loading

Gépjármű-vásárlás támogatott céges hitelből? Csak módjával!

Államilag támogatott hitelből gépjárművet vásárolni – nem lehetetlen, de azért eléggé szűk mezsgyén jár az, aki megpróbálja. Nézzük, mégis milyen esetekben jöhet szóba a járművek beszerzésekor valamelyik kedvezményes finanszírozási konstrukció!

A gépjárműveknek alapvetően két típusát szokták megkülönböztetni, nemcsak a használati funkció, de a finanszírozás tekintetében is:

  • a kifejezetten áruszállításra használható tehergépjárműveket (transzportereket, teherautókat) és
  • a főként személyszállításra alkalmas járműveket (gépkocsi, esetleg kisbusz, autóbusz).

A tehergépjárművek esetében a hitelnyújtók viszonylag rugalmasak: többnyire elegendő azt bemutatnunk, hogy a járművekre szükségünk van a vállalkozás tevékenységének fejlesztéséhez (s persze teljesíteni a többi hitelfeltételt is).

Menedzserautók kizárva

Más a helyzet a személyszállításra alkalmas gépjárművekkel: a támogatott hitelek termékgazdái – mint a Széchenyi Kártya hitelek esetében a Kavosz, az NHP Hajrá! program esetén pedig a Magyar Nemzeti Bank – már a termékismertetőjükben kizárják, hogy az állami kamattámogatással nyújtott hitelekből céges személygépjárművet, netán cégvezetői presztízsautót vásároljunk. Persze vannak olyan járműfajták – főként a különböző pick up, illetve van kategóriákban – amelyek egyfajta „szürke zónát” képeznek, vagyis amelyeknél megítélés kérdése, hogy mennyire tekintik azokat teher vagy személyszállításra alkalmas járműnek. A valóságban többnyire ezek a típusok is kiválóan alkalmasak a mindennapi személyszállításra.

Mivel cikkünknek nem az a célja, hogy a szürke zónába csábítson bárkit – hiszen a hitelt a kérelemben leírtaktól eltérően felhasználni a jogszabályokkal ellentétes lenne -, ezért fogadjuk el azt, hogy támogatott hitelből alapvetően nem lehet cégautók vásárlását finanszírozni. Helyette nézzük át azt, hogy melyek azok az esetek, amikor lehetséges támogatott hitel járművásárlási célú felhasználása, illetve milyen szempontokat célszerű ekkor figyelembe vennünk.

Figyeljünk a futamidőre!

A Kavosz termékpalettájáról e célra leginkább a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz konstrukciót lehet ajánlani, amelyet jogcímtől függően, maximum 6-10 év közötti futamidővel és 0,5%-os éves kamattal lehet igénybe venni – már amennyiben hitelképesnek találja vállalkozásunkat a megkeresett kereskedelmi bank.

Tevékenységi köre válogatja

A személygépkocsik beszerzésére a NHP Hajrá! program keretében csak abban az esetben kaphatunk kedvezményes hitelt, ha a vállalkozásunk fő tevékenysége 2020. január 1-től kezdve folyamatosan a személyszállítás volt. Hasonló előírást alkalmaz a Kavosz is, amely a Széchenyi Kártya program keretében csak olyan vállalkozások üzleti célú személygépjármű vásárlását engedi finanszírozni, amelyek fő- vagy melléktevékenysége a taxis személyszállítás, az egyéb postai, futárpostai tevékenység, az éttermi, mozgó vendéglátás, a személygépjármű-kölcsönzés, vagy a személygépjármű-kereskedelem.

Sajnos a fent felsorolt tevékenységek egy részét igencsak érintette az elmúlt évben a járvány miatti gazdasági visszaesés. Ez pedig azért lényeges, mert hiába felel meg a vállalkozás formailag minden feltételnek, ha az egyedi hitelbírálatot követően mégsem találunk olyan pénzintézetet, amely hajlandó lenne vállalni a hitelnyújtás kockázatát. Márpedig nagyon kevés pénzintézet engedi át azokat a jelentkezőket, amelyek előző évi bevétele markáns csökkenést mutat.

Ugyanakkor ebben az esetben sem feltétlenül kell végleg lemondanunk a céges járműbeszerzéssel kapcsolatos terveinkről: elképzelhető ugyanis, hogy egy tapasztalt pénzügyi tanácsadó tud ajánlani olyan pénzintézetet, vagy olyan alternatív finanszírozási formát, amelynek a révén mégis beszerezhetjük a szükséges négykerekű eszközöket.

Ha szeretnéd megtudni, hogy vállalkozásod jogosult-e valamelyik támogatott hitelkonstrukció keretében gépjárművet vásárolni, azt az alábbi kalkulátor segítségével tudod ellenőrizni!

NHP HAJRÁ Kalkulátor
Nhp Hajára, nézed meg, hogy céged megkaphatja-e!
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Jó hírünk van, a tervezett beruházási célra (az eddig megadott adatok alapján) növekedési hitel igényelhető!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
A megjelölt hitelcélra bizonyos feltételek teljesülése esetén érhető el a Növekedési Hitel.

A megjelölt hitelcélhoz tartozó feltételek részletes leírását megküldjük számodra e-mailben!

NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
nhp-keret
NHP Hajrá!: zárás előtt, rohamra fel!

Az elmúlt napok egyik legnagyobb meglepetését a vállalati finanszírozás területén a Magyar Nemzeti Bank okozta, amely a várakozásokkal ellentétben mégsem növelte tovább a NHP Hajrá! konstrukciójában felvehető hitelek keretösszegét (továbbá...

lejár az idő
Hamarosan eltűnik a legnépszerűbb céges hitellehetőség?

Jó pár hete kering a piacon az információ arról, hogy vészesen fogy a Növekedési Hitelprogram eredetileg rendelkezésére bocsátott 3.000 milliárd forintos kerete. A bankok friss információja alapján 400 milliárd forint...