loading

Gyors pénzhezjutási lehetőség agrárvállalkozóknak

Lassan eljön a tavasz, a vetés ideje. A mezőgazdasági vállalkozók életében ez az egyik legnehezebb időszak: bevétel még sehol, ugyanakkor a termeléssel kapcsolatos költségek jelentős része ilyenkor jelentkezik. Szerencsére számos pénzügyi megoldás segíti ennek a nehéz időszaknak az áthidalását. Ilyen például a területalapú támogatások faktorálása, amelyből gyorsan és kevés procedúrával lehet pénzhez jutni.

Az állam többféleképpen segíti a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdákat: minden októberben megállapítják ugyanis az úgynevezett területalapú támogatások éves mértékét, amelyet az agrárvállalkozók az általuk megművelt termőföld nagysága alapján vehetnek igénybe. Jelenleg ez az összeg – amely alaptámogatásból és az úgynevezett zöldítési támogatásból áll össze – 73 ezer forint körül van hektáronként. Ehhez jön még 41 év alatti gazdálkodók esetében (90 hektáros üzemméretig) az úgynevezett fiatal gazdák támogatása, vagy a Natura 2000 minősítésű területeken gazdálkodók támogatása.

Előlegek már októbertől

A területalapú támogatásokból tehát hektáronként 73 ezer forinttól 120 ezer forintig terjedő összeghez is hozzájuthatnak a gazdálkodók, s nemcsak a saját tulajdonú, hanem az általuk hosszú távú bérleti szerződéssel bérelt és megművelt termőföld után is. A kérdés csak az, hogy mikor jön ez a pénz? A támogatási összegek az igénylést követő év júniusában esedékesek, de az állam már a megelőző év októberétől kezdve megkezdi az előlegek fizetését, akár a járó támogatás 70 százalékának erejéig – tudva azt, hogy a pénzre leginkább a termelési ciklus elején, a vetéskor van szüksége a gazdáknak. Hiszen ekkor kell megvásárolni minden hozzávalót, ami a majdani betakarítás érdekében szükséges.

Könnyű pénzhez jutni a faktorálással

Sokszor azonban a kincstári előleg is kevés ahhoz, hogy a termelők gond nélkül kifizessenek minden, a termények elültetésével és felnevelésével kapcsolatos kiadást. Ezért számos pénzintézet kínál olyan termékeket az agrárgazdák számára, amelyek a következő júniusban esedékes területalapú támogatásokat előfinanszírozzák. Többnyire faktorálásról van szó ilyenkor, hiszen a bankok lényegében az állammal szembeni követelést vásárolják meg némi díjért cserében.

Banki oldalról nézve ez a konstrukció az egyik legkisebb kockázatú tevékenységnek számít, hiszen a gazdálkodóknak kölcsönadott forintokat az államtól kapják vissza a pénzintézetek. Ezért aztán viszonylag könnyű is hozzájutni ehhez a finanszírozáshoz. Kissé talán meglepő, de a területalapú támogatással kapcsolatban befogadott kérelemmel, vagy a megítélt támogatásról szóló határozattal a zsebünkben a támogatás 80-90%-át nagyon könnyen megkaphatjuk, s nemcsak egy, de akár 2-3 évre előre is.

Gyorsan, de körültekintően

Az agrártámogatások faktorálásának legnagyobb előnye más finanszírozási fajtákhoz képest, hogy azt a gazdák igen gyorsan és kevés adminisztráció mellett tudják igénybe venni. Az átfutási idő ezen konstrukciók esetében többnyire egy-két hét csupán. A termék rugalmasságát az is jól mutatja, hogy a faktorszerződéseket nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a hitelek esetében pedig szinte alapkövetelmény – és nem is olcsó mulatság!  A legtöbb pénzintézetnél nem is kérnek semmiféle más fedezetet, csak a befogadott támogatási kérvényt, s egy, a gazda által aláírt engedményező nyilatkozatot, amelynek birtokában bízhatnak abban, hogy az állam a megfelelő határidőre ki fogja fizetni a megítélt támogatást.

Mivel azonban banki termékkínálatok között nagy a szórás, ezért mindenképp tájékozódjunk alaposan, mielőtt döntenénk, s lehetőleg vegyük igénybe a területen jártas tanácsadó segítségét is. Hiszen nem mindegy, hogy a támogatás 80, vagy 95%-át kaphatjuk meg előre, s persze az sem, hogy hány évre előre és mekkora faktordíj mellett. A különbségek pedig igencsak zsebbe vágóak lehetnek!

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

 

Faktoring termékeken túl, az Új Széchenyi Hitel Program is gondoskodik az agár vállalkozások fianszírozásáról, akár fix 0,5 %-os hitelkamat mellett.

 

Kapcsolódó tartalmak
Bárki ingyen lekérheti meglévő hitelei adatait a KHR adatbázisból

A Központi Hitelinformációs Rendszerben szereplő adatairól bárki jogosult tájékoztatást kérni bármelyik referenciaadat-szolgáltatónál. Az erre vonatkozó kérelem befogadását az adott bank, pénzügyi vállalkozás vagy más érintett szolgáltató nem tagadhatja meg, s...

Blogajánló
  • alapblog Összeesküvés Amerika ellen

    Kína és Oroszország együttesen történelmileg páratlan kísérletet hajt végre. Minden létező, a jövőt érintő, gazdasági, politikai, pénzügyi, tudományos téren késznek mutatkozik összefogni – Amerika ellenében....

  • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

    Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

  • Haszon.hu Brexit után Britcoin, a britek ebbe a közösségbe inkább belépnének

    Nagy-Britannia pénzügyi intézményei államilag támogatott forradalomra készülnek a kriptovaluták világában. A brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak azt kérte a jegybanktól, hogy vizsgálja meg mélyebben egy nemzeti kriptovaluta bevezetésének lehetőségét. Egy ilyen, Bank of England által támogatott digitális fizetőeszköz lehetővé tenné a vállalkozások és a fogyasztók számára, hogy közvetlenül a jegybanknál vezessék a számláikat, így csökkenthetnék a hagyományos pénzintézetek szerepét, miközben hitelezési...