Gyors pénzhezjutási lehetőség agrárvállalkozóknak

Gyors pénzhezjutási lehetőség agrárvállalkozóknak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-10 Frissítve: 2021-08-09
 

Lassan eljön a tavasz, a vetés ideje. A mezőgazdasági vállalkozók életében ez az egyik legnehezebb időszak: bevétel még sehol, ugyanakkor a termeléssel kapcsolatos költségek jelentős része ilyenkor jelentkezik. Szerencsére számos pénzügyi megoldás segíti ennek a nehéz időszaknak az áthidalását. Ilyen például a területalapú támogatások faktorálása, amelyből gyorsan és kevés procedúrával lehet pénzhez jutni.

Az állam többféleképpen segíti a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdákat: minden októberben megállapítják ugyanis az úgynevezett területalapú támogatások éves mértékét, amelyet az agrárvállalkozók az általuk megművelt termőföld nagysága alapján vehetnek igénybe. Jelenleg ez az összeg – amely alaptámogatásból és az úgynevezett zöldítési támogatásból áll össze – 73 ezer forint körül van hektáronként. Ehhez jön még 41 év alatti gazdálkodók esetében (90 hektáros üzemméretig) az úgynevezett fiatal gazdák támogatása, vagy a Natura 2000 minősítésű területeken gazdálkodók támogatása.

Hirdetés

Hirdetés

Előlegek már októbertől

A területalapú támogatásokból tehát hektáronként 73 ezer forinttól 120 ezer forintig terjedő összeghez is hozzájuthatnak a gazdálkodók, s nemcsak a saját tulajdonú, hanem az általuk hosszú távú bérleti szerződéssel bérelt és megművelt termőföld után is. A kérdés csak az, hogy mikor jön ez a pénz? A támogatási összegek az igénylést követő év júniusában esedékesek, de az állam már a megelőző év októberétől kezdve megkezdi az előlegek fizetését, akár a járó támogatás 70 százalékának erejéig – tudva azt, hogy a pénzre leginkább a termelési ciklus elején, a vetéskor van szüksége a gazdáknak. Hiszen ekkor kell megvásárolni minden hozzávalót, ami a majdani betakarítás érdekében szükséges.

Könnyű pénzhez jutni a faktorálással

Sokszor azonban a kincstári előleg is kevés ahhoz, hogy a termelők gond nélkül kifizessenek minden, a termények elültetésével és felnevelésével kapcsolatos kiadást. Ezért számos pénzintézet kínál olyan termékeket az agrárgazdák számára, amelyek a következő júniusban esedékes területalapú támogatásokat előfinanszírozzák. Többnyire faktorálásról van szó ilyenkor, hiszen a bankok lényegében az állammal szembeni követelést vásárolják meg némi díjért cserében.

Banki oldalról nézve ez a konstrukció az egyik legkisebb kockázatú tevékenységnek számít, hiszen a gazdálkodóknak kölcsönadott forintokat az államtól kapják vissza a pénzintézetek. Ezért aztán viszonylag könnyű is hozzájutni ehhez a finanszírozáshoz. Kissé talán meglepő, de a területalapú támogatással kapcsolatban befogadott kérelemmel, vagy a megítélt támogatásról szóló határozattal a zsebünkben a támogatás 80-90%-át nagyon könnyen megkaphatjuk, s nemcsak egy, de akár 2-3 évre előre is.

Gyorsan, de körültekintően

Az agrártámogatások faktorálásának legnagyobb előnye más finanszírozási fajtákhoz képest, hogy azt a gazdák igen gyorsan és kevés adminisztráció mellett tudják igénybe venni. Az átfutási idő ezen konstrukciók esetében többnyire egy-két hét csupán. A termék rugalmasságát az is jól mutatja, hogy a faktorszerződéseket nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a hitelek esetében pedig szinte alapkövetelmény – és nem is olcsó mulatság!  A legtöbb pénzintézetnél nem is kérnek semmiféle más fedezetet, csak a befogadott támogatási kérvényt, s egy, a gazda által aláírt engedményező nyilatkozatot, amelynek birtokában bízhatnak abban, hogy az állam a megfelelő határidőre ki fogja fizetni a megítélt támogatást.

Mivel azonban banki termékkínálatok között nagy a szórás, ezért mindenképp tájékozódjunk alaposan, mielőtt döntenénk, s lehetőleg vegyük igénybe a területen jártas tanácsadó segítségét is. Hiszen nem mindegy, hogy a támogatás 80, vagy 95%-át kaphatjuk meg előre, s persze az sem, hogy hány évre előre és mekkora faktordíj mellett. A különbségek pedig igencsak zsebbe vágóak lehetnek!

 
Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Faktoring termékeken túl, az Új Széchenyi Hitel Program is gondoskodik az agár vállalkozások fianszírozásáról, akár fix 0,5 %-os hitelkamat mellett.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés