ha az egyedi hitelbírálatot követően mégsem találunk olyan pénzintézetet, amely hajlandó lenne vállalni a hitelnyújtás kockázatát. Márpedig nagyon kevés pénzintézet engedi át azokat a jelentkezőket, amelyek előző évi bevétele markáns csökkenést mutat.

Ugyanakkor ebben az esetben sem feltétlenül kell végleg lemondanunk a céges járműbeszerzéssel kapcsolatos terveinkről: elképzelhető ugyanis, hogy egy tapasztalt pénzügyi tanácsadó tud ajánlani olyan pénzintézetet, vagy olyan alternatív finanszírozási formát, amelynek a révén mégis beszerezhetjük a szükséges négykerekű eszközöket.

Ha szeretnéd megtudni, hogy vállalkozásod jogosult-e valamelyik támogatott hitelkonstrukció keretében gépjárművet vásárolni, azt az alábbi kalkulátor segítségével tudod ellenőrizni!

NHP HAJRÁ Kalkulátor
Nhp Hajára, nézed meg, hogy céged megkaphatja-e!
Ft
Ft
Céged kevesebb gazdasági múlttal rendelkezik, mint 1 teljes lezárt pénzügyi év?
Utolsó lezárt pénzügyi év üzemi/adózott eredménye negatív?
Utolsó lezárt pénzügyi év saját tőkéje negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Van a tulajdonosi körben felszámolás alatt álló cég?
Van a céged kapcsolt vállalkozásai között felszámolás alatt álló cég?
Tulajdonosok/ügyvezetők/magánszemély készfizető kezesek szerepelnek a KHR/BAR listán?
Tulajdonosi és ügyvezető körben van cégvezetéstől eltiltott személy?
Van 50%-nál nagyobb részben tulajdonos változás az elmúlt 6 hónapban?
Céged kevesebb gazdasági múlttal rendelkezik, mint 1 teljes lezárt pénzügyi év?
A vállalkozás adózás utáni jövedelme negatív?
Van lejárt NAV tartozása a cégednek?
Van a cégednek lejárt hiteltartozása?
Mint magánszemély, illetve a készfizető kezes szerepel a KHR/BAR listán?
result-ko
Nincs jó hírünk
Volt inkasszó a vállalkozás számláján az elmúlt 36 hónapban?
Az inkasszók gyakorisága a hiteldöntést negatívan befolyásolthatja, így szakértőnkkel további egyeztetés szükséges.
Van a cégednek átütemezett köztartozása? (pl. NAV részletfizetés)
A NAV átütemezett köztartozás megléte kizáró tényező lehet, szakértőnkkel további egyeztetés szükséges.
Jó hírünk van, a tervezett beruházási célra (az eddig megadott adatok alapján) növekedési hitel igényelhető!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

 • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
 • Milyen futamidő mellett?
 • Mi a különbség a bankok között?
 • Hogyan kerüld el a buktatókat?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
Az NHP keretében ezen hitelcélok nem finaszírozhatóak, de Neked is tudunk segíteni:
 1. Átalakítható-e a hiteligény úgy, hogy Növekedési Hitel kaphass hozzá?
 2. Milyen támogatott (akár 2,5% kamatozásnál kedvezőbb) egyéb hitellehetőségek érhetők el cégednek?

Részletes tájékoztatást küldünk
számodra e-mailben!

A megjelölt hitelcélra bizonyos feltételek teljesülése esetén érhető el a Növekedési Hitel.

A megjelölt hitelcélhoz tartozó feltételek részletes leírását megküldjük számodra e-mailben!

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Gépjármű-vásárlás támogatott céges hitelből? Csak módjával!

Államilag támogatott hitelből gépjárművet vásárolni – nem lehetetlen, de azért eléggé szűk mezsgyén jár az, aki megpróbálja. Nézzük, mégis milyen esetekben jöhet szóba a járművek beszerzésekor valamelyik kedvezményes finanszírozási konstrukció!...

Jól hajrázott az NHP Hajrá!

A jegybank március közepén közzétett statisztikái szerint 2020-ban összesen 21 ezer vállalkozás kötött hitelszerződést a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá! növekedési hitelprogramjának keretében, összesen 1540 milliárd forint értékben, amelyből a...

Blogajánló
 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu A Bankszövetség szerint gyorsabb és olcsóbb lesz az ingatlanhitelezés

  Hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét - közölte a Magyar Bankszövetség. A szervezet felidézte, hogy az érintetteknek sok könnyebbséget hozó csomag egyik elemeként a Pénzügyminisztérium a Magyar Bankszövetséggel egyeztetve februárban kibővítette az egyszerűsített, statisztikai alapú ingatlan értékbecslés lehetőségét, és módosította annak szabályrendszerét. Ennek alapján a hitelfedezetek rendszeres felülvizsgálata során, ahol a jogszabály...